szex
#Drog, cigi, alkohol

A piától és a drogoktól jobb lesz a szex?

2011.07.01.
2 perces olvasási idő

Szex, pia, és drogok. Jó bulinak tűnik? Nos, lehet. De veszélyt is jelenthet, különösen, ha egyszerre csinálod mindet. A társaságban kézről kézre jár az ital és a kábítószer. Miért?

Mert az ivástól és a drogtól könnyebben feloldódhatsz, magabiztosabb lehetsz és gátlástalanabb. Ha így érzed magad egy társaságban, akkor nagyobb valószínűséggel találkozol valaki olyannal, akit , és szívesen összejönnél vele, sőt, akivel talán le is feküdnél. A baj csak az, hogy az a személy lehet, hogy valaki olyan, akinek a közelébe se mennél, ha józan lennél. Még rosszabb, lehet, hogy annyira részeg vagy, esetleg annyira elszálltál, hogy elfelejtesz (vagy egyszerűen nem foglalkozol vele) óvszert használni, ami nem kívánt terhességhez vagy szexuális úton terjedő fertőzés átadáshoz vezethet.

“Lefeküdtem valakivel újévkor, ami nagyon homályos, mivel mindketten nagyon ittasak voltunk… Emlékszem, hogy nem használtunk semmint, és nem is szedtem fogamzásgátlót.” (17 éves lány)

“Néhány héttel ezelőtt nagyon sokat ittam és védekezés nélkül szexeltem… Ez volt az első alkalom, és nagyon aggódom.” (17 éves fiú)A piától és a drogoktól jobb lesz a szex?

A piától és a drogoktól jobb lesz a szex?

Egy csomó ember úgy tűnik, hogy ezt gondolja, de sok esetben ez egyáltalán nem igaz. Az alkoholtól és a drogoktól lehet, hogy kevésbé leszel ideges a szex miatt, de ha ezekre a dolgokra van szükséged ahhoz, hogy feloldódj, akkor valószínű, hogy nem a megfelelő emberrel vagy együtt, vagy még nem állsz készen a szeretkezésre.

"A barátom azt akarja, hogy szexuális dolgokat csináljunk, de az egyetlen módja annak, hogy ezt el tudom képzelni, ha részeg vagyok, mert egyébként túlságosan félek, vagy zavarban vagyok. (16 éves lány)

Sőt, nem is hinnéd, de egy átbulizott éjszaka után, valójában romolhat a szexuális teljesítőképesség. Az alkohol egy érzéstelenítő. Megbénítja a nemi szervek idegsejtjeit, amivel sokkal nehezebbé teszi az orgazmus elérését. A fiúknak az alkohol megnehezítheti az erekció elérését is. A drogoknak hasonló hatásuk lehet. Néhány ember olyan drogokat használ, mint például az ectasy, kokain, és amfetaminok (speed) ahhoz, hogy könnyebben kerüljön szexuálisan izgatott állapotba, vagy, hogy „tovább tartson” az ágyban, vagy azért mert azt hiszik, hogy még élvezetesebb orgazmusuk lehet. Valójában ezek a drogok gondokat okozhatnak az orgazmusnál, de még az erekciónál is. Lehet, hogy hallottál történeteket olyan emberekről, akik négy órán át szeretkeztek, mialatt be voltak drogozva, de ez valószínűleg azért volt, mert nem jutottak el az orgazmusig, ez nem jelenti azt szükségszerűen, hogy jobb volt nekik a szex!

Tulajdonképpen mit is művel veled az alkohol?

Az alkohol egy depresszáns. Ez azt jelenti, hogy ideiglenesen lelassítja a központi idegrendszeredet (az agy és a gerincvelői ideg), ami a testi funkcióidat szabályozza, blokkolva néhány üzenetet az agyban. A reakcióid lelassul, és nyugodtabbnak, kevésbé idegesnek érzed magad. Ha tovább folytatod az ivást, akkor hamarosan ittas leszel. Ezen a ponton az embereknek gyakran van zavaros látásuk, nyelvbotlásuk, vagy koordinálatlanná válik a mozgásuk. Néha az emberek barátságosabbak, boldogabbak, gondtalanabbak lesznek, ha isznak, de máskor pedig agresszívvá vagy idegessé válhatnak. A személyiségüktől és attól függ, hogy éppen milyen szituációban vannak. A reakcióidő lelassul, és emiatt nem lehet ittasan vezetni.

Néhányan élvezetesnek tartják azt, ha isznak egy keveset és levetkőzik a gátlásaikat egyszer-egyszer. Ugyanakkor, általában nehezebb józan döntéseket hozni, amikor ittál, ami miatt az alkohol híres is arról, hogy az emberek olyan dolgokat mondanak a hatása alatt, amiket később megbánnak!

"Tudja mindenki, hogy számára mit jelent a biztonságos szex, de ha pia is van a dologban, akkor könnyen felejtesz." (20 éves lány)

Mivel az alkoholtól annyira feloldódsz, nem ritka, hogy az emberek részegen bajba kerülnek, verekedésekbe bonyolódnak, vagy balesetekbe. Az Egyesült Államokban például minden évben körülbelül ötezer kiskorú hal meg alkohollal kapcsolatos sérülésekben.

(Sz. D. L.)