féltékenység
#Lélek

A féltékenység a szerelem jele?

2011.08.23.
2 perces olvasási idő

Mindannyian féltékenyek vagyunk időnként egy kicsit. Mikor van ez még rendjén, és hol van az a pont, amikor már nincs?

„Azt akarja, hogy az összes szabadidőnket együtt töltsük, és kiakad, ha a barátaimmal vagyok. Ha más fiúkkal beszélgetek, dühös lesz.”

A féltékenység normális egy kapcsolatban. Az számít, hogy mennyire vagyunk urai ennek. Ha a partnered a féltékenységét és dühét használja fel arra, hogy megakadályozzon abban, hogy más emberekkel beszélgess, találkozz a barátaiddal, akkor az már nem a szerelemről, hanem a korlátozásról szól.

Féltékenység, amikor még rendben van

  • Ha azért vagy féltékeny, mert úgy tűnik mintha a partnered mindig nagyszerűen érezné magát egy másik helyes lánnyal vagy fiúval. Próbáld meg elmondani neki, hogy hogyan érzel:

„Figyelj, tudom, hogy nagyon kedveled őt, de néha azon tűnődőm, hogy olyan, mintha inkább vele lennél szívesebben, mint velem?féltékenység

  • ha elfogadod a védekezését, vagy nem érzed magad megnyugtatva, akkor mondd el neki, hogyan érzel.
  • fogadd el, hogy a partnered válogatja meg a saját barátait és hogy azzal beszélhet, akivel csak akar.

Ha a féltékenyég átlép egy határt...

  • Állandóan a te figyelmedre van szüksége.
  • Egyfolytában tudni akarja, hogy hol és kivel vagy.
  • Dühbe gurul, vagy félelmet kelt benned, hogy kiakasztod.
  • Korlátozza a szociális életedet és azt, hogy kivel állsz szóba.
  • Rosszul érzed magad, azért, hogy a barátaiddal, vagy a családoddal akar találkozni.
  • Egyfolytában üzenetekkel bombáz, hogy ellenőrizze, mit csinálsz.
  • Állandóan azzal vádol, hogy másokkal flörtölsz.
  • Azt akarja, hogy hagyd ott a munkád, a sulit vagy olyan dolgokat, amiket szeretsz.
  • Megmondja neked, hogy kivel beszélhetsz és kivel nem.
  • Megsért téged, vagy zsarnokoskodik feletted, mert féltékennyé tetted.
  • Elolvassa az üzeneteidet.

Ez a viselkedés a korlátozás, és nem a szerelem jele. Senkinek sincs joga korlátozni azt, hogy kivel beszélsz, vagy kik a barátaid. A szociális életedet nem kell feladnod azért, mert a partnered féltékeny.

„Nem lehettek fiú barátaim, és alig járhattam el a barátnőimmel is (különösen, ha volt egy kis esély rá, hogy fiúk is lesznek ott). Már akkor is mérges lett, ha egy fiú sms-t küldött, vagy interneten beszéltem vele. Ki kellett törölnöm az adatlapomat egy közösségi oldalon, csakhogy ő boldog legyen.”

Először tetszett, hogy féltékeny. Olyan volt, mintha az én kezemben lenne a gyeplő, mert ő annyira akart engem. Úgyhogy abba a hitbe ringattam magam, hogy én irányítom a kapcsolatot, mert bármi, amit csináltam kiakasztotta őt. Játszottam vele egy kicsit, vicceltem, hogy van egy fiú, aki flörtöl velem, és kiakadt. De ez egyre rosszabb lett, nem találkoztam a barátaimmal, és abbahagytam azokat, amiket szeretek csinálni, mert másként ideges lett.

Ha valaki zsarnokoskodik, lehet, hogy fenyegetve érzi magát annak bármi jelétől, hogy te egy független ember vagy. Azt gondolja, hogy hozzá tartozol, és szereti a hatalom érzését, amit azt a tudatot kelti benne, hogy a befolyása alatt vagy.

Saját magára koncentrál, és azt követeli, hogy add fel azokat a dolgokat, amiket szeretsz csinálni. Vagy a féltékenységet egy kifogásként használja, hogy téged hibáztathasson, azért, hogy megsértett téged, vagy nem megfelelően viselkedett.

Még ha jó oka van arra, hogy féltékeny legyen vagy dühös, arra nincs kifogás, hogy téged sértegessen.

Ha egyre kevesebbet látod a barátaidat vagy a családodat, vagy csinálod azokat a dolgokat, amiket szeretsz, csak azért, hogy örömet szerezz a partnerednek, az nem fair. Zsarnokoskodásról és nem szerelemről van szó.

„Féltékeny volt és zsarnokoskodott felettem, és én túl sokáig hagytam ezt. Nem vettem észre, hogy mit csinált, mostanáig.”

(Sz. D. L., lovegoodbadugly.com)