hamburgeradó
#Táplálkozás

Hamburgeradó? Miért?

2011.07.19.
1 perces olvasási idő

Bizonyos élelmiszerek csak minimális mennyiségben vagy egyáltalán nem rendelkeznek a szervezet számára hasznosítható tápanyagforrással, sőt nagymértékű fogyasztásuk számos betegség kialakulásához vezethet.

A kormány „hamburgeradóként” közszájon forgó törekvése arra irányul, hogy az egészségre inkább káros, mint hasznos ételek és italok vásárlását háttérbe szorítsa a rájuk mért különadóval (hivatalos nevén népegészségügyi termékadó), amelyet a tervek szerint szeptember 1-jével vezetnek be.

Kiemelten egészségtelen minősítést kapnak a magas cukor-, só-, zsír-, illetve koffeintartalmú élelmiszerek, amelyeknek a népszerűsége növeli a magas vérnyomással, szív- és érrendszeri panaszokkal, cukorbetegséggel, elhízással, gyomorbántalmakkal, a vese és a máj működésének elégtelenségével, illetve egyéb emésztési és mozgásszervi problémákkal küzdők számát. Bizonyított az is, hogy ezeknek az élelmiszereknek a tartós fogyasztása hosszú távon akár daganatos elváltozást is okozhat.

Ha többe kerül, nem vesszük meg?

Az új adó a tervek szerint érintheti az időt spóroló félkész ételeket, a zacskós leveseket, az előrecsomagolt sütiket, az iskoláskorúak körében közkedvelt szénsavas üdítő- és energiaitalokat, vagy az olcsó, de silány minőségű nassolnivalókat, ám az alkoholtartalmú italokra és a dohánytermékekre nem vonatkozik. A megadóztatott élelmiszerek listáján jelenleg is dolgoznak a szaktárca munkatársai, így annak pontos tartalma egyelőre nem ismert. Az adó összegét a termék által tartalmazott só és cukor mennyisége alapján állapítanák meg. Ha például 10 dekagramm keksz cukortartalma meghaladja a 25 grammot, akkor 200 Ft értékű különadóval növelnék az árát.

A szakemberek és a lakosság körében is vitatott, hogy vajon tényleg visszariasztja-e az embereket a vásárlástól, ha például egy csomag agyonsózott, tartósítószerben tocsogó, zsíros chipsért többet kell ezután fizetni. Két tanóra között a bóbiskoló diák nem fogja megvenni a magas cukor- és koffeintartalmú, szénsavval dúsított energiaitalt, ha azt literenként kb. 300 Ft különadó terheli? Amerikai és holland kutatások szerint a többletköltségnek igenis van visszatartó ereje, egy kanadai felmérés szerint viszont eredményesebb, ha az egészségre káros élelmiszerek csomagolásán figyelmeztető cédulák jelzik annak a szervezetre gyakorolt hatását, mint például a cigarettás dobozokon szereplő - gyakran képpel is illusztrált - elrettentő mondatok.

Ha minden a tervek szerint alakul, az adózás társadalmi szinten segít egy egészségesebb létforma megvalósításában, a befolyó - remélhetőleg - jelentős összeg pedig a népegészségügy kasszáját gazdagítja majd.

(Piroskáné Hajdu Petra)