pofon
#Lélek

Amikor elcsattan az a bizonyos pofon

2012.03.09.
2 perces olvasási idő

A családon belüli erőszak sokkal gyakoribb jelenség, mint azt gondolnánk. Sajnos gyerekek, tinik, nők és férfiak életét keseríti meg, hogy az otthon melege helyett egy fenyegető közegbe kell hazatérni nap, mint nap.

Gyermekbántalmazás

A gyereknevelést társadalmi szabályok, szokások határozzák meg. Sok családban él még sajnos az a mondás, hogy „engem is vert az apám, mégis jó ember lett belőlem”, mindegy ezzel igazolva a verés jogosultságát, mint nevelési eszközt. Ezeket a gyerekeket azonban nem csak fizikai valójukban bántják, bár a zúzódás napokkal később elmúlik, az emberekbe vetett bizalom fokozottan sérül.

A gyermeknek joga van ahhoz, hogy megfelelően fejlődjék, neveljék, szeressék. Egy gyerek nem tehet arról, ha nincs elég sör a hűtőben. Bár vannak a családon belül szabályok és elvárások, az ezek elleni vétség senkit sem ruház fel azzal a joggal, hogy bántalmazza a másik személyt.

Bántalmazott gyermek tovább él a felnőttben

Azok a gyerekek, akik terrorban nőttek fel, folyamatosan az elutasítás és az elhanyagolás légkörét élték meg, felnőtté válva több problémával kell szembenézniük:

Bántalmazott lány

- Egy olyan alapélménye alakult ki, hogy megalázott, nincs joga az élethez. Belül kicsi sértett gyereknek fogja érezni magát, amíg szembe nem néz az élményivel, és feldolgozza a történteteket.

- Szüleitől nem tanulja meg, hogy hogyan kezelje az indulatait, érzéseit. Nem tudja magát lecsillapítani.

- Nem tanulja meg a problémákat és a konfliktusokat hatékonyan kezelni. Mivel a szülői minta elégtelen, felnőttként kifejezetten nagy erősfeszítést jelent valami új mintát találni. Sajnos nagyon sok mindenkinek van olyan ismerőse, akinek az egyik, vagy mindkettő szülője alkoholista volt.

Az ő gyermekük biztosan megfogadja, hogy ő sohasem lesz ilyen, nem fogja a gyermekeivel ugyanezt tenni. A fogadalmak közül biztosan van olyan, akinek sikerül, és vannak olyanok, akiknek nem. Ennek az az oka, hogy nagyon nehéz a tanult mintákon változtatni. Aki nem szeretne a szülei nyomdokában járni, annak egy járatlan és félelmetesnek tűnő utat kell választania, ahol szembenéz a félelmeivel, a gyerekkor gonosz szörnyeivel.

Hogyan ismerheted fel a fizikai bántalmazást?

  • többszörös zúzódások, törés, karmolás, verés, vonszolás, égés, forrázás nyomai,
  • fojtogatás nyoma,
  • fél éven belül többször előforduló hasonló sérülés,
  • szülő nem fordul azonnal orvoshoz,
  • a gyermek másképp számol be a sérülésről, mint a szülő,
  • sérülés nem egyeztethető össze a történettel,
  • üres riadt tekintet, állandó védekezés,
  • bizalmatlan, alázatos,
  • agresszívan viselkedik.

Jelezd!

Sajnos itt fokozottan érvényes az a mondás, hogy néma gyereknek anyja sem érti a szavát. A gyermekek lojálisak szüleikhez. Sokáig úgy gondolkodnak, hogy megérdemlik a büntetést, bennük lehet a hiba, hiszen a szülőket szeretik, „szeretni kell”, tehát biztosan kiérdemelték valahogy, hogy így bánjanak velük. Korral tudatosul ennek az irreális volta és az érzelmek igen különös egyvelege határozza meg a kapcsolatot: „szeretlek és gyűlöllek”. Éppen ezért igen nehéz a bántalmazottaknak beszámolni az otthon történtekről. Ha pedig nem beszél róla senki sem, akkor minden halad a régi mederben.

Menekülési terv
Ha te, vagy valaki a környezetedből tapasztalt már szexuális zaklatást vagy épp olyan párkapcsolatban él, ahol bántalmazzák, akkor el kell gondolkodni egy menekülési terv kidolgozásán.

Hova fordulhatsz segítségért?

Ha bántalmazás nyomát látod barátodon, esetleg be is számol róla azonnal kérjétek felnőtt segítségét:

  • Osztályfőnök kötelezettsége, hogy ilyen esetekben segítsen. Továbbá segíthet
  • az iskola gyermekvédelmi felelőse,
  • iskolapszichológus,
  • védőnő, iskolaorvos, háziorvos,
  • a helyi családsegítő szolgálat, nevelési tanácsadó, gyermekjóléti szolgálat szakemberei.

Ha pedig felnőtt nem érhető el, ezekhez a szervezetekhez is bátran fordulhatsz:

Eszter ambulancia - Telefon: + 36 (1) 466 9872, E-mail: [email protected]

NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) - Telefon: 06-80-505-101(szerda kivételével naponta 18-22 óráig), www.nane.hu

Áldozatsegítő vonal bűncselekmény áldozatainak: 06-80-244-444vagy 06-80-225-225 (éjjel-nappal hívható)

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat - Telefon: 06-80-20-55-20 (a nap 24 órájában, ingyenes), E-mail: [email protected]

CaritasLelkisegély Telefonszolgálat - Telefon: 06-80-505-503 (Este 6 és reggel 6 között hívható)

„Nem mindegy, hogy milyen világot hagyunk a gyermekeinkre. És nem mindegy, hogy milyen gyermeket hagyunk a világra.”

(KamaszPanasz - Börcsök Gyöngyi, pszichológus)