Végleg megszűnik a korpa 2 hónap után

Hatásos házi szerek

Régóta küzdesz korpásodással? Próbáld ki bevált házi szereinket, és szabadulj meg tőle örökre!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A korpásodás kínos probléma, mert sokszor kelt olyan érzetet, mintha a szenvedő fél bizony nem fordítana elegendő figyelmet a személyes higiéniára. Pedig erről messze nincs szó, a korpásodást a legtöbbször erős hámlás okozza, illetve olyan gombák elszaporodása, melyek jelenlétét akár a túlzott tisztálkodás is okozhatja.

Ha már régóta küzdesz a problémával, és a samponok nem segítettek, akkor próbálj ki néhány olcsó házi szert.

Igaz, szükségeltetik az eredményhez némi türelem és kitartás, hiszen csak folyamatos használatukkal teheted rendbe a fejbőrödet.

Mi okozza?

A bőr külső rétegének sejtjei elhalnak, hogy folyamatosan újaknak adják át a helyüket. Amikor ez a folyamat felgyorsul, és a fejbőr pikkelyszerűen elkezd hámlani, korpásodásról beszélünk.

Egyik lehetséges kiváltó oka a stressz, de lehet faggyúmirigy-túlműködéstől vagy sebhorreás dermatitistől is. Igen gyakran a Pityrosporum orbiculare nevű gomba túlszaporodása miatt jelentkezik, mely a bőrből kiválasztott faggyúval táplálkozik - ezzel magyarázható, hogy a zsírosabb fejbőrű emberek általában hajlamosabbak a korpásodásra.

Gyógynövényes segítség

A kakukkfű enyhe fertőtlenítőszer, segít a korpa fellazításában. Hatékony öblítőszert készíthetsz, ha négy púpozott evőkanálnyi szárított kakukkfüvet teszel fél liter forró vízbe, és tíz percig állni hagyod. Szűrd le a főzetet, és hagyd kihűlni. Öntsd a felét a tiszta, nedves hajra úgy, hogy mindenhol érje a bőrt. Masszírozd be finoman. Ne öblítsd le! A maradékot tedd el későbbre.

14 módszer hajhullás ellen

Nézegess képeket!

Elolvasom

A rozmaring képes elpusztítani a baktériumokat és a gombákat. Lemosó készítéséhez önts egy pohárnyi forrásban lévő vizet egy teáskanál aprított gyógynövényre. Néhány percig hagyd állni, azután szűrd le. Naponta egyszer öblítsd le a fejbőrt a főzettel. Ha irritálja a bőrt, ne folytasd a használatát.

Adj egy marék összemorzsolt babérlevelet egy liter forrásban lévő vízhez. Fedd le, hagyd ázni 20 percig, majd szűrd le. Amikor a folyadék lehűlt, mosd meg vele a fejbőrt. Körülbelül egy órán át hagyd a hajon, mielőtt leöblíted.

Joghurt
Kenj élőkultúrás joghurtot a fejbőrre, hagyd rajta fél órán át, majd alaposan öblítsd ki a hajból. A joghurt hasznos baktériumokat tartalmaz, melyek gátolják az élesztőgombák szaporodását, ezért már régóta alkalmazzák különféle fertőzések kezelésére.

Olajozott megoldás

Bár a fejbőr túlzott zsírossága is problémákat okozhat, egy-egy meleg olajkezelés segít leoldani és puhítani a pikkelyeket. Melegíts fel a tűzhelyen néhány kanálnyi olívaolajat, nedvesítsd be a hajat, majd vidd fel az olajat közvetlenül a fejbőrre kefével vagy vattával. Válaszd el a hajat, hogy csak a fejbőrt érje. A kezelés után vegyél fel egy zuhanyozósapkát, és hagyd fenn fél óráig, majd korpa elleni samponnal mosd ki az olajat.

A teafaolaj erős fertőtlenítő hatással rendelkezik. Oldj fel hét cseppnyit egy evőkanál hordozóolajban, majd kend a fejbőrre. Hagyd rajta egész éjszakára. Akár a samponhoz is hozzáadhatsz néhány cseppet.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A lenmagolajban lévő esszenciális zsírsavak elősegítik a viszketéssel járó bőrbetegségek, például a pikkelysömör, valamint az ekcéma gyógyulását, és valószínűleg hatékonyak a korpa ellen is. Vegyél be naponta egy-két teáskanállal, és légy türelemmel, lehetséges, hogy akár három hónapig is szedned kell az olajat, mire változást tapasztalsz.

Cikkünk megírásában a Reader's Digest Kiadó 1001 otthoni gyógyír és Szakorvosi tanácsadó című könyvei segítettek.

Ezt is szeretjük