koffein
#Táplálkozás

Koffeinmérgezés: halálos pörgés

2016.01.19.
2 perces olvasási idő

Talán hallottad annak a fiatalembernek a történetét, aki majdnem belehalt abba, hogy egy éjjel alatt elfogyasztott közel 3 liternyi energiaitalt, ami koffeinmérgezést okozott. Miért is kell odafigyelni az energiaitalok és a koffeintartalmú frissítők fogyasztására?

Mivel ma már több olyan termék is tartalmaz koffeint, amelyről nem is gondolnánk, könnyen előfordulhat, hogy az ajánlott napi bevitelt túlhaladva juttatjuk azt a szervezetünkbe. A koffein megtalálható a különböző energia- és sportitalokban, egyes gyógyszerekben, kávéban, teában, csokiban, valamint a guaranát tartalmazó italokban is.

Hogyan pörget?

A koffein élénkítő hatásáról már mindenki hallott. Tulajdonképpen ez a legelterjedtebb pszichoaktív drog a világon. A Föld lakosságának mintegy 80 százaléka napi rendszrességgel fogyasztja, ezért is kerültek az egészségünkre gyakorolt hatásait vizsgáló kutatások előtérbe.

Koffein a mindennapi neve az 1,3,7-trimetilxantinnak. Nevét a német kaffee és a francia café szóból származik, mindkettő jelentése kávé. A koffein elfogyasztása után 30-45 perccel teljesen felszívódik, hatása pedig három órán belül eltűnik. Befolyásolja a hangulatunkat, az állóképességünket, az agyi vérellátottságot, az emésztőrendszerünk működését.

A koffein természetes formájában (levél, mag, termés) mintegy 60 növényben megtalálható. Leggyakoribb forrása a kávé, a tealevelek, a kakaóbab és a kólanövény. Az élelmiszeripar ezeket használja fel. A mérsékelt koffeinfogyasztás napi 130-300 mg-ot jelent, míg a koffein túladagolásról a napi 600mg fölötti fogyasztásnál beszélhetünk.

A túladagolás tünetei

A koffein túladagolás hányingert, émelygést, hasmenést, szédülést és gyakori vizelési ingert okoz. A koffein függőséget okoz oly mértékben, hogy mérsékelt fogyasztás utáni megvonás is fejfájással, émelygéssel, ingerlékenységgel, csökkent koncentrációs készséggel és akár depresszióval is járhat. Ezek a tünetek az első 20-48 órában a legerősebbek, de akár egy hétig is tarthatnak. A koffein túladagolása emésztési és szív- és légzési zavarokat okozhat. Ez azért is veszélyes, mert számos sportital igen magas dózisban tartalmaz koffeint (egyeseknél az ajánlott napi bevitel által több mint 500 mg koffeint juttatunk a szervezetbe)!

Vigyázz a sportitalokkal!

Azok számára, akik sportitalokat fogyasztanak, fontos, hogy csökkentsék a más forrásokból származó napi koffein bevitelüket. Ellenkező esetben könnyen koffeinmérgezést kaphatnak. Ennek tünetei mérsékelt mennyiség fogyasztásánál akkor is jelentkeznek, ha valaki nincs hozzászokva a koffeinhez. A mozgáshoz túl sok energiaitalt fogyasztóknál a hétvégén és ünnepnapokon szintén elvonási tünetek észlelhetőek.

Koffein teából, kávéból, energiaitalból, csokiból, guaranából

Koffeinhez számtalan forrásból juthatunk. Egy átlagos csésze kávé 70-180 mg koffeint tartalmaz, attól függően, hogyan és miből készült. Az instant kávé kevesebb, míg a kávébabbból frissen darált kávé több koffeint tartalmaz. Egy csésze zöldtea átlagosan 25-40 mg koffeinnel pörget fel, a fekete 40-70 mg, míg egyes gyógyszerek akár több mint 100 mg koffeint is tartalmazhatnak tabblettánként. Egyes üdítőitalokban, valamint az energiaitalokban is nagy mennyiségben található. Talán nem is tudod, de egy tábla csokival is akár 27 mg koffein juthat a szervezetedbe.

A guarana a Poullinia cupana var sorbilis növény magjából készül, és természetes koffein tartalma 5 százalék körüli. Általában ginsenggel kombinálják, így növelve a hatást.

A koffein vízhajtó?

Egymásnak ellentmondó kutatási eredmények vannak ezzel kapcsolatban, ám biztosnak tűnik, hogy a vizelethajtó hatás mértéke függ a az elfogyasztott koffein mennyiségétől, attól, hogy milyen formában jutunk hozzá, illetve a szervezet koffeintűrő képességétől is.

Káros a szívre?

Egyesek szerint a koffeinfogyasztással nő a szervezet stresszhormon szintje, ezzel is elősegítve a szív- és érrendszeri problémák kialakulását. Ugyanakkor idősebbeknél a rendszeres kávéfogyasztás véd a szívbetegségek ellen. Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy mindenkinél más hatást vált ki, így a vérnyomás és a szívverés is túlzottan megemelkedhet.

(KamaszPanasz)