Barackmag: tényleg gyógyítja a rákot a B17?

Nagy vitát kavaró poszt született a Ködpiszkáló blogon, ahol ezúttal a B17-vitamint, illetve a barackmagkultuszt körüllengő hiteket és tévhiteket vették górcső alá. Pillantsunk bele!

"A barackmagnak mint "rákgyógyszernek" a története igazi amerikai sztori, amelyik bővelkedik szenzációs történeti elemekben: felfokozott remények és fájdalmas csalódások, "csodás gyógyulások" és tragikus sorsok, pénzhajhász áldoktorok és kihasznált betegek, bírósági ügyek jelzik tanulságos útját, amelyből egy jobb tollú író könnyedén tudna egy egész könyvet írni" - kezdi posztját a Ködpiszkáló egyik bloggere. És itt az idő, hogy tisztázzunk, mi igaz a híresztelésekből, mi nyert bizonyítást, és mi az, amit érdemes tudatosítani, mielőtt akár kemoterápia helyett választjuk a B17-vitamin-kezelést.

A B17 hódító útja

Az egyes csonthéjas gyümölcsök magvában (pl. barack, keserűmandula) előforduló amigdalin és annak félszintetikus származéka, a B17-vitaminként is emlegetett letril (laetrile) egyaránt az ún. cianogén glikozidok közé tartozik, a béta-glükozidáz enzimek hatására cukormolekulára, benzaldehidre és hidrogén-cianidra bomlanak. A B17-vitamin elnevezésről jó tudni, hogy önkényes, mivel sem az amigdalin, sem a laetrile nem nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, tehát nem vitamin.

Az amigdalint francia vegyészek állították elő az 1800-as évek végén, majd később pirula formájában forgalmazták, daganatos betegek gyógyítására, de túl toxikusnak bizonyult, és alkalmazását beszüntették. Később az id. és ifj. Ernst T. Krebs vették fel újra a fonalat az 1960-as években, szabadalmaztatták a laetrile előállítását, azóta pedig - a fokozódó társadalmi érdeklődés mellett - használták egymagában, vagy ún. anyagcsere-terápiával társítva, amely különleges étrendet, nagydózisú vitaminokat és hasnyálmirigy enzimeket foglalt magában. A B17 azóta óriási rajongótábornak örvend.

Hatékony egyáltalán?

Szeptember 6-án éjfélig több kategóriában voksolhatunk kedvenc blogjainkra a Goldenblog 2012 keretében. Az egészségügy iránt érdeklődő HáziPatika.com olvasóknak ezúton is jó szívvel ajánljuk az általunk is Cochrane -elemzést is: ez alapján is kijelenthető, hogy nincs tudományos bizonyíték arra, hogy az amigdalin, illetve a laetrile jótékony hatással rendelkezne daganatellenes terápiában, sőt használatuk meglehetős kockázattal jár.

Ha kíváncsi arra, hogy milyen visszásságok, áltudományos híresztelések terjednek a B17-vitaminról akár szájról-szájra, akár a csodás gyógyulással kecsegtető netes oldalakon, olvassa el a teljes blogbejegyzést "Barackmagkultusz" címmel a Ködpiszkálón.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Dipankrin reklámvideó (X)
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +10 °C
Minimum: -2 °C

A Nyugat-Dunántúlon egész nap derült idő valószínű, másutt viszont erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, de a legtöbb helyen így is többórás napsütésre lehet számítani. Ez alól az északkeleti megyék lehet kivétel, ott tartósabb lehet a felhőzet. Csapadék nem valószínű. A Dunától keletre megélénkül, a Tiszántúlon olykor meg is erősödik az északi szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 13 fok között valószínű. Hidegfronti hatásokkal kell számolni az arra érzékenyeknek, lesz viszont sok napsütés, ami segíti a D-vitamin termelődését.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra