szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Divatba jöttek a kézműves élelmiszerek, pedig a legkívánatosabb jelző fogyasztói szempontból a korrekt lenne. Ha az ember mézet akar vásárolni, a legjobb, amit tehet, hogy felkeres egy közeli helyi méhészetet. A 27 éves Tepliczky Balázs rajzszakos diplomáját cserélte fel a kaptárakra, és fogott a neve alatt márkaépítésbe.

„Egy pillanat, mindjárt jövök!” – integet a kertből egy kékesszürke kaptársor mögül Tepliczky Balázs. A Sátoraljaújhely melletti Várhegy oldalában elterülő, apró méhészbirodalomba védőruházat nélkül veszélyes belépni, főleg azoknak, akik allergiásak a méhcsípésre. Balázs eltűnik egy ajtó mögött és fehér védőruházattal a kezében tér vissza. „Lehet, hogy szűk lesz, mert női” – szabadkozik, miközben belepréselem magam a tényleg nem túl bő kezeslábasba.

A 27 éves méhész a nagymama telkén alakította ki mindazt, ami a méhészkedéshez szükséges. A hátsó udvaron félkész kaptárak sorakoznak. „Magam készítem mindegyiket. Szeretek barkácsolni. Ha nem a méhek között vagyok, akkor a műhelyben." A méhcsaládokat befogadó fadobozok hajópadlóból készülnek. „Az ideiek nem sikerültek túl jól, mert az alapanyagot nem szárították ki megfelelően, most sorra nyílnak szét” – mutatja a kaptárak oldalán éktelenkedő réseket, amiket így utólag kell eltüntetnie. Azt mondja, az asztalosmesterség hozzátartozik a méhészkedéshez, így nem ritka, hogy ahol méhekkel foglalkoznak, ott gyakran asztalosüzem is működik. Neki is ez a téli elfoglaltsága, a kaptárkészítés.

Tepliczky Balázs
Bódisz Attila

Vizuális kommunikátorból lett méhész

Tepliczky Balázs a Nyíregyházi Főiskola rajz–vizuális kommunikáció szakán végzett. A méhészettel 2005-ben találkozott, akkor még másoknál segédkezett, Mikóházán Szalkó Lászlótól tanult sokat. Még ebben az időszakban derült ki, hogy allergiás a méhcsípésre, ami egy méhész esetében nem éppen előny. „Nem volt rajtam megfelelő védőruha, csak egy kalap, és egy méh éppen a szemhéjamba csípett. Az egész fejem bedagadt, ijesztő volt a tükörbe nézni. Idővel immúnis lettem a csípésekre, ma már csak néhány barna folt emlékeztet rájuk, szinte észre sem veszem őket” – mutatja a kezét. Kesztyűt is csak azért húz olykor, mert ha benyúl a kaptárakba, ragacsossá válnak az ujjai.

Saját méhészetét 2007-ben öt méhcsaláddal kezdte kiépíteni. Szerinte ennél többel nem is érdemes belefogni a méhészkedésbe, mert hiába gondolja úgy az ember, hogy mindenre felkészült, sok a buktató. Tőkét is úgy teremtett, ahogy tudott. A méhek gyűjtötték a mézet, ő pergetett, csomagolt, eladott. Az ebből befolyt bevételből készült el egyebek mellett a kaptárak szállítására használatos, speciális pótkocsi. Mivel csakis női segítségre számíthat, azt is úgy kellett megépíteni, hogy minél kisebb erővel rá lehessen pakolni a méhcsaládokat. Balázs bebújik a plató alá, s már mutatja is, hol kell kurblizni az utánfutót ahhoz, hogy menetkész legyen. Nagy segítséget jelentett az a pályázat, amit a helyi munkaügyi központon keresztül nyert el, abból eszközöket vásárolt.

Balázs őstermelőként tavaly körülbelül 1,5 tonna mézet értékesített, ennek egyharmadát kilós kiszerelésben, a többit kisebb üvegekben, ízesített termékként adta el. Ez éves árbevételben mintegy 3 millió forintot hozott a konyhára. Hogy az eladott mennyiséget, ezáltal jövedelmét növelni tudja, folyamatosan monitorozza a fogyasztói igényeket. Ennek megfelelően alakítja a termékskálát is, ami olykor kompromisszumokat követel a kézműves méhésztől.

