Leggyakoribb kérdések a fogamzásgátlót szedő nők körében

szerző: Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A hormonális fogamzásgátlás története az 1950-es évek második felére nyúlik vissza. Hatékony módja a nem kívánt terhesség elkerülésének. A terhesség kockázata mindössze 1-2 százalék, mely a tablettaszedés szabályainak pontos betartásával tizedére csökkenthető. Orvosi feladat annak elbírálása, hogy szedhet-e valaki fogamzásgátló tablettát.

A tabletta szedésének elkezdésekor a nőgyógyászati vizsgálat azért is indokolt, mert ilyenkor rákszűrés, illetve az öröklött trombózishajlam felderítését célzó laborvizsgálat is történhet. Ezen vizitek alkalmával a páciensekben számos kérdés vetődik fel, melyek közül a leggyakrabban előfordulókat az alábbiakban nézzük át.

Szedhetek-e fogamzásgátló tablettát?

A tablettaszedés eldöntése orvosi feladat, felügyelet nélkül fogamzásgátlót szedni nem tanácsos. Az előzményben szereplő májgyulladás, májkárosító hatás, trombózis, visszértágulat, kezeletlen magasvérnyomás és sok más egyéb betegség relatív vagy abszolút ellenjavallatot képezhet. A rizikófaktorok felderítése gyakran a kórelőzményből vagy egyszerű laborvizsgálattal biztosan kideríthető.

Hogyan kell a tablettákat szedni?

Általános szabályként elmondható, hogy érdemes a tabletták bevételét valamilyen napi rutinhoz kötni, hogy a szervezet számára folyamatos hormonszintet biztosítsunk. Mindennap csak egy tablettát vegyünk be! A csomagoláson minden esetben szerepelnek a hét napjai, így könnyen követhető, hol tartunk az adott levél esetében.

Hány éves kortól ajánlott a tablettaszedés?

A tabletta szedését a rizikófaktorok figyelembevétele mellett 1-2 évvel a rendszeres menstruációs ciklusok kialakulását követően ajánljuk.

Milyen káros mellékhatásai lehetnek a tablettaszedésnek?

Kis mértékben növelheti a trombózis és az embólia veszélyét, növelheti a gombás megbetegedések előfordulásának esélyét is. Kialakulhat emlőfeszülés és fejfájás a tablettamentes időszakban.

Milyen hasznos mellékhatásai lehetnek a tablettáknak?

Szabályozza a menstruációs ciklust és a vérzés mennyiségét. Csökkenti a bőr faggyútermelését, ezáltal mattítja a bőrt, csökkenti a pattanások kialakulását. Sok esetben mérsékli a szőrnövekedést. Bizonyítottan csökkenti a méhtestrák, a jó- és rosszindulatú petefészek daganatok, a petefészekciszták, a méhnyakrák, illetve a jóindulatú méhdagantok (miómák) kialakulását.

Hízhatok-e a fogamzásgátló tablettától?

A legtöbb esetben nem, de mindenképpen fontos az egyénre szabott tablettaválasztás. Az mindenképpen fontos azonban, hogy egészségesen táplálkozzunk.

Mit kell tennem, ha elfelejtettem bevenni a tablettát?

Ha csak egy tabletta maradt ki, , akkor a mihamarabbi (12 órán belüli) pótlással és a követekező esedékes tabletta időben történő bevételével egyéb teendő nincs. Amennyiben 12 órán túl (az előző tabletta bevételétől számított 36 órán túl) került csak pótlásra, úgy az elkövetkezendő hét napban óvszer használata javasolt. Ha mindez az első tablettás héten történt, mindenképpen konzultájon orvosával a teendőkről, ha ez alatt sor került szexuális együttlétre. Ha a harmadik tablettás héten történt a kihagyás, akkor a következő levél szünet nélküli elkezdése, és 1 hétig óvszer használata javasolható. Általánosságban elmondható, hogy ilyen esetekben a tabletta betegtájékoztatójának megfelelően járjon el a nem kívánt terhesség elkerülése érdekében.

Mennyi idővel kell abbahagyni a tablettaszedést a tervezett terhesség előtt?

Ahogy az utolsó levél véget ér, már lehet is próbálkozni. Semmi sem indokolja hosszabb szünet tartását. A hormon nem halmozódik fel a szervezetben, így nem kell annak kiürülésére várni, hiszen ha ez így lenne, akkor nem kellene mindennap egy tablettát bevenni.

Pozitív lett a terhességi tesztem pedig folyamatosan tablettát szedtem! Megtarthatom a terhességet?

Minden bizonnyal valamilyen egyéb állapot (hányás, hasmenés) meggátolta a tabletta felszívódását, vagy egy tablettánál több maradt ki, esetleg későn kezdte el szedni a következő levél tablettát. A terhességet nem szükséges megszakítani (amennyiben annak más javallata nincs), mert a terhesség alatt fellépő magas hormonszinteket nem befolyásolja egy viszonylag alacsony hormontöbblet bevitele.

A fogamzásgátló módszerekről

Fogamzásgátló tabletták: Rugalmasan használható hormonális fogamzásgátlási módszer; orvos írja fel, ám alkalmazásához nem szükséges orvosi beavatkozás. Egyik előnye, hogy fizikálisan nem csökkenti a szexuális élményt (szemben pl. az óvszerrel). Lehetőleg órára pontosan kell bevenni, ami időnként nehezen kivitelezhető. A fogamzásgátló tablettákról bővebben

Hüvelygyűrű: A hüvelygyűrű az egyetlen hormonális fogamzásgátló módszer, melyet a megfelelő hatás kiváltásához csupán havonta egyszer kell alkalmazni. Formailag egy hajlékony műanyag gyűrű, melybe három hétre elegendő hormont töltöttek be, speciális szerkezete pedig biztosítja a mindennapos, egyenletes hatóanyag-felszabadulást. Hormontartalma alacsonyabb, mint a fogamzásgátló tablettáké. Bővebben a hüvelygyűrűről

Hormonális injekció - A gesztagén tartalmú injekció hosszú hatású fogamzásgátló módszer, az izomba beadott injekcióból folyamatos gyógyszerfelszabadulást tesz lehetővé három hónapon keresztül. Tüszőérést gátló hatása igen jónak mondható, ám ciklusszabályozás tekintetében már korántsem ilyen megbízható.

Hormontartalmú méhen belüli eszköz - A speciális műanyag szerkezetből gesztagén hormonfelszabdulás történik a méh üregében. Ez egyrészt gátolja a peteérést, másrészt a méhnyálkahártyát olyan mértékben elvékonyítja, hogy a menstruációs vérzés mennyisége jelentősen csökken, akár meg is szűnik. Hormontartalmú méhen belüli eszköz

Megszakításos közösülés - A megszakításos közösülés, latinul a coitus interruptus főleg a fiatalok körében számít népszerű módszernek a nyugati országokban, míg a kevésbé fejlett országokban, vagy ott, ahol vallási okok miatt nem engedélyezik a korszerű fogamzásgátlást szintén elterjedt módszer. Főleg azért számít népszerűnek a fiatalok körében és a szegény országok lakói között, mert a módszer nem igényel speciális eszközt és anyagi ráfordítást. A megszakításos közösülés nagyon kevéssé megbízható módszer a nem kívánt terhességek szempontjából.

Pesszáriumok, méhszájsapkák - A pesszáriumok, méhszájsapkák latexból készült, merevítő gyűrűvel ellátott eszközök, melyek a méhszáj elé helyezve és spermicid zselékkel kombinálva a spermiumok méhszájhoz jutását hivatottak megakadályozni. Pesszáriumok, méhszájsapkák

Női és férfi óvszer - Az óvszer megbízhatósága a nem kívánt terhességgel szemben igen nagy különbségeket mutat. Tökéletes használat mellett a hibaarány a legkevesebb, kevesebb, mint 2 terhesség/100 pár/év. A női óvszer tulajdonképpen a férfi változat ellentéte, Magyarországon használata nagyon ritka. Két gyűrűt tartalmaz, melyek közül az egyik a méhszáj elé a hüvelyboltozatba kerül, míg a másik a szeméremajkakat is kissé lefedve a szeméremtesten marad. Óvszerek

Spermicidek - A számos formában elérhető spermicidek alkalmazása Magyarországon a legelterjedtebb hüvelyi fogamzásgátló módszernek számít, amely lényege a spermiumok mozgásának csökkentése, ily módon a nyakcsatornába kerülés megakadályozása. Spermicidek

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Hazay Máté, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.