A Shapeways elkészítette a világ első nyomtatott ruháját, melyet Dita Von Teese-re szabtak. A ruha persze nagy tudományos eredmény, de nem egy különleges látvány: a modell-díva fenekén és mellén kívül nem sok szép van benne.

Március 4-én a New York-i Acne hotelben mutatta be Von Teese a Michael Schmidt és Francis Bitonti által tervezett 3D nyomtatóval készült ruhát. A furcsa estélyi terve a Fibonacci-számok végtelen, növekvő sorozatán alapul, a végeredmény nylonból készült a Shapeways nyomtatóján.

A nyomtatóból természetesen nem úgy jött ki a ruha, ahogy Von Teesen látható, összesen 17 darabból állították össze az estélyit, és utólag ragasztották rá a 13 ezer Swarovski kristályt. A ruhát kifejezetten Von Teese alakjára nyomtatták: a cég igazából azt akarta a bemutatóval elérni, hogy az emberek felfigyeljenek arra, hogy nyomtatással bonyolult és személyre szabott ruhákat lehet már készíteni.

„A hajlékony illesztések is mind 3D nyomottak, a finom, porállagú nylont rétegenként fújtuk egymásra az előmelegített kamrában, a CAD file információi szerint. A végén lézer süti a nylont formába, az eljárás neve SLS. Ilyet még soha senki nem csinált, igazán figyelemreméltó, amit Francis és a Shapeways elértek” – mondta a mymodernmet.comnak az egyik tervező, Michael Schmidt.

A divat és 3D nyomtató összehozásával már egy ideje próbálkoznak,3D cipőt már otthon is nyomtathatunk magunknak, lassan eljön a ruhanyomtatók ideje is. Mondjuk a legnagyobb baj a 3D cipővel is az, mint Von Teese ruhájával: nem néz ki jól.

Önnek hogy tetszik a 3D ruha?

Merthogy a nylon estélyi szépen feszül Von Teese-en, és biztos rengeteg munka és tudomány van benne, de akkor is csak egy műanyagosan csillogó, halászhálószerű borzadály, aminél a legrosszabb Oscar ruha is jobb. Egy pozitívum azonban biztos van a 3D ruhában: tök jól átlátszik benne Von Teese feneke, nézze meg ide kattintva! A videóban a nyomtatásról is megtudhat kicsit többet, a galériában meg mélydekoltázsos képek közül válogathat, melyeket Jeff Meltz készített!