póz
#Lélek

Pózolás ész nélkül: te mit tennél meg egy jó képért?

2012.01.17.
1 perces olvasási idő

Pózolj wc-ben! Pózolj tükörből! Pózolj temetőben! Pózolj pénzzel! Pózolj merev testhelyzetben (planking) vagy bagolyként (owling)! Pózolj fagyban! Hetente felüti a fejét egy új hóbort, aminek nehéz lehet ellenállni. Miért fényképeznéd le magad télen egy szál fürdőruhában?

Nagyon nehéz az idősebbeknek (X és Y generációs embereknek) ezt a jelenséget megérteni. Miért van arra szükség, hogy egyre több és különösebb kép kerüljön fel a közösségi oldalakra?

Félsz, hogy kimaradsz a buliból?

A csoporthoz tartozás vágya miatt több ostobaságra hajlamosak vagyunk. Egyik alapvető emberi vágyunk az, hogy társaink elfogadjanak, tartozzunk valahova. Azonban ajánlatos mérlegelnünk azt, hogy mit is vár el ez a csoport. A netre feltöltött fürdőruhás képek elsőre ártatlannak tűnnek, de ugyanez a helyzet a cigivel, a fűvel („uborkával”), más drogokkal. Ha a többiek csinálják, annyira nem lehet rossz? Jobb mérlegelni a többiek elvárásait.Valóban az ő elvárásaikról van szó? Vagy a te vágyadról, hogy kapj néhány like-ot, elismerést a fényképért?póz

A „pózolj fagyban” veszélyei:

Betegségek

Édesanyánk nem véletlenül kiabált ránk gyermekkorunkban, amikor az udvarra rohantunk télen: sapka, sál! Bár már akkor sem örültünk neki, hiszen mindennél jobban szerettünk volna már kint játszani a hóban. Fürdőruhában kitipegni érezhetően jóval veszélyesebb, mint sapka nélkül kirohanni. Könnyen megfázhatunk, elkaphatunk egy komolyabb betegséget.

Az örökkévalóságnak készült kép

Régen, ha csináltunk egy polaroid képet és megsemmisítettük, akkor az tényleg enyészetté vált. Az internet olyan veszéllyel bír, amit még igazán fel sem tudunk mérni. A net ugyanis nem felejt. Ha elkövettél egy hibát, mondjuk összetörted édesanyád kedvenc poharát, jól lehet, hogy haragudni fog rád, de idővel megbocsát, sőt akár el is felejti, hogy mi történt, vesz egy új poharat magának.

Az interneten lévő információ azonban örökké látható, elérhető és könnyen másolható. Még akkor is veszélynek vagy kitéve, ha a kép rövid ideig volt látható profilodon. A veszély abban rejlik, hogy bárki (akár ismerősöd is), elmentheti a fényképedet.Sok olyan weboldal létezik, melyek az ilyen képeket gyűjtik össze. Egyesek csak saját kedvükre gyűjtik össze, míg mások azért, hogy nevessenek rajta (pl.: a „napi…” oldal). Így a like-ból mindjárt dislike lesz.

A „felejthetetlen hibák” már többeket veszélybe sodortak. Többen vesztették el munkájukat azért, mert nem kívánt tartalmakat töltöttek fel. Legutóbbi hazai eset volt, amikor egy híres ember banki ügyeit tárgyalták ki egy bejegyzésben. És még többen lehetnek azok, akik elestek egy álláslehetőségtől, múltjuk miatt. Emberek vagyunk, éppen ezért gyakran hibázunk az életünk során. Azonban sokkal jobb számunkra, ha hibáinkat nem törlik állandóan az orrunk alá. Főleg nem olyat, amit már egy évtizede követtünk el…

(Börcsök Gyöngyi, pszichológus)