zöldség
#Táplálkozás

Érdemes bioterméket venni?

2011.08.23.
5 perces olvasási idő

A biotermékek kezdetben csak bizonyos boltokban voltak elérhetőek azok számára, akik hajlandóak voltak sokkal többet fizetni a természetesebb, környezetbarát, vegyszermentes termékekért. Ma már szinte mindenhol kaphatóak, egyre kedvezőbb áron.

Azok az emberek, akik bioélelmiszert vásárolnak, arra keresik a garanciát, hogy valóban tisztább, vegyszermentes élelmiszert fogyaszthassanak.

A bioélelmiszer jó neked és a Földnek, de nem mindenki engedheti meg magának, hogy 50, de akár 100 százalékkal drágább terméket vásároljon. A szakértők azt javasolják, hogy ha nem engedheted meg magadnak, hogy csak bioélelmiszereket fogyassz, akkor legalább csak az általad leggyakrabban fogyasztott termékek legyenek bio gazdálkodásból száramzóak..

Őszibarack

Olyan bioélelmiszereket vegyél, amelyben a hagyományos termelés során sokkal jobban felhalmozódik a vegyszer, sokkal érzékenyebb a növényvédőszerekre, ezért jobb, ha az az élelmiszer bio. Ilyen például az őszibarack.

Alma

Az alma kitűnő rostforrás, főleg, ha megeszed a héját is. Az almában található vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek csökkentik a rák és a szív- érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Ugyanez elmondható az alma héjáról is, viszont ott halmozódik fel a legtöbb növényvédő vegyszer. Tehát végy bio almát és máris tettél valamit az egészségedért!

Ha nem engedheted meg magadnak, hogy bio almát vásárolj, akkor a nem bio alma héját alaposan mosd meg folyó víz alatt, így csökkentve a növényvédőszer maradékot.gyümölcs

Édespaprika

Az édespaprika azon zöldségek közé tartozik, mely érzékeny a vegyszerekre. Olyan, hogy teljesen vegyszermentes termesztés nincs. Hiszen hiába termeszt így egy gazda, ha a másik nem és az általa használt növényvédőszer a talajon, levegőn, talajvízen keresztül átterjed egyik ültetvényről a másikra. Tehát ha bioélelmiszert mondunk, az nem teljesen vegyszermentes, csak rendkívüli mértékben kisebb bennük a peszticid maradvány, mint a nem biotermékek estében.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) minden vegyszerre meghatározta, hogy mennyi a megengedett érteke az élelmiszerekben, amely még nem veszélyes az egészségre. A gond akkor van, ha ezek a vegyszerek a megengedett határérték felett vannak, illetve, ha felhalmozódnak (akkumulálódnak) a szervezetben.

Zeller

Ez a ropogós, alacsony kalória tartalmú zöldség C- és K-vitaminban, folsavban, káliumban, magnéziumban gazdag. Egy nagy szárzeller csak tíz kalóriát tartalmaz. Attól függetlenül, hogy bio vagy nem bio zellert veszel, megszabadódhatod a káros anyagok egy részétől a zöldséget, ha a szennyeződéseket, baktériumokat folyó víz alatt alaposan lemosod. Ne használj szappant!

Körte

A körte, az alma után a második helyett foglalja el a népszerű gyümölcsök képzeletbeli ranglétráján. Egy közepes méretű körte 103 kalóriát tartalmaz, illetve kitűnő C-vitamin és rostforrás.

De gyakran több benne a növényvédőszer maradvány, mint sok más gyümölcsben. Ez egy jó indok arra, hogy bio körtét vásárolj vagy a nem bio körtét folyó víz alatt alaposan megmosd vagy meghámozd, csökkentve a növényvédő vegyszer maradványát, illetve a baktériumokat.

Szőlő

A szőlő egy kellemes ízű gyümölcs, alacsony kalóriatartalommal, melyet desszertként is fogyaszthatsz. Egy csésze szőlő 104 kalóriát és C-, illetve K-vitamint tartalmaz.

A szőlő és a mazsola (aszalt szőlő) kiváló vasforrás. Próbálj meg hazai szőlőt venni, nem pedig külföldi árut. Nem kell kiiktatnod a szőlőt az étrendedből, ha nem találsz hazait, csak végy bio szőlőt!

Spenót és saláta

A spenótban sok fehérje C-, B6-, E-vitamin, tiamin, riboflavin, folsav, kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, réz, mangán található. Egy csészényi spenótban csupán csak hét, ugyan ennyi salátában mindössze öt kalória van.

Ezekben az élelmiszerekben egyre több vegyszert találni, ezért inkább bio spenótot, illetve salátát fogyassz, vagy ami még jobb termessz magadnak. Ha bérházban laksz, akár az erkélyen egy jó nagy muskátlis virágládában. Ha kertes házban laksz, akkor meg nevezz ki magadnak az udvaron egy sarkot, mint a te kis fűszernövényes kertedet.

Krumpli és sárgarépa

A burgonya jó forrása a C- és B6-vitaminnak, a káliumnak, a mangánnak és a rostoknak. Egy közepes méretű krumpli kb. 161 kalóriát tartalmaz. Az édes, ropogós sárgarépa tele van A-vitaminnal és rosttal. Mindkét zöldség esetében a bio változat sokkal egészségesebb és vegyszermentesebb.

Tej

A hagyományos tehéntenyésztő telepeken az állatokat úgynevezett rekombináns szarvasmarha növekedési hormonnal (rBGH) kezelik, növelve a tejtermelést. Vajon az rBGH veszélyt jelent az ember egészségi állapotára? A tudósok e kérdésben nem értenek egyet. Az egyik azt mondja, hogy nem, a másik meg azt, hogy igen.

