Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

A világ 10 legjobb túraútvonala

2013.01.06. 16:19 Qeki

Íme, 10 klasszikus túraútvonal a világ minden tájáról, túrázni vágyók számára.  A megfelelő fizikai felkészültségen túl, mint a jól edzett tüdő és erős lábak, a megfelelő felszerelésekre is szükségük van az útra indulóknak, de bármelyik úton mész életre szóló élményekkel leszel gazdagabb.

 

GR20, Korzika, Franciaország

A legendás korzikai GR 20 gyalogtúra 170 km hosszú, közel 10 000 m szintkülönbséggel, átlagosan 15nap alatt teljesíthető. Európa egyik legnehezebb, de egyben legszebb hegyi túrájaként tartják számon, melynek során bepillantást nyerhetünk Korzika sokszínű, vadregényes világába. Erdő, gránittal borított holdbéli táj, szélfútta kráterek, jégkorszaki tavak, hegyi patakok, tőzegmocsár és hósapkás csúcsok. De az élmény nem adja magát könnyen: az utak kövesek és gyakran meredekek, a hidak romosak, a sziklák csúszósak. A GR20 útvonal létrehozását Michel Fabrickant francia hegymászó kezdeményezte. Célja az volt, hogy Korzika legfőbb hegyvonulatán át összeköti a sziget északi és déli részét. Az útvonal kijelölését 1972-ben kezdték meg. 


Inca Trail, Peru


Az Inka Ösvény 33km hosszú és 2400 méterrel a tengerszint fölött vezet. A Szent Völgyből indul és pár napos gyalogtúrával eljuthatunk a Machu Picchuhoz. A fehér, hóval borított csúcsok, a felhőkbe burkolózó erdők látványa és az inkák különleges kultúrája páratlan élményeket kínál.
Dél-Amerika leghíresebb útvonalát az Inka Ösvényt naponta több százan keresik fel, hogy a gyönyörű paloták, fürdők, templomok, sírok romjait megcsodálják . Az inkák kiváló útépítők (is) voltak, a mostoha környezeti és felszíni viszonyokhoz alkalmazkodva építkeztek. Az emelkedő terepen lépcsőket alakítottak ki, a hegyeken, járhatatlan sziklákon keresztül alagutat fúrtak, a szakadékok, völgyek és mocsarak fölé viaduktokat és függőhidakat építettek. A magasan fekvő területeken kőfalakat emeltek az időjárás viszontagságaival szemben, a sivatagos részeken vályogfalak védték az uta­kat a homokviharok ellen. Az UNESCO műemlékké nyilvánította a történelmi utat. 

Élménybeszámoló az Inka Ösvény túráról.

 

Pays Dogon, Mali
A dogon nép földje, Afrika egyik legcsodálatosabb régiója. A dogon túra hossza 2 és 10 nap között változhat. A Bandiagara meredek sziklaszirtjein kipróbálhatod magad sziklamászásban. A túra során bepillantást nyerhetünk a dogonok különleges törzsi kultúrájába, megismerkedhetünk maszkot viselő, gólyalábas táncosaikkal és megtekinthetjük meredek lejtőkbe vájt agyagházaikat és különleges faragásaikat. Fotósoknak is melegen ajánlott ez a túra.


Everest Base Camp (Alaptábor), NepálA Himalája megmászását hagyjuk meg a profiknak, de az alaptábor elérésével megpróbálkozhatnak a nem képzett hegymászók is. A három hetes Kala Pattar útvonalon 5545 méter magasra lehet feljutni.A kifejezetten nehéz útvonal elképesztően látványos helyeken vezet át, különösen népszerű azok körében, akik el akarják mondani magukról, „a világ legmagasabb hegyének lábánál jártam”. A turisták felszerelését gyakran serpák  viszik fel az alaptáborig, így már "csak" a meredek utakkal és a magaslati levegővel kell megküzdeni. 

Élménybeszámoló az Everest Base Camp túráról.


