egyetem
#Suli, munka

Koponya akciósan: a legdrágább szakok a felsőoktatásban

2011.08.31.
1 perces olvasási idő

Míg az orvostanhallgatóknak és a leendő építészeknek akár százezer forintjukba is kerülhet az első félév, más képzési területeken már néhány ezer forintból meg lehet úszni az első szemesztert. Az Eduline utánajárt, mennyibe kerül a gólyáknak a tanévkezdés.

Tízezer és százezer forint közötti összeget költenek az elsőéves egyetemisták a tanévkezdésre – az összeg képzési területenként és szakonként eltér, a legtöbb kiadással a leendő orvosoknak, iparművészeknek és építészeknek, a legkevesebbel pedig a bölcsészhallgatóknak kell számolniuk.

Orvostanhallgatók: nem csak a tandíj magas

„Az elsős orvostanhallgatók az átlagnál jóval többet költenek a tankönyvekre, ha csak a kötelező könyveket számítjuk, legalább 70-80 ezer forintot, de ha valaki egy igazán jó anatómiaatlaszt vásárol, akkor akár százezer forintba is kerülhet a tanévkezdés” – mondja Szécsényi-Nagy Balázs, a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke.sote

Egy jó minőségű anatómiaatlasz ára jelenleg 39 000 forint, de az elsősöknek be kell szerezniük egy funkcionális anatómia könyvet (17 800 Ft), egy embriológia (7900 Ft), egy biokémia (9700 Ft) és egy biofizika tankönyvet (11 300 Ft) is. A tankönyveken természetesen lehet spórolni. Használt könyvek vásárlásával a költségeket akár felére is csökkenthetik, de érdemes kihasználni az orvosi tankönyveket forgalmazó Medicina Kiadó akcióit is – tőlük a legfontosabb könyveket és jegyzeteket minden félév elején tíz-húsz százalékos kedvezménnyel be lehet szerezni. Könyvtárak természetesen az orvosi egyetemeken is vannak, ám az első évben szükséges alap-szakirodalmakból biztosan nincs annyi példány, ahány gólya.

Az orvosi és fogorvosi karokon tanuló hallgatók számára a tankönyvek beszerzésével még nem ér véget a költekezés. Orvostanhallgatóként mindenképpen számolni kell olyan kisebb tételekkel, mint a köpeny, a szike, a csipesz, a gumikesztyű vagy a lábzsák, az anatómiavizsgára készülő, az átlagosnál szorgalmasabb orvostanhallgatók pedig akár koponyát is vásárolhatnak – egy műanyag utánzat ára 50 000 forint körül mozog, valódi koponyát pedig 80 000-ért lehet szerezni, persze illegálisan. „Bár az emberi koponya árusítása illegális, az orvostanhallgatók pontosan tudják, hogy kitől lehet ilyesmit szerezni” – mondja Zsuzsa, a Debreceni Egyetem negyedéves hallgatója.

A cikk az eduline.hu-n folytatódik.