Fogamzásgátló: Mi történik, ha abbahagyja a szedését?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Sok nő szed éveken keresztül fogamzásgátló tablettát. Ha abba akarják hagyni a szedését, gyakran tartanak attól, hogy hormonháztartásuk felborul, pattanásos lesz a bőrük és a hangulatuk is ingadozni fog. Ezek a félelmek azonban alaptalanok.

„Ha valaki szünetet tart a tabletta szedésében, vagy abbahagyja azt, akkor sem áll be semmilyen hormonkáosz.” – mondja Bettina Knuth, a Meklenburg-Vorpommerni Nőgyógyászok Szövetségének elnökhelyettese.

A manapság kapható fogamzásgátló tabletták olyan alacsony dózisúak, hogy a szervezet hormonháztartását alig befolyásolják. „Ha valaki abbahagyja a fogamzásgátló tabletta szedését, hormonszintje azonnal visszaáll a normál értékre, és attól kezdve újra fogamzóképes, tehát akár azonnal teherbe eshet.” – magyarázza a nőgyógyász. A tabletta adagolását nem kell fokozatosan csökkenteni, ahogy egyes gyógyszerek esetében szokás. A fogamzásgátló tabletta szedését egyszerűen egyik napról a másikra abba lehet hagyni.

Mikor kell abbahagyni a fogamzásgátló tabletta szedését?

Ha valaki gyermeket szeretne, vagy egy másik fogamzásgátló módszerre akar váltani, szedje be a megkezdett dobozban lévő összes tablettát, a napi adagolásnak megfelelően, és azután már ne kezdjen újabb doboz szedésébe. „Ha azonban olyan panaszokkal küzd, mint például a trombózis vagy hasonlók, a fogamzásgátló tabletta szedését a menstruációs ciklus közepén kell abbahagynia.” – mondja Bettina Knuth. Ha a ciklus a vége felé tart, akkor a tabletta szedésének abbahagyása esetenként megszakíthatja a menstruációt. Ezt követően a szervezet visszaáll természetes ritmusába.

Mi történik a tabletta szedésének abbahagyása után?

A fogamzásgátló tablettában lévő ösztrogén gyakran pozitívan hat a bőrre. A tabletta szedésének befejezése után visszatérhetnek a rég elfelejtett pattanások. „Aki hajlamos rá, annak bőrén felnőttként is újra megjelenhetnek a kellemetlen a pattanások.” – magyarázza Knuth. A tabletta szedésének abbahagyása után az addig rendszeres menstruáció olyan lesz, mint a fogamzásgátló szedése előtt volt.

„A tabletta pozitív hatásai akkor is megszűnnek, ha más hormonális fogamzásgátló módszerre vált át (például bőr alá ültethető eszközre, injekcióra stb.), mivel ezek többsége nem tartalmaz ösztrogént."

Knuth ezért azt tanácsolja azoknak a nőknek, akik más fogamzásgátló módszerre akarnak váltani, hogy iktassanak be egy próbafázist. „Vannak gesztagén alapú tabletták, melyek szintén nem tartalmaznak ösztrogént. Mielőtt eldöntené, hogy abbahagyja az ösztrogént tartalmazó tabletta szedését, egy hónapig ajánlott gesztagén-fogamzásgátló tablettát szedni próbaképp, hogy megtudja, hogyan reagál szervezete a kiegészítő ösztrogénmennyiség hiányára.

Ez is érdekelheti Hagyjunk-e szünetet a fogamzásgátló tabletta szedésében?

Mi a teendő, ha kimaradt egy szem fogamzásgátló tabletta?

Fogamzásgátló tabletta szedése esetén előfordul, hogy különböző okok miatt kimarad egy vagy több tabletta bevétele. Meddig és hány tablettát lehet pótolni? Milyen hatásai lehetnek egy kimaradt fogamzásgátló tablettának? Mi a teendő, ha kimaradt egy szem fogamzásgátló tabletta?

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Sokan azt gondolják, hogy a fogamzásgátló tabletta szedése hüvelyi fertőzéseket, és ennek révén hüvelyi folyásokat okoz, pedig nincs közvetlen ok-okozati összefüggés közöttük.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.