Indiai Himalája, India

Kevésbé ismert, de remek trekking a Himalája indiai oldalának meghódítása. Ladakh vagy más néven Kis-Tibet a világ legmagasabb hegységének ma még a turizmus által kevésbé érintett régiója. Bár errefelé nincsenek 8000 méternél magasabbra törő csúcsok, a máig változatlan kulturális világ kárpótol minket. Akár 24 napon keresztül is barangolhatunk Spiti és Ladakh között miközben megismerkedhetünk a népviselettel és a hagyományokkal, a jakokat terelő nomádokkal és megcsodálhatjuk a hihetetlen szirtekre épített kolostorokat, gompákat és egyéb szentélyeket. A különösen hosszú és nehéz túra ősi kereskedelmi útvonalakat követ. 

Overland track, Tasmánia, Ausztrália

A 80km-es „Overland track”, vagyis az „isten háta mögötti ösvény" a Cradle-hegy és a St. Clair tó (Ausztrália legmélyebb természetes édesvízi tava) között vezet. A jól kijelölt útvonal sziklás hegyek, gyönyörű tavak, erdők és mocsarak között vezet. Azok, akik még többet szeretnének látni különböző mellékutakon eljuthatnak vízesésekhez vagy akár Tasmánia legmagasabb csúcsához, az 1617 méter magas  Mt Ossa-hoz.

Routeburn Track, Új-Zéland

Új-Zéland egyik legszebb gyalogtúrája a Déli-szigeten áthaladó "Routeburn Track",  mely változatos tájakat tartogat számodra. A 32 km-es háromnapos túra két nemzeti park területén vezet át: Fiordland és Mt Aspiring. A túra leginkább érintetlen erdőkben vezet, de számos kilátópont esik útba mint a Harris Saddle vagy a Conical Hill, melynek kúpos csúcsáról tiszta időben elláthatsz egészen a Tasman-tengerig és több száz hegycsúcs látványában gyönyörködhetsz. Csak korlátozott számban adnak ki engedélyt az útvonalra.

The Narrows, USA


A 26km-es út a Virgin-folyó (patak) által évszázadok alatt kivájt kanyonban vezet, a túraútvonal igazából nem is úton, hanem a folyó medrében halad. A kezdetben széles kanyon, feljebb jutva  összeszűkül a Zion Narrows-nál ér véget, ahol már az ember két karját kinyújtva elérheti a két szemközti falat.  A táv akár egyetlen nap alatt is teljesíthető, de a park területén.

 

Haute Route, Franciaország-Svájc

Nevének jelentése Magas(lati) Út. A közel 180 km-es út Chamonixból indul átszelve a Pennini-Alpok legszebb részeit, majd a Matterhorn északi oldalánál leereszkedve  Zermattban ér véget közel 6500 métert megtéve felfelé. Bár az útvonalat nyáron már a 19. század közepén sokan teljesítették, az első téli, léccel történő meghódítás egészen 1903-ig váratott magára. Ekkor kapta az útvonal a költői Haute Route nevet a hegyi nyomvonalak keresztségében. A  klasszikus útvonal a Zermatt-Saas Fee távval kiegészítve a leghosszabb: 23 gleccsert keresztez és az össz.szint eléri a 10 000 métert, ami az Everest 8849 méteréhez képest már nem is elhanyagolható. A gleccserek, hágók és a három- és négyezres csúcsok nem csak gyönyörű környezetet kínálnak, de technikai kihívásokkal is szolgálnak a túrázóknak.
 

Baltoro Gleccser & K2, Pakisztán


A Baltoro gleccseren átívelő 62 km hosszú jégfolyosó vezet a világ második legmagasabb csúcsára a 8611 méteres K2-re. A gránitcsúcsokkal és jeges folyókkal tarkított túra kb. 15 nap. A Föld legmagasabb hágójához érve fantasztikus kilátás nyílik, ahonnan a világ 14 nyolcezreséből 4 fenséges látványa tárul elénk: K2, a Broad Peak, a Gasherbrum I. és II. A hágó megmászása nem képzett hegymászók számára is lehetséges.

