sampon
#Testi problémák

7 tipp a sampon-használat csökkentéséhez

2014.10.26.
1 perces olvasási idő

Gyengéd bedörzsölés. Öblítés. Ismétlés. Ezek a varázsszavak állnak a samponos flakon oldalán. Ám ezek korántsem hasznos tanácsok... Vajon hányszor kell megismételni a folyamatot? Te mennyi sampont használsz havonta? Belegondoltál már, hogy hány meg hány flakont hajítasz a kukába? Vagy mennyi kemikália jut a szervezetedbe és a lefolyókba a sok dörzsölés-öblítés-ismétlés után? (A költségekről nem is beszélve!)

A következő egyszerű, de mégis hatásos tippekkel csökkentheted a sampon használatodat, és könnyíthetsz a környezet terhein, valamint kevesebb káros anyagot juttathatsz a szervezetedbe!

Rövid haj

Lehet, ostobán hangzik, de minél kevesebb a hajad, annál kevesebb sampont használsz. Miért is ne próbálnál ki egy új, divatos frizurát nyáron?

Felejtsd el a mindennapos hajmosást

A mindennapos mosás haj-gyilkosságnak is minősíthető. Nemcsak roncsolja a haj szerkezetét, de felborítja az öntisztító folyamatot, így a hajad egyre zsírosabb és zsírosabb lesz. Szokj le a naponkénti hajmosásról! Heti 1-2 alkalommal bőven elég megmosni a loboncod.

hajmosásA kevesebb néha több!

Nem kell a fél tubust a kezedbe nyomni. Elég egy diónyi sampon egy hajmosáshoz. Hidd el, a hajad meg fogja hálálni! Ráadásul a sok kemikáliától a szervezeted is szenved, próbálj meg minél kevesebbet rákenni.

A szabályok áthágása

Nyugodtan lázadozz! Nem kell követni a flakon utasításait, mondj le az ismétlésről! Egy hajmosás és öblítés tökéletesen megtisztítja a hajad.

Újratöltve

Amikor a flakon félig üres, engedd fel vízzel. Ugyanúgy tisztít és nagyobb mennyiséget sem kell belőle használnod.

Megfordítva

Ha nem tetszik a felvizezett sampon ötlete, akkor ügyelj arra, hogy a flakon tartalmát maximálisan elhasználd. Amikor már üresnek érzed, fordítsd meg, sokszor kidobjuk a sampont, miközben még 2-3 hajmosásra elegendő sampon van benne.

Lyukassz!

Ha azt akarod, hogy tovább tartson a samponod, fúrj egy picit lyukat a flakonon. Így kevesebb sampont nyomsz ki egyszerre, és elkerülheted a pazarlást.

Természetesen, házilag!

Íme egy extra tipp otthonra, a kísérletező kedvűeknek. A szódabikarbóna egyszerűen mindenre jó! A rozsdaeltávolítástól kezdve, a tisztításon át rengeteg dologra lehet használni a háztartásban! Tudtad, hogy remek sampon is lehet belőle? Előnye, hogy nem tartalmaz vegyi anyagokat, így kíméli a környezetet és a hajadat is (és nem utolsó sorban a lefolyót is, sőt mi több, tisztítja azt!). Ráadásul kutatások bizonyították, hogy segítheti is a haj regenerálódását és szerkezetének erősítését.

Keverj össze egy kis szódabikarbónát annyi vízzel, hogy egy krémes kis masszát kapj, masszírozd bele a hajadba, majd öblítsd le. Ha be tudsz szerezni almaecetet, érdemes kipróbálnod a méregdrága balzsamok helyett, kiválóan tisztít és eltávolítja a szódabikarbóna-sampon maradványait is.

(Gy.R. - howstuffworks)

Kapcsolódó cikkek