Fogamzásgátlás és a test változásai

WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes megjelent:

Évtizedek óta tartja magát a nézet, miszerint a fogamzásgátlók hízásra hajlamosítanak. Akadnak olyan termékek, melyek vízvisszatartó hatásuk miatt valóban súlynövekedést okoznak, a korszerű készítmények esetében azonban ettől nem kell tartani.

A víz hatása a szervezetre

Az emberi szervezet legnagyobb része vízből áll, egy felnőtt súlyának 60-70 százalékát teszi ki. Ha ezt testrészekre bontva vizsgáljuk, még meglepőbb adatokat kapunk; agyunk 78, vérünk 86, szívük 77, májunk 84, izmainknak pedig 70 százaléka víz.

A vízre szinte minden testi folyamathoz szükségünk van. Kell a lélegzéshez, mert a víz párásítja a belélegzett levegőt, használjuk a testhőnk szabályozásához. Ennek segítségével jutnak a tápanyagok a sejtekhez, és szívódnak fel bennük. Az anyagcsere során keletkező anyagok is a víz segítségével távoznak, de szerepet játszik az ízületek rugalmassá tételében is.

A legfontosabb szerveinket körülvevő, védőburok képzéséhez szintén elengedhetetlen alapanyag a víz. Vizet a nap folyamán bevitt ételekből és italokból nyer a szervezetünk, ezért teljesen normális, hogy egy napon belül akár két kilót is változik a testsúlyunk. Az elfogyasztott víz a bőrön, a vesén, a bélrendszeren és a tüdőn keresztül távozik.

Szervezetünk vízháztartása

Egy felnőtt férfi esetében a testsúly 60%-át, egy felnőtt nő esetében a testsúly 50%-át, míg csecsemőknél a testsúly 75%-át teszi ki a víz. Ennek a mennyiségnek a 2/3-a a sejtek belsejében található, a maradék megoszlik az erek (vér) és a szövetközti folyadék között. Hogy működik szervezetünk vízháztartása?

Ödéma

Az ödéma nem szokatlan jelenség, akkor lép fel, ha a szövetközi folyadék nem termelődik megfelelően, illetve elvezetődése nem folyik a normális módon. Ilyenkor a víz a szövetek közötti térben pang, ez az ödéma. Gyakoriak a szemek alatti táskák, de ez viszonylag jóindulatú ödémásodás; a belső szervekben és a terhesség során a végtagokban kialakuló vizesedés nagyobb gondokra utalhat, például egy belső szerv működésének zavarát. Okozhatja azonban a helytelen táplálkozás is, de akár normális, egészséges állapotban is előfordulhat.

A nőkben gyakrabban lép fel ödéma, mivel a hormonok keringéséért és az anyagcseréért a víz a felelős. Így ha menstruáció előtt puffadást tapasztalnak, nehezebbnek, kövérebbnek érzik magukat, nem kell megijedni: a test erősebb vízretenciója okozza a kellemetlen érzést.

Milyen betegségre utalhat az ödéma?

Az ödéma számos betegség előrehaladott stádiumában megjelenhet. Gyakran előfodul szívelégtelenség, elégtelen veseműkődés, májbetegségek és fertőző betegségek mellett is. Azonban a tünet gyakran ezeknek a kiváltó oka is lehet! Milyen betegségre utalhat az ödéma?

A fogamzásgátló tabletta nem hízlal

Ha több ösztrogén kerül a szervezetbe, akár fogamzásgátló tabletta bevételével, fokozódhat a vízvisszatartás, amit a nők hízásnak érzékelhetnek, pedig a zsírszövetek szaporodásához semmi köze. A testsúly így valóban nőhet, de nem a többletzsír, hanem a felgyülemlett víz miatt.

A fent leírt mellékhatás főként a régebbi generációs fogamzásgátlókra volt jellemző. Egyes korszerű készítmények olyan enyhe diuretikus (vízhajtó) hatással is rendelkeznek, mely csökkenti az ösztrogén vízvisszatartó hatását, a felgyülemlett víz miatti testsúlynövekedés tehát elkerülhető. A modern fogamzásgátló tablettákkal tartható az eredeti testsúly, az éhségérzetet nem fokozzák, hízásra nem hajalmosítanak.

Fogamzásgátló tabletták típusai

A fogamzásgátló tabletták a fogamzásgátlás egyik legnépszerűbb formái. A kombinált fogazásgátló tabellától a sürgősségi fogamzásgátló tablettáig. Milyen típusú fogamzásgátló tabletta a legmegfelelőbb az Ön számára? Fogamzásgátló tabletták típusai: Előnyök és hátrányok

(WEBBeteg - Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Sándor Judit, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.