Ezért van az, hogy már csak elővigyázatosságból is, főleg gyermeknek, vásároljunk rBGH-mentes bio tejet. A bio tej esetében a tehenet nem kezelték antibiotikummal és hormonnal. Sok nem biotermék rBG-mentes, csak nem tüntetik fel a címkén. Nézz utána a neten a gyártóknak.

Marhahús

A hagyományos állattartásban a bevett gyakorlat az, hogy antibiotikumot és növekedési hormont adnak be az állatoknak, mint ahogy azt fentebb leírtuk. Egyes kutatók szerint az antibiotikumos kezeléssel nő a szuperbaktériumok száma. Ezért ajánlatos az, ha hormon és antibiotikummentes, bio marhahúst veszel.

Keresd a termékeken a bio pecsétet!

Ne keverd össze a „szabadtartású”, „hormonmentes” vagy a „természetest” a bioval.

Nézd meg a termékek címkéjét, melyen fel van tüntetve az állattartás, a növénytermesztés, a növény betakarítás és feldolgozás módja a WHO szabványa szerint, mely korlátozza az antibiotikum, hormon, növényvédő vegyszer maradvány mennyiségét ezekben az élelmiszerekben.

A természetes növényvédőszerek megengedettek. A biotermékeket nem lehet kezelni bármilyen szennyvíziszappal, ionizáló sugárzással.

Káposzta

A káposzta dús B6-C-K-vitaminban, folsavban és mangánban. Egy csésze nyers káposzta csupán csak 22 kalóriát tartalmaz. A káposzta külső leveleit mindig vedd le és dobd ki csökkentve a szennyeződést, baktériumot és növényvédő vegyszer maradványt.

Ne vegyél olyan káposztát, ami előre fel van vágva, mert a levelek ekkor már elvesztették C-vitamin tartalmukat.

Keres helyben termelt káposztát, így nem szükséges bio káposztát venned.

Banán

Banánból nem biot nyugodtan lehet venni, mert a vegyszerek legnagyobb részét az amúgy is ehetetlen héja felfogja. Így, mikor meghámozod a banánt sok veszélytől mentheted meg magadat. A banán kiváló B6- és C-vitamin, kálium, magnéziumforrás. Egy közepes méretű banán körülbelül 105 kalóriát tartalmaz.

Borsó

Egy fél csésze friss borsó körülbelül 55 kalóriát tartalmaz és gazdag C- és K-vitaminban, tiaminban és mangánban.A borsó alacsony kalóriatartalmú fehérjeforrás. 3-4 csésze borsó, ami 100 kalóriát jelent, annyi fehérjét tartalmaz, mint egy egész tojás vagy egy evőkanál mogyoróvaj és kevesebb, mint 1 gramm zsír van benne, illetve koleszterin-mentes.

Öblítsd le, mielőtt készítenél belőle valamit.

Vöröshagyma

A vöröshagyma nagyszerű forrása a C-vitaminnak és egy közepes fej 44 kalóriát tartalmaz. Akár főződ, akár nyersen eszed, mindig hámozd meg. Nem muszáj bio vöröshagymát venned.

Bio fokozatok

Vásárláskor mindig nézd meg a termékek címkéjét:

- „100% bio” – Ez azt jelenti, hogy a termék nem tartalmaz szintetikus összetevőket és használhatja a bio pecsétet.

- „Bio” – Ez azt jelenti, hogy a termék minimum 95 százalékának bio összetevőkből kell, hogy álljon. Használhatja a bio pecsétet

- „Bio összetevőkből készült” – Ez azt jelenti, hogy a termék összetevőjének legalább 70 százaléka bionak kell lennie, már nem használhatja a bio pecsétet.

- Ha húsra, tojásra, baromfira, tejtermékekre van ráírva az, hogy „bio”, az azt jelenti, hogy az állatok olyan tenyészetből származnak, ahol nem kezelik hormonnal és/vagy antibiotikummal.

- A szabvány a tengeri gyümölcsökre és a kozmetikumokra még nem terjed ki.

Csökkentsd a növényvédőszer maradványokat

Függetlenül attól, hogy bio élelmiszert veszel vagy sem, a következő módszerekkel lehet csökkenteni a peszticidek maradványát:

- Mosd meg alaposan folyó víz alatt a terméket, hogy megtisztítsd a felszínét a szennyeződésektől, a baktériumoktól és a növényvédőszer maradványoktól. A sárgadinnye, ananász, banán héját és minden olyan zöldség, illetve gyümölcs héját, ami nem ehető, távolítsd el, vagyis hámozd meg a gyümölcsöt, zöldséget.

- A leveles zöldségek (káposzta, kínai kel) külső levelét ne edd meg, dobd ki.

- Egyél változatosan, különböző élelmiszereket, amelyek különböző forrásokból származnak (helyi termelő).

Egyél sok gyümölcsöt és zöldséget

Egy dologban egyet értenek a szakértők: függetlenül attól, hogy helyi termelőtől származó, bio vagy nagyüzemből származó terméket vásárolsz, egyél sok gyümölcsöt és zöldséget.

Az egészséges étkezés fontossága, messze meghaladja a növényvédőszer maradványok esetleges kockázatát.

Egy felnőtt embernek naponta 4-5 adag zöldséget-gyümölcsöt kellene fogyasztania, ahhoz, hogy magához tudja venni mindazon tápanyagokat, amelyek csökkenthetik a betegségek kialakulásának kockázatát.

(M. T.)