trichomoniasis
#Vágyak

Nemi betegség törölközőtől: trichomoniasis

2024.02.01.
1 perces olvasási idő

A trichomoniasis a világ talán leggyakoribb szexuális érintkezés útján terjedő betegsége. A kórokozó a húgy-ivarszervek élősködője, elsődleges megtelepedési helye nőkben a hüvely, férfiakban a prosztata.

A betegséget a Trichomonas vaginalis nevű kórokozó váltja ki. Ez a világ talán leggyakoribb szexuális érintkezés útján terjedő betegsége, esetenként azonban közös fürdőzés, közös használati tárgyak (például a törölköző) is szerepet játszhatnak az átvitelben. A betegséget okozó parazita ugyanis képes akár egy órán át is életben maradni nedves törölközőn, fürdőruhán, mosdókesztyűn, amelyről másokra is átterjed. Jó hír viszont, hogy a betegség kezelhető.

Honnan tudhatja egy lány, hogy elkapta?

Trichomoniasisnál mindkét nem esetében gyakori a tünetmentes fertőződés. Amennyiben tüneteket okoz, nőkben jellegzetes a hüvelygyulladás, melyet bőséges, habos, zöldes színű folyás, és a szeméremajkak viszketése kísér. Előfordulhat vizeletürítés közben jelentkező égő, csipő érzés, fájdalom, mely a húgycső gyulladására utal.

Honnan tudja egy fiú, hogy elkapta?

Férfiakban a trichomoniasis a húgycső- és a prosztata gyulladásával járhat, amelynek tünete az ágyék táján, esetleg a hímvessző mélyén - főként vizeléskor - érzett égő, csípő jellegű fájdalom.

Mikor jelentkeznek a trichomoniasis tünetei?

A tünetek általában 5-28 nappal a fertőzés után jelentkeznek.

A betegség önmagában nem veszélyes, csak kellemetlen, ám sokkal érzékenyebbé tehet más nemi betegségre.

Hogyan kezelhető?

Általában antibiotikummal kezelik. A szexuális partnereket egyszerre szükséges ellátni, és nem élhetnek nemi életet mindaddig, míg partnerük is teljesen gyógyult nem lesz. A betegség elleni egyedüli védelmet az önmegtartóztatás, illetve a felelős kondomhasználat jelenti.

(KamaszPanasz)