Stohl letöltendő börtönbüntetést kapott - A pszichiáter véleménye

Dr. Veress Dóra
szerző: Dr. Veress Dóra, pszichiáter - WEBBeteg
megjelent:

Nincs ma Magyarországon olyan ember, aki ne hallott volna a népszerű műsorvezető, színész, Stohl András balesetéről. Feltehetően drogok hatása alatt, ittasan balesetet okozott, ahol 3 ember sérült meg. Súlyosbító körülmény, hogy a mentők megérkezte után elhagyta a helyszínt, ráadásul nem ez volt az első közúti balesete.

Lehet ezt az ítéletet jogos szigornak vagy példamutatásnak nevezni, de semmiképp nem szabad elfelejteni, hogy Stohl András nem az egyetlen ember a világon, aki ilyen hibát vétett. Sokan vannak olyanok, akik nem szerepelnek a címlapokon és nem állnak a reflektorfényben, de a színészhez hasonlóan letöltendő börtönbüntetést kaptak. Az ő életük is válságba jut, és nekik is végig kell menni a börtönlétből adódó nehézségeken.

A lelkiismeret-furdalás kínoz a legjobban

A balesetet követően a lelkiismeret-furdalást a legnehezebb elviselni. Addig nincs nagy baj, amíg valaki csak a saját életét veszélyezteti, de amikor már másoknak is kárt okoz, akkor előjön a bűntudat. Az illető ezerszer is végiggondolja, hogy történtek az események, hol hibázott, hogyan előzhette volna meg a tragédiát. Átkozza önmagát, amiért nem hallgatott a józan eszére. Ráadásul az áldozatokkal szemben érzett lelkiismeret-furdalás mellett ott van a családdal szemben érzett bűntudat is, hiszen felelőtlenségével őket is nagyon nehéz helyzetbe hozta.

A börtönbüntetés alatt az élettársnak kell átvennie a családfenntartó szerepét, a gyerekeknek pedig nap mint nap szembesülniük kell mások előítéleteivel. Az átlagemberhez képest Stohl helyzetét az is nehezíti, hogy közszereplő, aki színházban játszik és szórakoztató műsort vezet. A kamerák előtt érdekesnek, viccesnek kell lennie, miközben a színfalak mögött élete eddigi legnagyobb krízise zajlik. Ebből a kettősségből adódó feszültséget nagyon nehéz elviselni.

Börtöniskola, avagy beilleszkedni a börtöntársadalomba

A jogerős ítélet

Jogerősen 10 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte Stohl Andrást az ellene indított büntetőperben a másodfokú bíróság 2011. szeptember 6-án.

A bűnelkövetőnek a börtönélet újabb pszichés megterhelést jelent. Az addig önálló élettel rendelkező ember, bekerül egy olyan közösségbe, ahol teljesen más erkölcsi és etikai szabályok érvényesülnek. A függetlenség elvesztése, az egyenruha viselete, illetve a számmal való azonosítás az önértékelés megingásához vezet. Emellett az elítéltnek végig kell mennie a prízonizáción, melyet börtöniskolának is nevezhetünk. Ez annyit jelent, hogy el kell fogadnia a börtön rendjét, ahhoz alkalmazkodni kell, be kell illeszkedni egy már meglévő hierarchiába.

A börtön normarendszerének és nyelvezetének elsajátítása fokozza a beolvadást. Azok, akik első alkalommal kerülnek elzárásra szembe találják magukat a társaknak, illetve a személyzetnek való kiszolgáltatottsággal. Ebben a rendkívül nehéz stresszhelyzetben előjönnek a személyiség rejtett gyengeségei, az elítélt könnyebben válik agresszívvé, szorong vagy depressziós lesz. A bezártság ideje alatt többnyire a fogvatartottak keresik a munkalehetőségeket. Egyrészt el akarják foglalni magukat, másrészt így eltávolodhatnak társaiktól és kevésbé vannak kitéve azok beszólásainak, heccelésének.

A szabadulás utáni visszailleszkedés

Drogok és veszélyeik: az extasy

Az extasy egy fehér por, melyet tabletta, vagy kapszula formájában árusítanak a feketepiacon. A szer hatásának elmúltával egyesek lehangoltságot, depressziót érezhetnek, de akár halált is okozhat a nagymennyiségű fogyasztása.
Drogok és veszélyeik: az extasy

A börtönbüntetés letöltése után jön a szabadulás. Azt gondolhatnánk, hogy ez már megváltás a benti élet után, de ez a helyzet is számos nehézséggel jár. Ekkor szembesül ugyanis az elítélt azzal, hogy benntartózkodása alatt a kinti kapcsolatai fellazultak vagy rosszabb esetben megszűntek.

A barátok eltávolodtak tőle, a családja átalakult, már nem azt találja kint, mint amit otthagyott. Ahogy annak idején be kellett illeszkednie a börtön világába, most ugyanezt kell eljátszania visszafelé. Elképzelhető, hogy munkát kell keresnie, fel kell elevenítenie régi kapcsolatait. Mindemellett örökre rajta marad a bélyeg, hogy elítélt volt.

A börtönélet nehézségeinek feldolgozása

Börtönpszichológia - Mi vár az elítéltre?

Hajdanán a bebörtönzés egyetlen célja az erkölcstelen viselkedés büntetése volt. Az évszázadok során ez a szemlélet jelentősen megváltozott, és mára már nem a testi és lelki kínzás a börtönök fő feladata, hanem a megtévedt emberek környezetből való kiemelése, az elrettentés és végül a társadalomba való visszailleszkedés segítése.
Börtönpszichológia - Mi vár az elítéltre?

A fent felsorolt nehézségek feldolgozásában nagyon sokat tud segíteni egy pszichológus, aki az elítélttel áttekinti az okokat és azok következményeit, így egységként, teljes egészében tudják szemlélni az eseményeket. Továbbá hasznos lehet, ha az illető különböző stresszkezelési, relaxációs módszereket sajátít el, és megtanulja, hogyan kezelheti indulatait. A pár- és családterápia jó hatású lehet a fellazult párkapcsolat és a családi kötelékek rendezésében.

A börtönbüntetés nem megoldás

Ma már egyre gyakrabban hallani, hogy a börtönbüntetés nem megoldás. Sokkal hatásosabb módszer, ha az elzárást felfüggesztik néhány évre, mivel ebben az esetben a bűnelkövető tudja, ha újra hibázik, azonnal börtönbe kerül. Tapasztalatok azt mutatják, hogy ez sokkal hatásosabb nevelési módszer, mint a tényleges, letöltendő börtönbüntetés.

Alkohol és kokain - Beszámíthatóság és egészségügyi veszélyek

Elismerte bűnösségét Stohl András kedden a Budakörnyéki Bíróságon; a színész-műsorvezetőnek súlyos testi sértést okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés vádja miatt kellett megjelennie a bíróságon.
A Budakörnyéki Ügyészség vádirata szerint a színész ez év május 8-án hajnalban szeszes italtól befolyásolt állapotban a megengedettnél gyorsabban hajtva Fót közelében nekiütközött a vele szemben szabályosan közeledő másik két autónak. Az ütközés következtében egy ember súlyos, egy másik pedig könnyű sérülést szenvedett. A balesetet követően Stohl a helyszínt elhagyta, a rendőrök később otthonából előállították. Stohl András a bíró kérdésére válaszolva kijelentette, hogy bűnösnek érzi magát - írja belföldi hírekről szóló tudósításában az MTI. Az orgio.hu hazai hírportál szerint a színész másfél liter fehérbor, egy csík kokain és egy deci whisky fogyasztását ismerte el a bíróság előtt.
Alkohol és kokain - Beszámíthatóság és egészségügyi veszélyek

(WEBBeteg - Dr. Veress Dóra)

Cikkajánló

Az alkoholfogyasztás veszélyei

Dr. Kónya Judit, családorvos
Alkohol
A huzamosabb időn keresztül fennálló, rendszeres alkoholfogyasztás súlyos károsodásokat okoz az egyén fizikai, pszichés állapotában, a közösségi életében, a tágabb környezet szociális-társadalmi jellemzőiben.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.