macska
#Zöldövezet

A macskák testbeszéde

2024.03.14.
3 perces olvasási idő

Mire gondol a macskád? A testbeszédéből megtudhatod! Megosztunk veled hat tippet, ami segíthet megérteni a cicádat.

A macskák sokféle jelet használnak (testtartás, arckifejezés, és hangadások) ahhoz, hogy az üzeneteiket továbbítsák és hogy elkerüljék a nem kívánt konfrontációkat. Azzal, hogy megtanulod, hogyan fejtsd meg ezeket a macskás viselkedéstípusokat, megelőzheted a félreértéseket és a lehetséges agressziót.

Mégis sokunk számára a macskanyelv olyan, mintha idegen lenne, nehezen érthető, és még nehezebben megmagyarázható. Az alábbi cikk egy állatviselkedés-kutató tanácsai alapján született meg, hogy segítsen megértenünk a macskák gondolatait, hangjelzéseit.

macska

1. Hempergés

A macskák testbeszéde sokkal árnyaltabb, mint a kutyáké, mondja a szakértő. A problémák egy része akkor merül föl, amikor az emberek a kutyákról szerzett ismereteiket a macskákra alkalmazzák. Gondolkodtál valaha azon például, hogy miért viselkedik a macskád látszólag kelletve magát, a hátán hemperegve, miközben nyílt ellenállásba ütközöl, amikor meg akarod simogatni?

Amikor a macskád elégedett és nyugodt, akkor lehet, hogy kinyújtózkodik vagy a hátán hempereg. De más helyzetekben, amikor zavarja valami, és nem tud kiszabadulni, ez a póz nagyon is a védekezést szolgálja, azt jelezve, hogy harcra kész, teljesen kinyújtott karmokkal és éles fogakkal. A többi macska-ember kontaktushoz hasonlóan fontos megtanulnod, hogy a te macskád mit kedvel.

2. Az izgatott pillantás

Amikor egy macska lassú, jelentőségteljes pillantásokkal üdvözöl egy embert, vagy egy másik macskát, azzal vonzalmat kommunikál. Miért? Mert a macskák világában, ha az állat valaki más jelenlétében csukja le a szemét, az a bizalom kizárólagos jele. Azzal, hogy lassan rápislogsz a macskádra, azt fejezed ki neki, hogy tisztában vagy a jelenlétével, és nem jelentesz veszélyt. Így a következő alkalommal, amikor a cicád rád pillant, próbáld viszonozni ezt a gesztust.

3. A klasszikus macska-póz

Az egyik legbiztosabb mérője egy macska kedvének a farka. Ha magasra emeli, az magabiztosságot jelent, ha egy másik macska farka, vagy egy ember lába köré csavarja, az barátságosságot jelez. És ha a lábaihoz, vagy a lábai alá húzza, az bizonytalanságot, vagy idegességet mutat.

A felfelé álló, felborzolt farok kétségtelen jele annak, hogy a macskád fenyegetve érzi magát. És amikor ezt felhúzott háttal, és a gerinc mentén felálló szőrrel teszi, ráadásul kiengedett karmokkal, ez biztos jele annak, hogy vissza kellene vonulnod.

4. A közvetlen szemkontaktus

Habár az emberek a direkt szemkontaktust a vonzalmuk kifejezésére is használhatják, a legtöbb macska fenyegetőnek veszi ezt. Ezért van az, hogy több társaságában a macska általában afelé a személy felé közeledik a szobában, aki figyelmen kívül hagyja. A legriadtabbá akkor válik egy macska, minél jobban kitágul a pupillája.

Amikor kitágul a pupillája, és nagyra nyitja a szemét, a pupillák a lehető legtöbb vizuális információt gyűjtik be. Ez a hatalmasra tágult pupilla jelzi, hogy a macska nagyon riadt, vagy hátrálni akar.

Egy izgalomban lévő, vagy dühös macskának a pupillái összeszűkülhetnek, hogy még hatékonyabban fókuszálhasson az adott részletre. De a macskák szeme a környezet villanásaira is reagál, ezért is fontos a testbeszédüket egészként megfigyelni, és nem bármely elemet kiemelve. Amint egy macska észreveszi, hogy nézik, lehet, hogy abbahagyja, amit csinál, hogy felmérje a szituációt.

5. Elkaplak!

Még a legnyugodtabb természetű macska is harciassá válhat, ha a túl sok játszástól vagy szeretgetéstől fenyegetve érzi magát, vagy túl izgatott lesz. A macskák ösztönöktől vezérelt ragadozói a természetnek, ezt sose feledd. Így, ha látják, hogy valami mozdul (akár egy egér, macskajáték, vagy egy emberi kéz), akkor rögtön „lecsapnak rá”.

Közelebb és közelebb, centiméterről centiméterre közelednek, míg elérik az ingerküszöbüket. Aztán lecsapnak az áldozatra, és megölik. Ha az áldozat éppenséggel a te kezed, a legbölcsebb dolog, amit tehetsz, ha nem mozdulsz. Ez a megállított cselekvés meg fogja szakítani ezt a veleszületett mozgásmintázatot.

Amikor látod ezeket az árulkodó, figyelmezető jeleket: kitágult pupillák, alacsonyan csóvált farok, lelapuló fülek, akkor a macskád azt próbálja számodra közölni, az egyetlen módon, ahogy tudja, hogy hátrálj. Ez nem az a pillanat, amikor odahajolsz az arcához, és elkezded neki mondogatni, hogy „aranyos kiscica“. És ne fokozd a bajt azzal, hogy simogatod, különösen, ha a macska felvette a védekező póz.

6. Hangjelzések

A macskáknál lehet, hogy öröklődik a képesség, hogy az embereket manipulálni képesek, azért, hogy megkapják a számukra szükséges dolgokat. A macskák érdekes módon másik macskákkal szemben korántsem így viselkednek. Nem próbálják annyira magukra irányítani a figyelmüket, ahhoz, hogy kifejezzék üdvözlésüket, elfogadásukat, vagy az étel utáni vágyukat. Tanuld meg a macskád szótárának minden egyes részletét, így meghatározhatod a vacsorakérés és a hirtelen segítségkérés közti különbséget! Például:

  • A dorombolás általában elégedettséget jelez, de lehet, hogy nyugalmat keresnek viselkedésükkel, amikor felgyógyulnak egy betegségből, vagy halál közeli állapotból.
  • Ha magas hangon nyávog, az barátságot jelez.
  • A morgás, sziszegés vagy fújtatás empatikus figyelmeztető jelek arra, hogy jobb, ha távol tartod magad legalább addig, amíg a cica le nem nyugszik.
  • Ha a nyávogás egy nagyon hangos torokhang, azt a macskák akkor adják ki, ha más macskáktól fenyegetve érzik magukat (különösen a nem ivartalanított hímek). Ez a hang nagyon gyakori a siket macskáknál is.

Mégis minden macska egyedülálló, tehát ezeket a dolgokat senki sem tudhatja jobban, mint a gazdija. Figyeld meg és bánj vele megfelelően.

(KamaszPanasz - Sz. D. L., webmd.com)