Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Szinte mindenkinek vannak rémálmai az ágyi poloskákról, de valójában a háziállataink az ágyban nagyobb gondot jelenthetnek. Egy USA felmérés szerint a kutyatulajdonosok 56%-a és a macskatartók 62%-a rendszeresen együtt alszik kedvenceivel

 

További kutatások a világ más részeiről – mint például az Egyesült Királyság, Hollandia, Franciaország és Japán – azt sejtetik, hogy a házi kedvencek ágyba engedése nem amerikai sajátosság.

 

Azonban a dédelgetett kedvenceink számos kellemetlen és undorító élősködőnek lehetnek a gazdaállatai, legalábbis Bruno B. Chomel a Kaliforniai Egyetem kutatója és Ben Sun a kaliforniai Egészségügyi Szolgálat munkatársa szerint. „Ha a pihenőidőnket megosztjuk a kedvenceinkkel, az lehet lelkileg hasznos a számunkra, de számos egészségügyi kockázattal járhat” - írják a Fertőző Betegségek Felbukkanása című folyóiratban. És nem csak a kisállatokról van szó, Chomel és Sun idéz a WebMD kutatásából, mely szerint a kistestű kutyák 62%-a, a közepes méretű kutyák 41%-a és a nagy testű kutyák 32%-a alszik időről időre együtt a gazdájával. Mit is hozhatnak ezek az állatok az ágyunkba?

 

Bubópestis

 

Az emberek a bubópestist általában a bolhák közvetítésével kaphatják el. A kutatók több olyan esetről is írnak ahol a pestis a macskákkal történő együttalvás következménye volt, legutóbb Arizonában történt ilyen eset, ahol egy kilencéves kisfiú kapta el a betegséget, miután a beteg macskájával aludt. Emellett egy 2008-as tanulmány azt mutatja, hogy a pestis túlélőinek mintegy 44%-a aludt együtt a kutyájával, míg az egészséges embereknek csak mintegy 10%-a tett hasonlóképpen. Ez az utolsó tény azért is figyelemre méltó, mivel a kutyák – szemben a macskákkal – tünetek nélkül is képesek hordozni a pestis-fertőzött bolhákat.

 

Chagas-kór

 

A Chagas-kór egy olyan, potenciálisan halálos betegség, amelyet egy tripanoszóma okoz, mely a protozómák közé tartozó élősködő, amit elsősorban a rablópoloskák terjesztenek, és kizárólag az amerikai kontinensen fordul elő. Egy argentin kutatás szerint, a kisállattartók nagyobb kockázatnak vannak kitéve – és a fertőződési mutató lényegesen magasabb azoknál, akik együtt is alszanak a kedvenceikkel. Egyelőre a Chagas-kór nem gyakori az USA-ban, viszont néhány kutató komolyan aggódik amiatt, hogy a betegség lassan terjed északnak, Mexikón keresztül.

 

Macskakarmolás-fertőzés

 

Amint azt a neve is mutatja a karmolással terjedő fertőzésről van szó, amelyet a macska által hordozott bolhákban található baktérium vált ki. Azonban az átvitelt az is okozhatja, ha az állat megnyal minket. Egy Connecticutban elvégzett kutatás eredménye az, hogy ennél a fertőzésnél is nagyobb kockázatnak vannak kitéve azok, akik az ágyba is magukkal viszik kedvenceiket.

 

MRSA

 

Azaz a meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus nevű baktérium egyre gyorsabban terjed az Egyesült Államokban. Az emberek a légzőszerveikben – pl. az orrukban – hordozhatják a kórokozót, csakúgy mint a kutyák. Chomel és Sun leír egy esetet, amelyben egy pár állandóan újra megkapta a fertőzést, és az orvosok tanácstalanok voltak, amíg rá nem jöttek, hogy a szintén fertőzött kutyájuk egy ágyban aludt velük. Ahogy az állatot sikerült kikezelniük, a pár is meggyógyult.

 

Egyéb bakteriális fertőzések

 

A népszerű közhiedelemmel ellentétben, a kutyák és macskák szája nem steril. A többi ragadozóhoz hasonlóan számos baktérium található bennük, ezek különösen veszélyesek lehetnek a gyenge, vagy fejletlen immunrendszerrel rendelkező embereknél.

 

Paraziták

 

A kutyákban gyakran megtalálhatók a különböző horgas-, és galandférgek, valamint egyéb véglények. Ezek az élősködők, vagy a petéik, sokszor megtalálhatók az állatok szőrén is.

 

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

 

Mindent összevéve, még így is ritka, hogy valaki az együttalvástól kapjon valamilyen fertőzést a kutyájától, macskájától, de ahogy Chomel és Sun megállapítja, megtörténhet. Azt javasolják, hogy rendszeresen hordjuk az állatorvoshoz a kedvenceinket, és ügyeljünk arra, hogy minden szükséges oltást megkapjanak.

 

Mivel a gyerekekre nagyobb kockázatot jelent az ilyen együttlét, ezért a kisgyerekeknél és azoknál, akiknél az immunrendszer rendellenességei állnak fent, lehetőleg kerüljük el az együttalvást. Azt is javasolják, hogy a bőrnek azt a részét, amelyet a kutya vagy a macska megnyalt, azonnal fertőtlenítsük, főleg ha ott nyílt seb található. „A javaslatunk az, hogy a kisgyerekek és az immunhiányos emberek lehetőleg ne osszák meg az ágyukat a háziállatokkal, és ne is csókolgassák azokat” javasolja a két kutató.

Forrás: WebMD

 

Kapcsolódó szócikkek


A szócikkhez társított címkék:
fertőzés , háziállat , pestis
Hirdetés







Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!