túra
#Betegségek

Biztonságban a szabadban

2011.06.22.
4 perces olvasási idő

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy a kinti tevékenységek többsége - például a túrázás - teljesen ártalmatlan. Valójában azonban veszélyek sora figyel ránk, így nem árt előre tervezni, ha épségben szeretnénk hazaérni.

A mozgás a lehető legegészségesebb dolog, amelyet szervezetedért tehetsz. Amellett, hogy folyamatosan edz, és növeli a teljesítőképességed, csökkenti az olyan betegségek kialakulásának kockázatát, mint például a szívinfarktus vagy a diabétesz. Egy nem régiben napvilágra hozott tanulmány szerint, a megkérdezettek 95%-a szerint a napi rendszerességgel végzett mozgás segített egészségük megőrzésében, és körülbelül egy harmaduk szerint a mozgás a stressz oldására is kiválóan alkalmas.

A legtöbb túrázó, sportoló, part-járó számára a szabadtéri tevékenységek veszélytelenek. De ez csak a nagy átlag. Mivel a veszély igenis jelen van, legjobb, ha felkészülsz rá, ha hasonlóan szeretnéd kordában tartani tested!

Tervezd meg a napod!

„A felkészültség és a megtervezettség hiánya elindulás előtt az egyik legnagyobb probléma” – mondta el nekünk Andy Simpson, aki számos hegyvidéki és más mentőakcióban is részt vett már, mint mentő. Így nála jobban kevesen ismerhetnék a problémák gyökerét.

2008-ban például a hegyi mentőket csaknem 1300 esetben hívták Angliában. Ezek többsége biciklizésből, sétálásból, túrázásból eredő baleset volt. Ezek közül 101 eset halállal és 649 eset kisebb nagyobb sérüléssel végződött. Ezekben a számokban természetesen nincsenek benne azok a személyek, akik eltűntek, vagy a kimerülésben haltak meg. A balesetek leggyakoribb oka pedig a megcsúszás vagy az elesés voltak.kirándulás

A vízparton a hívások csak megsokszorozódnak. Elmúlt évben például, csak Angliában 28 000 emberhez riasztották a vízi és parti őrséget, ami azért nem kicsi szám. Természetesen ezek csak nyers adatok. Ha pedig te se szeretnél a jövő évi statisztika részese lenni, fogadd meg tanácsainkat, melyeket betartva elkerülhetőek, az ehhez hasonló balesetek.

Ne bízz csak a mobilokban!

Mindig mond el valakinek, aki otthon tartózkodik, hogy merre mentél és körülbelül mikor szándékozol visszajönni. Így, ha netán valami történik, és nem tudsz hazamenni, lesz valaki, aki tudja, hogy mégis merre keressen, és baj esetén a mentőcsapatoknak is támpontot adhat! Ne feledd, előfordulhat, hogy azon a területen, ahol például túrázol, egyáltalán nincs térerő, így a telefon használhatatlanná válik. Természetesen ettől függetlenül mindig vidd magaddal, hiszen egyes területekről lehetséges, hogy tudsz hívást indítani. Indulás előtt továbbá győződj meg arról, hogy az akkumulátora teljesen fel van-e töltve! Továbbá vigyél magaddal mindenképpen egy sípot és egy zseblámpát is, így bárhol könnyedén megtalálhatnak, ha baj esetén a keresésedre indulnak.

Legyél tudtában saját fizikumodnak!

„Minden túra vagy kirándulás előtt győződj meg arról, hogy elegendően fitt vagy-e ahhoz, hogy megtedd az utat oda és vissza is” – mondta Andy. A balesetek többsége ugyanis általában a visszaút során történik, amikor az emberek nagy része már túlságosan fáradt és nem tud úgy koncentrálni.

Ne feledd, hogy nincs abban semmi rossz, ha megállsz egy kicsit pihenni. „Ha úgy gondolod, hogy elfáradtál nyugodtan javasolhatod, hogy módosítsatok útvonalat, vagy forduljatok vissza. Ha csak te vagy egy társad fordul vissza, mindenképpen tájékoztassátok erről a túra vezetőjét. Ő vagy visszafordul veletek, vagy elegendő útmutatást ad a túra többi részére” – mondta. „Továbbá ne feledd, nem dőlt össze a világ, továbbra is maradhatsz a szabadban, nem feltétlen kell ehhez a hegyen a túrázni” – tette hozzá Andy.

Továbbá mindig győződj meg arról, hogy a veled túrázó emberek számára mi az ideális tempó. „Ha többen mentek, mindig a csoport leglassabb emberének tempójához igazodjatok! Így mindenki épségben és biztonságban maradhat” – mondta Andy Simpson. Különös figyelemmel legyünk, ha a csoportban gyermek is túrázik, ők ugyanis sokkal hamarabb elfáradhatnak.

Az időjárás nagy úr!

Mivel a kinti programok nagy részét erősen befolyásolja az időjárás éppen aktuális mivolta, ezért mindig nézd meg az időjárás előrejelzést. De mondjon bármit, vigyél magaddal mindenképpen esőálló, szélálló és tartalékruhát a biztonság érdekében!

„Ha valakivel baleset történik, nagy valószínűséggel az egész csapat megáll. Ekkor könnyen a többiek is megbetegedhetnek” – mondta Andy.

Ha pedig meleg van, védd magad a napsütés ellen! Viselj sapkát és kend be magad fényvédő krémmel. Ha ezt nem tesszük meg, akkor könnyen napszúrást vagy hőgutát kaphatunk, melynek tünetei például a szédülés, hányinger vagy hányás. Ha ez történik, mindenképpen menjetek az illetővel egy hűvös helyre, szabadítsátok meg a felesleges ruháktól és sok folyadékot adjatok neki.

Étel-ital

Mindenképpen vigyél magaddal elegendő ételt és italt, ha a szabadba tervezel programokat! Sőt, még többet is, ugyanis nem tudhatod, hogy esetlegesen kinek lesz rá szüksége! Így vészhelyzet esetén is tudsz segíteni másoknak is!

„Az út során a szendvicsek kiváló energiaforrásnak bizonyulnak. Továbbá mindig vigyél magaddal több édes dolgot is, ezek ugyanis vészhelyzetben a legjobb energiabombák!” – mondta Andy.

Semmilyen esetben se igyál alkoholt szabadban történő program előtt! Az alkohol ugyanis csökkentheti józan ítélőképességed, lassíthatja reakcióidat, mely társaid és saját magad számára is veszélyes lehet. Továbbá hűvösebb időben, nagyban hozzájárul a hipotermiás tünetek kialakulásához.

Tudd, hogy hol vagy!

Mindig használj térképet és kövesd a saját utatokat rajta, különösen akkor, ha olyan helyre mentek, amely teljesen elszigetelt! „Ha új területre mentek különösen fontos, hogy legyen nálad térkép és iránytű és az is, hogy ezeket a tájékozódási eszközöket tudd megfelelően használni is!” – tette hozzá a hegyi mentő. „Legyen nálad mindig a térkép, így ha bajba kerültök, egyből tudod, hogy merre jártok! Telefonon – már ha működik – így gyorsan és pontosan tudsz segítséget kérni!” – mondta Andy.

Ha nem a hegyekben, hanem érintetlen tengerpartokon barangoltok, mindig tartsátok szem előtt a dagályok érkezését! Így elkerülhetitek a baleseteket! Továbbá óvakodjatok a szikláktól és azok szélétől! Ezek ugyanis könnyen kicsúszhatnak a lábatok alól, a baj pedig másodpercek alatt bekövetkezhet!

Ha segítségre van szükséged

Ha úgy érzed, hogy ténylegesen külső beavatkozásra van szükség, hívd a 112-t vagy külföldön a 999-et! Ha azonban nincs telefonod, vagy nincs rajta térerő, akkor a legjobb dolog, ha ott maradsz ahol vagy és percenként hatot fújsz a sípodba. Ha sötét van, a lámpád villogtasd hatszor!

Ha netán van térerőd, semmiképpen se mozdulj arról a helyről, hanem kérj segítséget! Előfordulhat ugyanis, hogy egy pár méterrel arrébb már nem tudsz telefonálni! Továbbá, ha nem tudod hol vagy mindenképpen kérd a diszpécsert, hogy határozza meg a helyzeted!

„Ha csoportban vagytok, a telefon nem működik és csak az egyik tagotok sérült meg, két egészséges embert küldjetek el segítségért!”- tanácsolta Andy Simpson.

A nyár remek alkalom a kirándulásra, barangolásra, így használjátok is ki! Ne üljetek folyamatosan a TV és a számítógép előtt! Menjetek a szabadba, de csak biztonságosan!

(Cs. B.)