vas
#Táplálkozás

Te elég vasat fogyasztasz?

2016.05.09.
2 perces olvasási idő

A vas (Fe) egy olyan ásványi anyag, amely kulcsszerepet játszik a vér vörösvértestjeinek az oxigénszállításában, hiánya sok problémát okozhat. Vajon te megfelelő mennyiségben hozzájutsz?

A vörösvértest oxigénszállító molekulája az úgynevezett hemoglobin, melynek központi részében található a vas, amely oxigént képes megkötni.

Miért hasznos a vas?

A vas táplálékkiegészítőként gyakran használjálatos a vérszegénység kezelésére. A vérszegénység, vagyis az alacsony vörösvértest mennyiség legfőbb tünete a fáradékonyság. A vérszegénységet soha nem szabad félvállról venni! Valami oka ugyanis mindig van kialakulásának. Ha túlságosan fáradtnak érzed magad, akkor mihamarabb fordulj orvoshoz!

Soha ne próbáld magadtól kitalálni, hogy mi lehet a vérszegénységed oka, és ne próbáld magad kezelni! Hagyd, hogy az orvos kivizsgáljon, diagnosztizáljon, kezeljen, hiszen ő ért hozzá.brokkoli

Nagyfokú vérveszteség bekövetkeztekor vérszegénység alakulhat ki, amelyet a vaspótló étrendkiegészítő tabletta tudja kezelni. Vérveszteséget okozó állapotok:

A vaspótló étrendkiegészítő tabletta szedése gyakran ajánlott csecsemőknek, kisgyermekeknek, a tizenéves lányoknak és a fogamzóképes korú nőknek.

A vaspótló étrendkiegészítő hatását vizsgálták már a kutatók ADHD (gyermekkori hiperaktivitás) kezelésére is. A korai adatok ígéretesnek tűnnek, de további vizsgálatokra lesz szükség, hogy teljes mértékben bebizonyosodjon, hogy az ADHD kezelésére jó a vas.

Mennyi vasat ajánlott fogyasztani?

Az alábbi táblázat azt mutatja, hogy milyen nemű és korosztályú embernek, mennyi a napi ajánlott vas mennyiség, melyet élelmiszeren keresztül és étrendkiegészítőn keresztül is magához tud venni.

Kategória

Ajánlott napi mennyiség (RDA) milligramm/nap

Gyerekek

7-12 hónapos

11

1-3 éves

7

4-8 éves

10

9-13 éves

8

Nők

14-18 éves

15

19-50 éves

18

51 év és a felett

8

Terhes kismama

27

Szoptatós kismama

19 éves alatt: 10

19 éves felett: 9

Férfiak

14-18 éves

11

19 éves és a felett

8

A vaspótló étrendkiegészítő tablettát mindig egy nagy pohár vízzel vagy valamilyen étellel vedd be. A szigorú vegetáriánusoknak nagyobb mennyiségű vasra lehet szükségük, mint a nem vegetáriánusoknak.

A vas túlzott mennyiségben mérgező lehet! A felnőttek és a 14 év feletti fiatalok számára a még kárt nem okozó legnagyobb mennyiség, amit vasból magához egy nap, az 45 milligramm. A 14 év alatti gyermekeknél ez az érték maximum 40 milligramm lehet naponta.

Lehet-e az ételekből természetes úton a vasat magamhoz venni?

A legtöbb ember számára, aki kiegyensúlyozottan és egészségesen étkezik, elegendő mennyiségű vasat tud bevinni a szervezetébe csupán élelmiszeren keresztül.

Vasban gazdag élelmiszerek:

  • hús, hal, baromfi
  • spenót, kelkáposzta, brokkoli, egyéb zöldségek
  • aszalt gyümölcs, diófélék
  • bab, lencse, borsó
  • vassal dúsított gabona és kenyérféle

Milyen kockázati tényezője lehet a vas fogyasztásának?

  • Mellékhatások: A vaspótló étrendkiegészítő tabletták okozhatnak gyomorpanaszokat, a széklet megváltozását, székrekedést.
  • Kockázatok: Ne kezdd el a vaspótló étrendkiegészítőt szedni csak akkor, ha az orvos erre utasít. Ez különösen igaz, ha valamilyen krónikus betegségben szenvedsz. Azok a nők, akik teherbe kívánnak esni, vizsgáltassák ki magukat, mielőtt elkezdik szedni a vaspótló étrendkiegészítőt.
  • Kölcsönhatások: A vas kölcsönhatásba léphet különböző gyógyszerekkel és más étrendkiegészítőkkel. Ezek közé tartozik a savlekötők, a gyulladáscsökkentők, a fájdalomcsillapítók, az antibiotikumok, a kalcium és más étrendkiegészítő. Minden esetben beszélj az orvosoddal, és mondd el neki, hogy rendszeresen, vagy alkalmanként milyen gyógyszert szedsz.
  • Túladagolás: A vas túladagolása az egyik leggyakoribb mérgezésfajta a gyermekek körében, és végzetes is lehet.

A vastúladagolás jelei:

  • súlyos hányás, hasmenés
  • hasi görcsök
  • sápadt vagy kékes bőr és körmök
  • gyengeség

Ha magadon vagy a környezetedben bárkin ezeket a tüneteket észleled, hívj azonnal mentőt, vagy keress fel egy kórházat!

(KamaszPanasz - M.T., webmd.com)