abortusz
#Lélek

Hogyan birkózz meg az abortusz lelki hatásaival?

2011.09.22.
1 perces olvasási idő

Az abortusz mindenkinek számára megterhelő érzelmileg, de a tiniket általában sokkal jobban feldúlja, ráadásul úgy érzik, senki sem kíváncsi az ezzel kapcsolatos gondjaikra, nem igazán kapnak segítséget, és nincs, aki szívesen meghallgatná őket.

Túlesni egy abortusz okozta lelki traumán soha nem egyszerű, de egyáltalán nem lehetetlen. Az, hogy beszélj valakivel, akiben megbízol, segítséget kérj és kapj, valamint, hogy engedj időt és teret a gyászodnak mind fontos lépések ahhoz, hogy túl tudd tenni magad lelkileg ezen a szörnyű érzelmi megpróbáltatáson.

abortuszA legfontosabb dolog, amit megtehetsz magadért, hogy beszélsz valakivel amikor megpróbálsz visszatérni a régi életedbe az abortuszod után. Ha úgy érzed, hogy nem tudsz nyíltan beszélni a veled történtekről olyan felnőttel, akit ismersz ( például a tanárod vagy a védőnőd), még mindig számos olyan lehetőség áll rendelkezésedre, ahol kevésbé személyes módon tudod kibeszélni az érzéseidet. Hívj fel egy telefonos lelki-segély szolgálatot! Itt szívesen meghallgatnak, és különböző tanácsokkal megpróbálnak segíteni. Kereshetsz gyásszal, abortusszal kapcsolatos oldalakat is a neten, ahol szintén hasznos tanácsokat találsz, akár olyanoktól is, akik hasonló lelki válságon vannak túl.

Kérj segítséget!

Gyakran a tinédzserek úgy vélik, hogy a tanácsadások csak az idejüket veszik el, ettől függetlenül érdemes lehet beszélni egy tapasztaltabb tanácsadóval aki segít kiküszöbölni a depressziós pillanatokat.

Sokat segít, ha lehetőséged van találkozni olyan személyekkel, akik ugyanezen a problémán már átestek vagy azokkal, akik még ezzel küzdenek. Jó dolog, hogyha csatlakozol egy efféle csoporthoz személyesen vagy akár online is. Ha ezekkel az emberekkel találkozol, akkor kevésbé fogod kiszorítottnak érezni magadat. Sokat segít az is, ha mások személyes tapasztalatairól olvasol, és megoszthatod velük a Te személyes történetedet, érzéseidet.

Hagyj magadnak időt a szomorkodásra!

Azok a tinik, aki megpróbálják elfojtani a rossz érzéseiket, egy idő után sokkal feldúltabbak lesznek, mint azok, akik megélik gyászukat. Hagyj magadnak időt a szomorkodásra, gyászra! Valószínűleg szomorúnak fogod magadat érezni a veled történtek miatt, az esetlegesen gyengülő kapcsolatotok miatt a pároddal , az eddigi közös múltatok miatt, vagy a meghíusult, eltervezett közös jövőtök miatt . Hogy feldolgozd ezeket az érzéseket, segíthet, ha verseket-, dalokat írsz, vagy festhetsz is – mindez a saját magad megértésében is segít.

Az abortusszal járó lelki megrázkódtatáson túl jutni közel sem könnyű és gyors folyamat. Ne érezd magadat kellemetlenül azért, mert támogatásra van szükséged, és ne szégyelld kérni azt!

(GY.P.F.; Forrás: teenissues)