Csúcsméhészetből nincs sok

Ha a magyar mézek között a csúcsminőséget keressük, megkerülhetetlen a Brunner Méhészet, mely méhanyaneveléssel is foglalkozik a Budai Tájvédelmi Körzetben, mézei pedig csak közvetlenül a termelőtől vagy egyes kiemelt delikáteszüzletekben elérhető. A Budai méz az egyik legnevesebb márka, Kutasi Tamás, a méhészet tulajdonosa 1984 óta űzi mesterségét. A Budai méz a Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) Aranyszalag Minőségi Díjának jelöltje: ez a kiemelkedő magyar élelmiszerminőséget díjazza, a mézek közül egyedül a Budai mézet javasolták erre a díjra. „Egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány csúcsminőséget képviselő méz van: ilyenek a Csanaki Mézes Céh vagy Erdélyi Tibor kézműves termékei – mondta a hvg.hu-nak Kutasi Tamás, aki szerint nagyon jó mézből azért már van több, de itt sem lehet túl sok termelőt felsorolni. Ami a mézmarketinget illeti, a méhésztársadalom nagyon le van maradva a borászokhoz képest. Kutasi szerint fontos, hogy mindenki a saját régiójában úttörő munkát végezve elkötelezett legyen a minőség iránt. A fogyasztók nevelésében fontos szerepet tölt be az évente kétszer megrendezésre kerülő Kézműves Magyar Ízek Vására, valamint a Budai Gourmand, melyre kb. 100 termelőt hívnak meg, a területük legjobbjait.

„Érdekes, hogy az egyébként ízre különleges, látványra pedig gyönyörű virágzó teás méz készítését abba kellett hagynom, mert nem vette szinte senki. Ugyanígy járt a szív- és érrendszeri betegségekre jótékony hatással bíró fokhagymás akácméz is, amit Dr. Akácméz néven forgalmaztam. Ezt egy szűk kör nagyon szerette, de nem volt átütő sikere. Most már csak külön kérésre készítem” – mondja. Hozzáteszi: a jelenleg forgalmazott termékek mindegyike jól eladható.

Traktor vontatta vándorméhek

Most mintegy száz család gyűjti a mézet a zempléni város külterületén egy tangazdaság tőszomszédságában működő méhészetben. „Ez a hely jó, hiszen a közelben van egy gyümölcsös, egy fűzes, a vasút mentén pedig egy akácos húzódik” – mutat körbe a kerítésen túlra. A szezonban gyakran útra kelnek a méhekkel, de 60 kilométernél messzebbre nem mennek, annál hosszabb útra vállalkozni már nem éri meg, traktorral egyébként is sokáig tart megtenni a néhány tíz kilométeres utakat. Az első állomás Széphalom, majd átviszi az állományt Szabolcs megyébe, Kisvárda mellé.

A méheket általában április közepétől július végéig utaztatja. A pontosan megtervezett útvonal a méz alapanyagául szolgáló növények virágzását követi. Balázs most azt tervezi, hogy a méhészethez tartozó telken úgynevezett mézontó füvet telepít, ami augusztusban újabb muníciót ad a méheknek, amiket egyébként szeptember 15-éig el kell teleltetni. Ekkor több hónapra téliesíti a kaptárakat.

Tepliczky: Öt méhcsaláddal kezdtem
Bódisz Attila

"Mivel ezt a kis szegénységemet nem kockáztatom, csakis olyan helyre pakolom le a méheket, ahol biztonságban vannak. Egyedül az akácosban gazdag, szabolcsi helyszínen nincs erre lehetőségem, így magam is kiköltözöm egy-másfél hétre kedvenc rovarjaimmal. Helyben pergetek, a mézet már hordóban hozom haza” – mondja. A következő helyszín a felsőberecki Bodrog-part, ahol sok a gyalogakác, az ártéri vadvirág, valamint a gátoldalon az aranyvessző. „Ebből az alapanyagból karakteres, különleges ízű, vegyes, mégis későn kristályosodó mézek készülnek” – magyarázza.

„Voltak méhpusztulások is, de az utóbbi három év egyébként sem volt szerencsés méhészszempontból. A 2010-es, kiemelkedően esős esztendőre mindenki emlékszik. Utána volt egy kis akácméz, meg napraforgó, 2012-ben pedig szinte semmi” – mondja Balázs. Idén azonban a hosszan tartó, mostoha időjárás miatt jóval kevesebb petét raktak az anyaméhek, mint máskor. A várhatóan kevesebb utód miatt nehezebb lesz a mézgyűjtés is. A kaptárak elején látható is, hogy csak néhány család aktivitása nagyobb, a legtöbb bejárat előtt alig röpködnek a méhek.

Az egészséges méz

Mint általában minden méhésznél, Balázsnál is az akácméz a legkeresettebb. „Azért szeretik az emberek, mert tiszta és kevésbé kristályosodik, mint a többi méz, vagyis sokáig folyékony marad. Egyébként a kristályosodással sincs semmi baj, attól a méz még teljes értékű, ám akit zavar az állaga, egy kicsit felmelegítheti, de vigyázni kell, mert 40 fok felett az egészségre hasznos alapanyagok, összetevők elkezdenek lebomlani” – magyarázza. A méhek gyűjtőmunkájához kapcsolható összes alapanyagot felhasználja, így például a propoliszt vagy a méhpempőt is.

