rossz lehelet
#Betegségek

Mitől lehet rossz a lehelet?

2015.11.03.
2 perces olvasási idő

A tizenévesek több mint 70 százalékának rossz a lehelete, pedig a fiatalok mintegy 85 százaléka úgy véli, hogy ez két ember találkozásánál mérvadó lehet. A rossz leheletet kezelni és elkerülni is lehet, ennek ellenére sokan nem tudják, hogyan lehet ezt megtenni.

A szájszag gyakori probléma, nem csak a tizenévesek, hanem mindenki számára. Tehát mi is pontosan ez, mi okozza, és ami a legfontosabb, hogyan lehet megszabadulni tőle?

Mi okozza a rossz leheletet?

A rossz leheletnek különböző okai lehetnek:

  • bakteriális fertőzés
  • foglepedék
  • gyógyszerek és betegségek
  • orrváladék
  • rossz szájhigiénia
  • bizonyos élelmiszerek

A legtöbb esetben a rossz leheletet a nyelven, illetve az ínyen megtapadó lepedék okozza. Egyes baktériumok a szájban termelnek olyan vegyületeket, ami a rossz lehelet forrása lehet. A fokhagyma és a lila-, vagy a vöröshagyma, nem csak a szájban okoznak tartós rossz leheletet, de felszívódásuk után akár a verejtékben is felfedezhető maradhat a jellegzetes illatuk. Amíg ezek az élelmiszerek kiürülnek a szervezetből, a szájvíz, a rágógumi és a fogkrém csak elfedik a rossz szagokat, de nem szüntetik meg őket.

Egyes embereknél a rossz lehelet a szájszárazságra vezethető vissza. A szájszárazságért felelős lehet az allergia kezelésére szolgáló gyógyszerekben lévő antihisztamin, de az antidepresszív szerek is kiválthatnak hasonló hatást. A tünetek eredhetnek helyi fertőzésekből, cukorbetegségből (acetonos lehelet), gyomor-, és bélrendszeri zavarokból, máj-, vagy vesebetegségekből. Nátha, allergia vagy arcüreggyulladás esetén is felléphet a rossz lehelet, ilyenkor ugyanis a torok hátsó részén az orr váladéka lecsuroghat, ami a rossz leheletet okozza. Néha apró élelmiszerdarabkák tapadnak meg a mandulán vagy a nyelven, ami szintén rossz leheletet ad.

Leggyakrabban azonban a rossz lehelet oka az elhanyagolt szájhigiénia. Alapvetően ez azt jelenti, hogy az emberek nagy része nem mos fogat elégszer, esetleg helytelenül teszi azt. A nyelv hátsó részében és a fogak között bizonyos baktériumok kiépítik a saját kis birodalmukat. Ezek a fő bűnösök a fogak kilyukadásáért és a rossz leheletért.

A rossz leheletnek van még egy meghatározó kivlátó tényezője: a dohányzás. Érdemes tehát felhagyni ezzel a káros szenvedéllyel, ha nem szeretnél azon aggódni például egy csók közben, hogy milyen szagú a szád.

menta, friss lehelet

Hogyan kontrolláljam a rossz leheletemet?

  • Jó szájhigiénia. Használj fogkefét és fogselymet minden étkezés után vagy legalább kétszer egy nap (reggel és este). Három percig moss fogat. Fogmosás alatt ne csak azt értsd, hogy megmosod a fogaidat, hanem mosd meg a nyelvedet, az arcod belső részét és a szájpadlásodat, így eltávolítod mindenhonnan a baktériumokat és az élelmiszer-részecskéket. Lehet kapni a boltokban már erre a célra kifejlesztet fogkefét, aminek a hátsó részén nyelv tisztítására alkalmas, érdes felület található. A fogselyem eltávolítja a baktériumokat, a lepedéket, és az élelmiszer darabkákat a fogak közül. A szájöblítők átmenetileg enyhíti a rossz leheletet, de nem helyettesítik a fogmosást.
  • Ne felejts el megtisztítani a fogszabályzódat. Ha valamilyen rögzített vagy kivehető készülék van a szádban, fogmosáskor azt is mosd meg alaposan. A koszos, ápolatlan fogszabályzó sok mindent elárul a gazdájáról.
  • Rágj cukormentes rágógumit. A rágás fokozza a nyálelválasztást, ami tisztítja a fogakat és az ínyt, illetve megakadályozza a szájszárazságot.
  • Ne dohányozz! Kérj segítséget a leszokáshoz!
  • Használj antibakteriális szájvizet! Gargalizálj naponta egyszer-kétszer, így eltávolíthatod a rossz leheletért felelős baktériumokat.

További tanácsokat, tippeket a rossz szájszag ellen ebben a cikkben is olvashatsz.

Milyen orvoshoz menjek, ha rossz leheletem van?

Bár nincs olyan szakrendelés, amely kifejezetten a rossz lehelettel foglalkozik, fogorvosod biztosan tud ebben tanácsot adni neked. Ha a fogorvosod megállapítja, hogy a szádban lévő képletekkel (nyelv, fog) nincs semmi baj, akkor egy másik szakemberhez (belgyógyász) kell fordulnod, aki az esetleges, háttérben meghúzódó betegségekre derít fényt. Ha rendszeresen ápolod a fogadat, ha minden hat hónapban felkeresed fogorvosodat ellenőrzés céljából és mindig megfogadod a tanácsát, nem kell félned az esetleges rossz lehelet okozta kellemetlenségektől.

(KamaszPanasz - M.T.)