tejcsorgás
#Betegségek

A fiúk melle is termel tejet?

2011.08.04.
1 perces olvasási idő

Igen, bár meglepő, de a fiúk tejmirigyei is képesek tejet előállítani. A férfi tejtermelés az utóbbi években egyre gyakoribb jelenség, köszönhetően bizonyos gyógyszeres kezelések mellékhatásának, melyek a tejmirigyeket ingerlik.

Noha fiúknak és férfiaknak is vannak melleik, normális esetben olyan kevés annak szövetállománya, hogy szinte észrevehetetlen. Amennyiben a férfi mell szemmel láthatóan növekedni kezd, azt az állapotot gynecomastia-nak nevezzük. Bizonyos hormonális hatásokra a férfiak melle, akárcsak a nőké képes a tejtermelésre, bár korántsem olyan mennyiségben, ami elegendő lenne egy gyermek táplálásához. A jelenséget az orvostudomány prolaktinoma néven ismeri.

Újszülötteknél nem ritka

Noha újszülött fiúgyermekeknél is gyakran előforduló jelenség, hogy tej csorog a mellbimbójukból,mivel a szervezetükben még magas az anyai hormonok szintje, általában a férfi tejtermelés valamilyen betegség oka.férfi mell

Leggyakrabban a mindkét nemben előforduló, prolaktint termelő tumor agyalapi mirigyen belüli megjelenése okozza. A prolaktin a tejtermelést fokozó hormon. A betegség ritkábban előfordulhat csökkent pajzsmirigyműködés, illetve bizonyos gyógyszerek hátására is. Ilyenek a nyugtatók, fogamzásgátlók, antidepresszánsok, vérnyomáscsökkentők.

Hasonló hatást vált ki a prosztatarák gyógyítását célzó hormonkezelés. Ilyenkor az orvosok a férfiakat női nemi hormonnal kezelik, hogy csökkentsék a prosztata méretét, ám ez az eljárás beindíthatja a tejtermelést, illetve a mellek megnagyobbodását.

Stressz, éhezés, masszázs

A súlyos stressz, különösen, ha fizikai megterheléssel, vagy éhezéssel társul, szintén okozhat tejcsorgást. Extrém éhezés szintén kiválthatja a folyamatot – ezt tapasztalták a II. világháború koncentrációs táboraiban fogvatartottaknál, illetve a vietnámból hazatérő katonáknál. Emellett állandó masszázs, illetve a mellbimbó hosszan tartó, fokozott ingerlése szintén beindíthatja a folyamatot. Egyes afrikai törzseknél azonban nem ritka, hogy a férfiak is szoptatják a csecsemőket.

Az egyedüli férfi emlős, mely szintén képes a tejtermeléstre a Dayak gyümölcsdenevér. Ám ne aggódj, nagy valószínűséggel csak akkor kezdesz el tejet termelni, ha prosztatarákos fiú denevér vagy, aki a hosszú fogság alatt szereti, ha sokáig masszírozzák a mellbimbóit!

Kapcsolódó címkék

stressz