„A méz kétségkívül az egyik legértékesebb táplálék, de méltatlanul háttérbe szorul a mindennapi táplálkozásban. Megelőzhetők vele a légúti és gyomorbetegségek, de közismert például a vértisztító hatása és egyes fajtái a termékenységet is erősítik” – sorolja Balázs, aki ezzel együtt is csak mértékkel fogyasztja a mézet. „A nagymamát viszont mézzel tartósítom. Ő elég sokat eszik belőle, és egész télen még csak el se köhintette magát” – mosolyog.

Odafigyelés, minőség

Balázs kézműves termékeket készít, a szortiment különleges, például levendulával, bodzabogyóval, hibiszkusszal, mazsolával, darált csipkebogyóval ízesített mézeket is tartalmaz, de népszerű a birsalmapálinkás ízű is, és a kevert mézek is jól fogynak. A munkát, az odafigyelést, a minőséget, az igényességet azonban nem tudja olyan mértékben érvényesíteni az árban, ahogyan szeretné. „A piacon a legtöbb ember számára egyik méz olyan, mint a másik. Hiába az igényes csomagolás, címke, a sokféle ízvilág, a vásárlóknak általában egyszerűen csak a kilós méz kell.” A sátoraljaújhelyi méhész szerint a nagyáruházak áraival nem tud és nem is akar versenyezni.

Kevés méz fogy, pedig a magyar méz jó

A magyarok nem számítanak nemzetközi összevetésben nagy mézfogyasztónak, az egy főre eső mézfogyasztás 0,7 kg körül van. A kézműves élelmiszerek megnevezés az elmúlt években nagyon elterjedt, ami önmagában nem feltétlenül jelent jó minőséget, viszont marketingszempontból sikeresen honosodott meg. Ha az ember biztosra akar menni, érdemes körülnézni a helyben elérhető termelők között, és közvetlenül a farmról beszerezni az élelmiszert. Mivel a méz minősége igencsak bizalmi kérdés, a méhészek esetében különösen fontos megismerni a beszerzési forrást. Az igazi méhészek büszkék a portékájukra, így a személyes érdeklődést örömmel veszik.  Magyarországon nagyjából 16 ezren foglalkoznak méhészettel, a tiszta magyar méz jó minőségű, alkalmas javítóméznek, sokszor külföldről is ebből a célból veszik. Egy méhész akár 15-20 féle terméket is kínál, a legkülönfélébb növények mézéből. Nincsenek nagy mennyiségek: egy évben jó, ha összesen 50-100 mázsa méz összegyűlik. A nagy bevásárlóközpontok polcain sokszor méz néven forgalmaznak beazonosítatlan terméket: Kutasi Tamás, a Brunner Méhészet tulajdonosa szerint nagyon valószínű, hogyha ugyanannak a forgalmazónak a fajtamézeit összeöntenék egybe, és „eredetmeghatározás nélkül” felkínálnák az érintett kereskedőnek, az nem vásárolná meg.

Tepliczky Balázs sokat jár vásárokra, de megválogatja hová indul el. „Nem engedhetem meg magamnak, hogy mellényúljak, hiszen ha nem figyelek oda, az utazás költségei és a helypénz elviszik a bevételt. Ezért csak azokra a helyekre megyek, ahol vélhetően nagy lesz a forgalom” – mondja. Legkedvesebb helye a budapesti Millenárison megrendezett Kézműves Magyar Ízek Vására, de rendszeres résztvevője a havonta megszervezett Tokaj-hegyaljai piacnak is.

Vannak viszonteladói is, de véleménye szerint az a legjobb, ha a termelőtől vásárolják a mézet. „Azt tapasztalom, hogy bár 2008-ban kezdődött a válság, az emberek tartalékai mára fogytak el. Most már néhány száz forint is számít. Ezért hiába olvasom az újságban a gazdasági szakemberek nyilatkozatait, hogy az időjárás, valamint a méhállományok megújulását gátoló tényezők miatt magasabb lesz a méz ára, én ezt nem tudom érvényesíteni az árakban.” Jelenleg őstermelőként dolgozik, de vannak olyan tervei, amelyek megkövetelik a vállalkozói kereteket. Az álma az, hogy kialakít egy stabil vásárlói kört, amely jól menő üzletté emeli a kis méhészetet, tömegtermelővé azonban semmiképpen sem akar válni. Ez nem is olyan szakma.