barát
#Lélek

Ha véget vetnél egy barátságnak

2015.02.14.
2 perces olvasási idő

Óvodában a gyerekek úgy gyűjtik a barátokat, mint a cukorkát: minél több, annál jobb. Ahogy idősödsz, úgy változnak meg a baráti kapcsolataid is. Más lesz az érdeklődési körötök, más a kedvenc ételetek, ruháitok, ízlésetek zene és minden más terén.

Mindenki változik

Elkezdesz komoly dolgokról beszélgetni a barátaiddal, igazán komoly és fontos dolgokról. Értelemszerűen, ahogy te is nősz és fejlődsz, úgy a barátaid is változnak vagy cserélődnek az idő során. De mihez kezdesz a régi barátokkal, azokkal, akiket óvoda óta ismersz? Akkor, ha megváltozott az, ami eddig közös volt bennetek?

Már nem barátkozol vele, mert más lett az érdeklődési körötök? Ha úgy döntesz, hogy különválnak az útjaitok, meg lehet vele szakítani vele a kapcsolatot úgy, hogy közben nem bántod meg a másikat?

Hogyan vethetsz véget a barátságnak?

barát

Ha azon gondolkodsz, hogy véget vetsz egy régi barátságnak, akkor először azt döntsd el, hogy igazán akarod, hogy így legyen. Ez végleges dolog, tehát gondolkodj el rajta alaposan, mielőtt cselekednél! Van-e esély a barátság megmentésére? A különbözőségeket már ismered, de gondold végig a közös dolgokat is, amelyek összeköthetnek benneteket! Észrevetted, hogy még mennyi minden közös van bennetek? Van esély arra, hogy kicsit megváltozz és esélyt adj a kapcsolatnak, hogy időt szánj a régi barátodra?

Csak rajtatok múlik, hogyan szervezitek össze a dolgaitokat annak érdekében, hogy együtt lehessetek. Ha már nem igazán akarod tartani azt a régi barátságot, de nem akarod, hogy teljesen megszakadjon a kapcsolat, akkor nem baj, ha jegeled a dolgot.

Ha alaposan végiggondoltad a dolgot, és arra jutottál, hogy túl különbözőek vagytok, hogy barátok tudjatok maradni (a barátod olyasmit csinál, ami nem biztonságos, egészséges, stb.) akkor a legjobb megoldás, ha különváltok.

Lehetőleg tapintatosan

Ha már valaha szakított veled valaki, akkor tudhatod, hogy az milyen rossz érzés. Ha az a szándékod, hogy véget vess egy barátságnak, akkor vedd számításba a másik érzéseit is, ne akard megbántani a másikat! Lehetsz őszinte anélkül is, hogy megbántanás a másikat. Ezt nevezik tapintatosságnak.

Tehát gondolkodj előre, mielőtt cselekednél vagy megszólalnál, így elkerülheted, hogy megbánts másokat! Talán a barátság szépen lassan elmúlik magától is, mivel mindketten más irányba indultok el. Ha mégsem, akkor az alábbi néhány tanács segíthet, hogy egymás megbántása nélkül túllegyetek a dolgon.

Mit NE tegyél?

  • Ne vádold meg a másikat semmivel, vagy tegyél olyat, ami védekezésre késztetné!
  • Ne nézd le a másikat, ne beszélj vele lekezelően, hiszen egyenlő partnerek vagytok!
  • Ne járj a nyakára, ne küldözgess emlékeztető leveleket, üzeneteket neki!
  • Ne várd, hogy más tegye meg helyetted ezt a lépést, ne hárítsd át másra a saját felelősségedet!
  • Ne maradjanak benned rossz érzések a szétválás után!
  • Ne hagyd, hogy a beszélgetés elfajuljon, vádaskodássá vagy veszekedésbe csapjon át!

Mit tegyél?

  • Legyél kedves! Jó barátok voltatok, még ha másfelé is vitt benneteket az élet.
  • Mondd el neki a mondandódat szemtől szemben vagy legalább telefonon keresztül, de semmiképp se üzenetben!
  • Mondd el neki, hogy miért érzel így, miért jutottál erre a megállapításra!
  • Becsüld meg a régi szép időket, jó volt, amíg tartott!
  • Adj neki lehetőséget, hogy ő is elmondja a saját véleményét!
  • Maradj vele kapcsolatban, amíg mindketten túljuttok a váláson!
  • Ha valamelyikőtök dühös lenne, akkor próbálj meg nyugodt maradni, legyél tapintatos!

Készülj fel jól! Légy erős, nyugodt és határozott, tartsd magad az elhatározásaidhoz! Ha jól csinálod a dolgokat, akkor egy nap majd büszkén tekintesz vissza a szép emlékekre, a barátságotokra és nem a rosszra, a szakításra fogsz emlékezni.

(Szerző: N. L. - KamaszPanasz)

Kapcsolódó cikkek