Forrás



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr935001482

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.01.07. 09:13:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

heyjoe 2013.01.07. 11:00:59

Életreszóló élményért nem muszáj túl messze mennünk, amikor itt van az országon belül az Országos Kéktúra, ami szépségében egyáltalán nem marad el a fentebb említetteknél, ámde változatosságával felülmúlja azokat. Több, mint 1100 kilométerét nagyjából 50 nap alatt lehet teljesíteni, és egy exkluzív klub tagjaivá válhatunk általa, hiszen az elmúlt hatvan év alatt kb. ötezren járták csak végig, köztük Rockenbauer Pál, aki talán az egyik legszebb sorozatot forgatta le útjáról, a Másfélmillió lépést...

JanDítě 2013.01.07. 12:26:12

@heyjoe:
hát igen, gyerekkori álmom de régebben a suli most meg a meló mellett 50 napra sajna nem nagyon tudnék elmenni :))

FGSuperman 2013.01.07. 15:16:13

@JanDítě: nem kötelezô egyben tqeljesíteni

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.01.08. 07:14:29

Én ezeket a hegyeket választanám, de igazándiból helkikopterrel, kisrepülővel tenném meg a túrákat... :D Lustaság rulez, én megelégszem simán csak a látvánnyal, nem kell feltétlen a büszke "megmásztam" érzés... :D

Kata24 2013.01.09. 07:29:04

@heyjoe: Hát ízlések és pofonok, de szerintem az itthoni kis dombocskák és hegyecskék a nyomába sem érnek a Föld különböző magashegységeinek szépségben... Én ezerszer inkább kirándulok az Alpokban, mint itthon...

VR6 2013.01.09. 11:13:33

Nekem már a Schneeberg is kellemes lenne idénre...

gregibroki 2013.01.22. 21:10:32

@Kata24: nekem is az a véleményem, hogy heyjoe összekeveri a szezont a fazonnal;
A tanács, hogy csináld meg a OKT-t, teljesen helyénvaló, pompás ötlet. De amikor -nem kell messzire mennem- a Júlia-Alpokban mész 2500-ön ragyogó napsütésben, esetleg alattad felhők, Bükk ide vagy oda, úgy is összef*sod a bokád.

vmaast 2013.01.28. 19:14:26

Annyira szeretem az ilyen listákat azokról a helyekről, ahová földi halandónak kb. soha nincs esélye eljutni ;-) Amúgy is kicsit sznobériának tartom egyiket-másikat. Pont a felhajtás miatt leginkább nem a túrázók járnak oda, inkább azok akik űberelni akarják a szintén kőgazdag barátaikat. Inka ösvény, Patagónia, Everest alaptábor konkrétan inkább bevásárlóközpont jellegű már, mint igazi túra. El kell menni a Fogarasi Havasokba, vagy a Radnai gerincére, na ott nem lépnek a tányérjába az embernek, még ha nem is olyan szép, mint ezek. Egyébként meg de ;-)

königse 2013.05.26. 11:22:21

Ajánlom még a Mária utat, sznoboknak is, ők is emberek és még változhatnak...

gregibroki 2013.09.10. 07:50:56

@vmaast: Radnai havasokban 5 nap alatt egy cseh párral találkoztunk nyáron! Felejthetetlen élmény volt.
Erről a listáról a korzikai G20 érdekel úgy, hogy van realitása megcsinálni, talán még a svájci-francia.

karica 2014.01.09. 19:21:49

@Kata24: Talán nem is ismered az itthoni hegyecskéket és dombocskákat...

karica 2014.01.09. 19:21:52

@JanDítě: Nem feltétlenül kell folyamatosan 50 napon át teljesíteni, meg lehet szakítani, s ahogy időd engedi, folytatni. Én 2004-ben kezdtem, s még mindig nem tudom, mikor fejezem be. Ahogy időm engedi.
No meg a pénztárcám. Mert szállást még találni megfizethető áron, de az utazás egyre húzósabb.
süti beállítások módosítása