KezdőlapÉletmódEgészségFehérebb fogak, természetesen

Fehérebb fogak, természetesen

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A fogkorona, vagyis a fog azon része, amelyet mi is látunk, három összetevőből áll: a fogzománcból, a dentinből és a fogbélből. A fogbél idegvégződéseket tartalmaz, és a rajta lévő dentin kálciumban gazdag. Ennek színe matt. A legfelső réteg pedig, vagyis a fogzománc, áttetsző fehér vagy akár áttetsző kékes színű is lehet.

Tehát, az, ami a fog színét adja, legfőképpen a dentin. Azonban ha nem megfelelő a szájunk higiéniája, vagy ha a fogzománc különböző sérüléseket szenved, a dentin is érintett lesz és sárgulni kezd.

A fogak besárgulását többféle ok idézheti elő:

– a megfelelő szájhigiénia hiánya – tanácsos ugyanis minden étkezés után fogat mosni, vagy ha nem, legalább minden reggel és este, lefekvés előtt;

– a dohányzás kimondottan árt a fogaknak, ez az ártalom pedig visszafordíthatatlan;

– a nem megfelelő táplálkozás – a kálciumban szegény étrend hatására romlik a dentin minősége;

– az étrendi színezők, főként a kémiai alapúak, de a természetesek is, mint például az áfonya, szeder, ribizli, stb.;

– egyes gyógyszerek, amelyek ártanak a fogzománcnak, mint például a Tetraciclin, illetve a fogzománc-betegségek;

– fogproblémák, mint a szuvasodás, élettelen kinézetű (sárgától szürkére ütő) fogak, stb.

Hogyan ápolhatod a fogaid természetes úton úgy, hogy azok fehérek legyenek?

– Elsőként, a citromos terápiát ajánlják a szakértők, amelyet a következőképpen kell elvégezned: egyszer egy héten moss fogat úgy, hogy mielőtt hozzálátnál a megszokott eljáráshoz, súrold alaposan meg a fogaid friss citromkarikába mártott fogkefével, több alkalommal. Kb. 5 percen át végezd ezt a műveletet: mártsd citromba a fogkefét, súrold a fogaid, megint dörzsöld a citromba a kefét, és ismét súrold meg vele a fogaid. Ha megvagy, hagyd hatni a citromot a fogaidon, ami egyébként a foghúsra is jó hatással van, és kb. 5 perc után öblíts, majd moss normálisan fogat, fogkrémmel. Fontos, hogy a műveletet este végezd, lefekvés előtt.

– Szintén hetente egyszer, este, moss fogat szódabikarbónával, miután először fogkrémmel is megtisztítottad a fogaid.

– Naponta fogyassz friss gyümölcsöt, főként a következőket rágcsálva: almát, körtét, cseresznyét, epret. Az epernek van ugyanis a legnagyobb ereje a fogfehérítésben – a szakemberek állítása szerint.

– Öblögetés citromlével – ez lenne a következő kezelés, amelyet elvégezhetsz. Csavarj ki egy citromot, majd adj hozzá akár kétszer annyi vizet, amennyi levet engedett. Naponta öblögethetsz ezzel az oldattal, azzal a feltétellel, hogy este, lefekvés előtt már ne tedd.

Ha a fentiek közül, valamely fogfehérítési kezelés alatt fájdalmat érzel, érdemes mielőbb elmenned fogorvoshoz.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet