no

Illegális ételek: ketchuptól a Kinder tojásig

A világ különböző tájain egészen fura ételeket és italokat tiltottak be, egészen fura, és persze igen változatos okokból.

1. Ketchup

Az öntudatos franciák például kitiltották a ketchupot az oktatási intézményekből. Arra hivatkoznak, hogy az elfedi az ételek valódi ízét, és emiatt a fiatalok nem tudnak megismerkedni a valódi francia konyhaművészettel. Személy szerint azt gondolom, nem nagy kár, mert a ketchup tényleg elfedi az ételek valódi ízét, annyiban viszont mindenképpen képmutató, hogy a McDonald második legnagyobb piaca a világon (az USA után) Franciaország, és bár árulnak macaront és croissant a mekis kévézókban, attól az még csak egy gyorsétterem marad.

2. Kinder tojás

Hol máshol lenne tilos a Kinder tojás, mint az Egyesült Államokban. Illetve, volt tilos egészen mostanáig, amikor is tíz év küzdelem után végre legálisnak nyilvánították azt, ami 1938 óta volt tilos (vagyis a belül játékot rejtő bármilyen csokoládé forgalmazását).

így fog kinézni az amerikai Kinder tojás
így fog kinézni az amerikai Kinder tojás

Az ilyen csokitojásokat egyébként azért tiltották be eredetileg, mert balesetveszélyesnek találták a terméket. Ez az álláspont viszont lassan tarthatatlanná vált, a határokon minden évben hatalmas mennyiségben foglalták le a becsempészni próbált Kindereket, annak ellenére, hogy már egyetlen tojás birtoklásáért is 2500 dolláros (kb félmillió forintos) büntetés volt kiszabható.

A tojásokat azonban továbbra sem lehet majd az Európában megszokott módon árusítani, nehogy a gyerek egyben a szájába tömje az egészet, és azonmód meg is fulladjon. Ezért ez az amerikai verzióban a két fél csokitojás között egy jól látható, élénk színű műanyag elválasztó fut majd végig, amely arra szolgál, hogy a csomagolás eltávolítása után azonnal látható legyen, nem csak csoki van a csomagban.

3. Szamósza

Ezek a kis, mindenféle töltelékkel létező háromszög alakú ételek Szomáliában verték ki a biztosítékot, ahol a Samosa, vagyis magyarosan a Szamósza túlságosan is kereszténynek minősült, mivel formája "emlékeztet a szentháromságra". Ugyanitt a Toblerone vagy a tramezzino szendvics egyelőre nem embargós.

4. Nyers tej

A nyers tej forgalmazása tilos az Egyesült Államok számos tagállamában és Kanadában, habár a rendelkezésről folyamatos heves vita folyik. Ebben az egyik fél (a termelők) azzal vádolják a szabályzókat, hogy a nagy tejipari cégek érdekeit védik. A másik fél (a nagy tejipari cégek) viszont azzal vádolja a megengedő államok vezetőit, hogy veszélyeztetik a fogyasztók egészségét. A nyers tej forgalmazásával kapcsolatban egyébként a világ számos országában van érvényben valamilyen korlátozás. A magyar, megengedő szabályozásról itt olvashat.

5. Marmite

Nálunk talán nem túl ismert, de a Marmite nevű, főképpen élesztőből készített, erős ízű és szagú krém Angliában nagyjából annyira fogalom, mint itthon a pirosarany vagy az erőspista. Az élesztősűrítményt előszeretettel kenik kenyérre, de használják pácoláshoz, és mindenféle ehető dolgok ízesítéséhez is. Dániában viszont a forgalmazása tilos, a dán hatóságok szerint ugyanis a Marmite túl sok hozzáadott vitamint tartalmaz. Az nem teljesen világos, mi a baja ezzek a dánoknak, de tilos náluk a Marmite ausztrál testvére, a Vegemite is. Az országban élő angolok legnagyobb bánatára.

6. Haggis, a skótok "disznósajtja"

A főképpen birkából készült Haggis - birkabendő - olyan a skótoknak, mint nekünk a disznósajt, csak ők nem a disznóból indultak ki, amikor eldöntötték, mi kerüljön az állati gyomorba. A fűszeres étel tartalmaz egy csomó birkabelsőséget, mint a szív, a máj és a tüdő. Éppen ez utóbbi miatt tilos a forgalmazása az Egyesült Államokban, ahol a birkatüdő a nem elfogadott élelmiszerek listáján van. Skóciában viszont egész évben kapható, igaz, manapság már sokszor ne birkagyomorba, hanem szintetikus burokba töltik.

7. Libamáj

Hiába szerepel a legnagyobb ínyencségek listáján előkelő helyen a hízott libamáj, vagyis a foie gras, ha az előállítása egyre több helyen veri ki a szabályozó hatoságoknál a biztosítékot. Mert hízott mája sajnos csak tömött libának lesz, márpedig a libatömés manapság nem píszi. Ezért aztán a foie gras tilos Kaliforniában, Törökországban és Izraelben is. A libatömés mikéntjéről számos videó látott már napvilágot. A négy mancs szervezet egészen mást állít, mint ez a videó, ahol azt próbálják cáfolni, hogy nettó állatkínzásról lenne szó.

8. Fugu, a japán gyilkos hal

Mindenki hallott már arról, hogy van egy japán hal, ami rosszul előkészítve halálos mérgezést okoz. Na, ez a fugu. És ez az, ami az Európai Unio teljes területén tilos. Európában nem forgalmazható semmilyen olyan étel, amelyben a fugu van, és természetesen nem lehet árulni magát a halat sem, sem egészben, sem feldolgozva, részenként.

Ha kifogják, dobják vissza
Ha kifogják, dobják vissza

9. Casu Marzu - a lárvás sajt

Különleges, erős gyomrot kívánó ételféleség a szardíniaiak csemegéje, a casu marzu, vagyis a férges sajt. Ez élete hajnalán egy egyszerű pecorinonak, juhsajtnak indul. Aztán az érési folyamat egy lépéseként a sajtkorongoknak levágják a tetejét, és lehetővé teszik, hogy egy meghatározott, kifejezetten a sajtokra specializálódott légyfajta hozzáférjen. Ha pedig hozzáfér, bele is petézik. A sajtban a petékből lárvák lesznek, akik a sajt belsejét eszik, és természetesen az emésztési folyamataik eredményét is a sajtban helyezik el. A végeredmény pedig egy olyan finoság lesz, amelyben számtalan fehéres kukac mocorog. A sajtot velük együtt kell fogyasztani.

A szardíniaiak szerint csak az a casu marzu jó, amelyben élnek a lárvák. Ez a sajtféle tiltott az USA-ban. Bár korábban Európában is számos ételhigiénés aggály merült fel a casu marzuval kapcsolatban, ezt egy huszárvágással megoldották: ez a sajt eredetvédett lett, és mint ilyen tradícionális fogás, természetesen szabad utat kapott.

Az alábbi videón Gordon Ramsey egyik műsorában volt szó erről a sajtról, türelmetlenek tekerjenek előre a negyedik percig.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek