7+3 tipp az állandó fáradtság ellen

Vannak azok a napok, amikor zombiként próbáljuk produktívan eltölteni egy napunkat – általában kevesebb, mint több sikerrel. Vannak azonban, akiknél állandósulhat ez a probléma, amit külföldön az orvosok egyszerűen TATT-nak neveznek (tired all the time - állandóan fáradt). Szerencsére csak ritkán utal valamilyen egészségügyi problémára (mint például hormonális zavarra vagy komoly vitaminhiányra), ezért csakis rajtunk áll, hogy ki tudunk-e kászálódni belőle vagy sem. A Daily Mail szakértői a következőket tanácsolják.

Igyon elég folyadékot

Catherine Collins, a londoni St. George's Kórház dietetikus vezetője szerint elegendő folyadékbevitel nélkül a vérnyomásunk leesik, ezáltal az oxigén sem tud megfelelően áramolni az agyba, illetve a test egyéb részeire, így nem csoda, ha fáradnak érezzük magunkat. Minimális folyadékmennyiségként általában másfél-két liter víz alapú italt ajánlanak a szakemberek, de Collins szerint ez a mennyiség mindenkinél más, a lényeg, hogy annyit igyunk, hogy egy nap minimum háromszor legyen vizelési ingerünk.

A másfél-két liter folyadék alatt nemcsak vizet kell érteni, a teát, kávét, leveseket is beleszámolhatjuk. A kávét ugyan vízhajtó hatása miatt sokan tiltólistára teszik, mivel azonban emeli a vérnyomást és fokozza az éberséget, bátran ihatjuk párszor egy nap, azonban arra ügyeljünk, hogy mindig küldjünk utána egy kevés vizet!

Hogy mit kerüljünk? Egyértelműen az alkoholokat (beleértve a bort is), ugyanis egyrészt hamar dehidratálnak, másrészt olyan vegyi anyagokat is tartalmaznak, melyek megzavarhatják a pihentető alvást.

Vitaminokkal az éberségért

A magnézium fontos szerepet játszik a vércukorszint fenntartásában, az izmok egészségében, illetve a koncentrációban – tehát ha fáradtabbak vagyunk, érdemes pluszban fogyasztani belőle, akár táplálékkiegészítő formájában is. (Dr Elisabeth Philipps táplálkozási terapeuta szerint napi 200-400 milligramot lenne ideális bevinni).

A magnéziumon kívül a B-vitaminok is elengedhetetlenek ahhoz, hogy frissnek érezzük magunkat ( a B1,B3, B5, B6  alakítja át a bevitt élelmiszereket energiává). Ezek nagy mennyiségben megtalálhatóak a csirkében, dióban, tojásban, illetve a sajtokban, tehát fogyasszuk őket bátran álmosabb óráinkban!

Hívja segítségül a gyógynövényeket

Aki nem bízik a táplálékkiegészítő tablettákban, fordulhat közvetlenül a természethez is. Dee Atkinson gyógynövény szakértő szerint fáradság ellen a legjobb a ginzeng, mely azáltal, hogy stimulálja a mellékveséket, fel is pezsdít. A dupla eszpresszó helyett azonban nem érdemes ezt használni, ugyanis három-négy napba is beletelhet, mire éreznénk a változást, mivel hatásuk csak fokozatosan mutatkozik meg. Feltéve, hogy megmutatkozik egyáltalán: Atkinson arra is figyelmeztet, hogy vannak olyan gyógynövények – hasonlóan a gyógyszerekhez –, amik egyes embereknél beválnak, másoknál viszont nem.

Pihenjen, de nem mindegy, hogy mennyit

Bár azzal nem mondunk újat, hogy a fáradtságot pihenéssel lehet megszüntetni, azt azonban sokan nem tudják, hogy mennyit is kéne ahhoz sziesztázni, hogy felfrissüljünk. Dr. Chris Idzikowski, az Edinburgh-i Alvási Központ igazgatója elmondta, hogy húsz perc bóbiskolás már elegendő ahhoz, hogy energikussá váljunk, azonban ha ezt túllépjük, akkor könnyen a mélyalvási szakaszba léphetünk, ami kb. szintén 30 percig tart. Így ha pont ebben az időben ébredünk, akkor fáradtabbak lehetünk, mint mielőtt elszenderedtünk volna. A szakember így azt javasolja, hogy ha tovább szeretnénk sziesztázni, akkor azt 90percig tegyük, és utána is hagyjunk magunknak kb. 15 percet, hogy teljesen felébredjünk!

Rozzsal az álmosság ellen

Dr. Philipps szerint a feldolgozatlan, alacsony glikémiás indexű élelmiszerek folyamatosan magasan tartják az energiaszintünket, így étkezésünkbe építsük bele a barna rizst, a rozsos ételeket, illetve a teljes kiőrlésű kenyeret. Arra azonban vigyázzunk, ne ezek töltsék ki túl nagy mennyiségben a tányérunkat, mivel emésztésük sok energiát használ fel.

Ezen kívül ügyeljünk arra, hogy elegendő proteint is fogyasszunk (50g/nap), mivel azáltal, hogy lelassítja a szénhidrátok felszívódását, a glükóz folyamatosan tud bejutni a véráramba, így eredményesen harcolhatunk a fáradtág ellen. Ráadásul a fehérjék a hangulatunkra, valamint az energianövelő hormonjainkra is jó hatással van!

Legyen elég fény

Szinte nincs is olyan ember, aki télen, amikor majdnem egész nap sötétben vagyunk, ne érezné magát fáradtnak és álmosnak. Russell Foster, az Oxfordi Egyetem idegtudomány professzora elárulta, hogy ha nem érzékelünk elég fényt, akkor a szervezetünk túl sok melatonint fog termelni, aminek következtében álmosabbnak érezzük magunkat. Sajnos a kinti napfényt nem helyettesíti, ha otthon, vagy a munkahelyünkön felkapcsoljunk a villanyt, mivel kimutatták, hogy ennél még a hajnali fény is 100-szor erősebb. Hogy ne szenderüljünk téli álomba, még világosban próbáljunk meg kb. fél órát sétálni, illetve ha tudjuk, tegyünk az asztalunkat az ablak mellé!

Figyeljen a légzésére

Akár hiszi, akár nem, de Alex Hough légúti fizioterapeuta szerint a legtöbb ember nem tud rendesen lélegezni, és emiatt fáradtnak érzik magukat. Szerinte ugyanis amikor belélegezzük a levegőt, a mellkasunk helyett a hasunknak kéne megemelkednie, és ez csak keveseknél figyelhető meg. Tehát olykor tegyük a kezünket a hasunkra, és figyeljük, jól csináljuk-e!.A másik, amit a szakértő megemlít, hogy ha naponta kétszer odafigyelünk arra, hogy hasi légzéssel percenként 12-14 lélegzetet vegyünk, azzal egyrészt csökkenthetjük a bennünk lévő stresszt, másrészt pedig felébredünk.

Továbbá fontos lenne azt is megtanulnunk, hogy ha idegeskedünk, akkor is próbáljunk meg mélyeket lélegezni, ugyanis amikor feszültebbek vagyunk, hajlamosak vagyunk ezt felületesen végezni, aminek következtében kevesebb oxigénhez jutunk, így testünknek nagyobb erőfeszítésébe telik bármit is csinálni.

3 gyors tipp álmosság ellen

- Lélegezzünk be jó mélyen borsmenta, eukaliptusz, rozmaring, vagy bazsalikom illóolajat, mivel hatékonyan stimulálják az szaglószervi idegeinket, így minket is!

- Együnk étcsokit! A benne lévő teobromin igen serkentően hat a központi idegrendszerünkre.

- Nyújtsunk! Ha egész nap a gép előtt ülünk, akkor pár perc nyújtás csodákat művel, mivel felpezsdül a vérkeringésünk, illetve nem csak az izmainkban lévő sejtek kapják azt az utasítást kapják, hogy ébresztő, hanem mi is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra