"Elvesztettem a fogamzásgátló tablettámat, hogyan folytassam a szedést?"- Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"Elvesztettem a fogamzásgátló tablettámat, amit éppen szedek. Nem tudom hol tartottam, így nem tudom folytatni egy újabb levél szedésével. Ha nem jól veszem be a fogamzásgátlót, akkor minden csúszni fog. Hogy lehetne kiszámolni? Teherbe eshetek így?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Hölgyem!

Ilyen esetben 2 megoldás van.

Vagy tartani egy 7 napos szünetet, vagy szünet nélkül elkezdeni egy új levél gyógyszert. Mindkét esetben egy hét kiegészítő védekezés szükséges, hogy biztosan ne essen teherbe. Ami ilyenkor előfordulhat, hogy esetleg pecsételő vérzés jelentkezik, vagy a megvonásos vérzés rendszertelenné válik, ettől nem kell megijedni, szépen rendszeresen szedve a gyógyszert várhatóan 1-2 levél szedése alatt helyreáll a ciklus is.

Remélem azért még tudtam segíteni valamennyit, de ilyen esetben jobb személyesen orvoshoz fordulni, hogy ne maradjon kétség Önben.

Hogyan válasszon fogamzásgátlót?

A hormonális fogamzásgátlás története 1955-ig vezethető vissza, amikor is a „tabletták atyja”, Pincus igazolta hatékonyságukat. Hazánk e téren erős lemaradást mutatott, ugyanis - bár már 1956-ban liberalizálták a művi terhesség-megszakítást -, csupán 1968-ban vezették be a fogamzásgátló tablettákat. Hogyan válasszon fogamzásgátlót? >>

(WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes)

Cikkajánló

Sokan azt gondolják, hogy a fogamzásgátló tabletta szedése hüvelyi fertőzéseket, és ennek révén hüvelyi folyásokat okoz, pedig nincs közvetlen ok-okozati összefüggés közöttük.
Krónikus veseelégtelenség
Krónikus veseelégtelenség

Milyen tünetei vannak?

Migrén
Migrén

Milyen tényezők provokálhatják?

WEBBeteg - Dr. Hazay Máté, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.