antioxidáns
#Táplálkozás

Okosodj finomságokkal!

2015.05.01.
1 perces olvasási idő

A csokoládé boldoggá tesz, de mi a helyzet a spenóttal vagy a lazaccal? A különböző ételek különböző hatással vannak az emberi szervezetre.

Mára már egyértelműen bebizonyosodott, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk. Tudtad, hogy ha gyakran eszel például telített zsírokban gazdag ételeket, és közben mellőzöd a zöldségeket és a gyümölcsöket, nyomottabb lesz a hangulatod, sőt erőszakosabbá válhatsz? Az elfogyasztott ételek befolyásolják a fizikai és a mentális egészségedet, hatnak a teljesítő képességedre és az agyműködésedre.gyümölcsök

Az antioxidánsok

Az antioxidánsok serkentik az agyi aktivitást, és támogatják a szellemi éberség megőrzését. A hatás érdekében olyan ételeket célszerű fogyasztanod, amelyek omega-3 zsírsavakat tartalmaznak. A tenger gyümölcsei - például a lazac vagy a fésűkagyló – így segíthetnek az agysejtjeid regenerálódásában. Ha a halevés nem okoz örömöt, a sötét színű zöldségekben illetve gyümölcsökben is sok antioxidáns található. Az agyműködés élénkítéséhez kiváló frissítő a zöldtea.

B-vitamin

A B-vitaminnak több típusa is ismert, például a folsav vagy a kolin. Ezeknek a vitaminoknak a megfelelő mértékű pótlása elengedhetetlen az idegrendszered egészséges működéséhez.

Mit egyél, hogy B-vitaminhoz juss? Számos forrás közül válogathatsz. Rágcsálj diót, mogyorót! Egyél zöld zöldségeket, mint a fejes saláta, a spenót, a káposzta, a zöldborsó vagy a petrezselyem zöld. A csipkebogyó gazdag B1-vitaminban, a tojás kolinban, a spárga pedig folsavban. A teljes kiőrlésű gabonafélék, az avokádó vagy az élesztő szintén B-vitaminhoz juttathatnak.

E-vitamin

Az agytorna mellett a szellemi hanyatlás elkerülése érdekében lásd el a szervezeted E-vitaminnal. Nélkülözhetetlen számos betegség megelőzéséhez, emellett lassítja az Alzheimer-kór súlyosbodását. Hatásának növeléséhez gondoskodj C-vitaminról is.

A szervezeted E-vitaminszükségletét pótolhatod búzacsírával, dióval és mogyoróval, mandulával és olívabogyóval. Az olajos magvak és a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása elősegíti az E-vitamin optimális jelenlétét szellemi frissességed megőrzéséhez. Ha eddig nem tetted, a cél érdekében barátkozz meg a spenóttal és a brokkolival is!

(Forrás: WEBBeteg.hu)