utazás
#Zöldövezet

A gazdaságos utazás hét szabálya

2014.06.21.
2 perces olvasási idő

Nem baj, ha elkezdesz hinni a népszerű környezetvédelmi jelmondatban: Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan! Ha a bolygónk megmentéséről van szó, akkor ez a mondás ugyanolyan igaz, mint amilyen egyszerű is.

Általában a leginkább környezetbarát és legeredetibb utazási tapasztalatokat úgy szerezheted meg, ha kevesebbet költesz és a tömegközlekedést választod, mindegy, hogy a világ mely részén jársz éppen. A lényeg az, hogy függetlenül utazz (ne turistacsoportban vagy szervezett úton) és a várost a helyi szokásokat megismerve járd, így valós tapasztalatokkal gazdagodhatsz a „hely szelleméről”, csakúgy, mintha ott élnél.

1. Az útikönyvek hasznosak

Válassz egy jó, helyi ismeretekben gazdag útikönyvet, vannak olyanok, amelyek térképekkel, logisztikai információkkal segítenek úticéljaid megtalálásában. De ne arra használd, hogy megtervezd minden egyes mozdulatodat, mint például, hogy hol leszel, hol eszel, vagy merre mész sétálni. Mire egy útikönyv ajánl valamit, addigra általában azt a helyet már ellepik a turisták (és az árak is megemelkednek).Utazás: lány földgömbbel

2. Utazz foglalás nélkül!

Talán az első vagy első két éjszakát kivéve, ha tengerentúlra utazol, a jetlag miatt (időeltolodásból adódó fáradtság), kerüld az előre lefoglalt szállásokat! Általában sokkal többet kell fizetned azért a szállásért, amelyet a tengeren túlról foglalsz le, és olyan szálláshelyek kínálnak elérhető áron szobákat, melyeket általában már csak akkor találsz meg, ha már ott vagy. Plusz, az előre lefoglalt szállások korlátozzák a spontaneitásod szabadjára engedését utazáskor.

3, Keress helyi étteremláncokat!

Ha egy jó ebédre vágysz, vagy egy barátságos helyre, hogy megigyál valamit, tedd félre az útikönyvedet, és nyisd ki a szemedet és a füledet! A legjobb és legolcsóbb módja egy hely felfedezésének, ha azokat az éttermeket, bárokat keresed, ahová a helyiek járnak.

4, A helyi közlekedés rövid távolságok megtételére a lehető legjobb

Ahhoz, hogy lassan, kisebb távolságokban utazhass, és hosszabb ideig maradj egy helyen, a kulcs, hogy igazán megérezd a hely szellemét, és az emberek életstílusát. Ha olyan helyen időzöl, ahol nem látsz magadon kívül másik turistát, ne készíts olyan útitervet, amely csak egyik turista-látványosságtól a másikig vezet. Ha a tömegközlekedést, sétálást, vagy biciklizést választod, az nagyszerű lehetőséget adhat számodra arra, hogy helyiekkel találkozhass, és felfedezd, ők hogyan élnek. Plusz, egy csomó pénzt megspórolhatsz, ha a közlekedés ezen formáját veszed igénybe.

5, Olcsó szállás

Keress családi kézben lévő panziót, vagy kempinget (néha szinte ingyen is találsz). Nézd meg a diákszállókat, vagy vannak olyanok, akik felajánlják az otthonukat külföldi turisták számára, akár „házcserére” is.

6, Készítsd legalább néhányszor te magad az ételeket!

A helyi éttermek kínálatának „tesztelése” az utazás legnagyobb örömeinek egyike, de gyorsan a fenekére verhetsz ezzel a pénzednek, vagy sokkal többet költhetsz a tervezettnél, ha legalább alkalmanként nem veszel magadnak ételt a helyi boltban, és készítesz el magad néhány fogást. Talán ez csak egy kis reggeli, vagy a napi energiaszükségleted szendvicsekben kifejezve. Az egyik legkifinomultabb kulturális élmény, ha ott vásárolsz ételt, ahol a helyiek, és történetesen még sokkal olcsóbbá is teszi az utazást.

7, Legyél környezetbarát, bármerre is jársz a világban!

Egy friss kutatás szerint, melyet egy környezetbarát szállodalánc végzett, a vizsgált emberek negyvenegy százaléka állította azt, hogy az energiahordozókkal való takarékosságának „gazdaságossági okai vannak” (vagyis így spórol), míg csupán huszonnyolc százalékuk állította, hogy „a környezettudatosság jegyében cselekszik”. Az eredmények azt mutatták, hogy amikor az emberek utaznak, a környezettudatos szokásaik sokszor elsikkadnak, és nem figyelnek annyira oda olyan dolgokra, mint a lámpák lekapcsolása a hotelszobában, mivel nem ők fizetik a villanyszámlát. Ne hagyd otthon az öko-etikádat, ha útnak indulsz ezen a nyáron, mert az anyatermészetet nem verheted át!

(Sz. D. L.)