Milyen az alakod?

Ilyen kabátot vegyél!

Kövérít, összenyom, rövidíti a lábad? Akkor eddig nem jó fazon mellett döntöttél. Nézd meg, milyen kabát illik az alakodhoz!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A megfelelő kabát kiválasztását nem érdemes elbagatellizálni, hiszen egész télen ez a ruhadarab határozza meg leginkább a megjelenésedet, vagyis uralkodóvá lép elő az öltözködésedben. Ráadásul nem egy szezonra szól az élettartama, ezért meglehetősen sok szempontot figyelembe kell venned, mire magabiztosan rábökhetsz az egyik tetszetős fazonra.

Többek között az sem mindegy, hogy a divat által diktált szabásvonalak közül melyek a legideálisabbak a testalkatodhoz, hiszen arra is gondolnod kell, hogy a kabát alatt több ruharéteget viselsz majd, ezáltal könnyen vastagíthat, ha nem rendelkezik a számodra előnyös optikai hatásokkal.

Ha eddig a téli időszak volt a legnagyobb rémálmod, mert minden kabátban úgy érezted magad, mint egy kipárnázott Michelin-baba, itt az ideje sutba vetni a régi beidegződéseket, hiszen a vastag, bélelt kabát ellenére is csinos lehetsz, amennyiben ráérzel a fazonvonalak játékára.

Aránykiegyenlítő vonalak, körte típusoknak

Ha alul erősebb a testalkatod, felül pedig vékonyabb vagy, akkor a körte típusba sorolhatod magad. Mivel a csípőd szélessége a legszembetűnőbb, olyan kabátot kell választanod, mely felül hangsúlyosabbá teszi a vonalaidat, alul viszont lefarag picit belőlük. Amennyiben rövidek a lábaid, olyan fazonok felé érdemes kacsintgatnod, melyek mell alatt szabottak, és lefelé bővülnek, vagy a szűkített rész valamivel feljebb esik a derékvonalnál.

A szoknyás aljú modellek kimondottan kedvezőek számodra, különösen, ha a csípődnél lágyan redőznek. Arra ügyelj, hogy a zsebek ne a csípővonalra essenek, hanem valamivel feljebb.

Felül viszont bátran bevállalhatsz hatalmas, prémes gallérokat, puffos vállmegoldásokat, avagy válltömést. A nagyon tarkabarka, széles derékövű kabátok nem ajánlottak számodra, és a bunda viselését is meg kell fontolnod. Ha ragaszkodsz a most divatos szőrmebundákhoz, maradj inkább az egyszínű, rövid fazonok mellett. A szőrme-szövet kombinációk között rálelhetsz olyan darabokra is, melyek felül prémesek, alul pedig konszolidáltak.

Slankító szabások, alma típusoknak

Az alma testalkatnál a felsőtest jóval erősebb, és plusz kilók esetén itt már a pocak is zavaró lehet. Ezért - már csak a kényelem szempontjából is - a bővebb fazonú kabátok ajánlottak számodra.

13 alakjavító divatötlet hidegben

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az egyenes vonalú, az enyhén A-vonalú, valamint a harang alakú és pelerinszabású megoldások is megnyújthatják a vonalaidat, ha megfelelő részletekkel rendelkeznek.

A kabátod vastagságán nem ildomos spórolni, ám hosszanti vonalakkal, lágy redőkkel, valamint egyenesen futó gombsorral ellensúlyozhatod ezt a problémát. Mivel általában zömök, rövid nyak jellemzi az alma alkatúakat, inkább a V-nyakkivágást részesítsd előnyben, illetve vesd el a válltömés és a túl hangsúlyos gallér gondolatát is. A bundák számodra sem kimondottan előnyösek, ám egy sima és rövid szőrű, mély kivágású, egyenes szabású fazonnal még kibékülhetsz.

Csípőkerekítő kabátok, sportos alakra

A sportos testalkat alatt leginkább a férfias vonalak értendők. Ha ebbe a típusba tartozol, a felsőtested hangsúlyosabb, melyet széles hát- és vállvonalak jellemeznek.

Mivel a derekad és a csípőd inkább szögletes, mint ívelt, egy nem megfelelő kabátban markánsabbnak tűnhetsz.

A derékhangsúlyos megoldások ideálisak számodra, főleg a csípőkerekítő tulipán- és hagymafazonok, valamint az olyan szoknyás aljú modellek, melyek alul csalafinta részletekkel nőiesítenek. Felül viszont tompítani kell a vállaid szélességét, és érdemes a derekadra terelni a figyelmet, amit egy V-alakú, szűkülő gombsorral, valamint vastag derékpánttal vagy átlapoltan gombolós kabátokkal tehetsz meg. A terebélyes gallér, a puffos vállrész és a válltömés nálad is tiltólistán szerepel. Ha bundát választasz, legyen több részből szabott és karcsúsított, mert a merev vonalak erősítenek.

Nőies fazonok, homokóra arányokra

A homokóra típus lehet vékony vagy molett, mindenképp arányos a sziluettje, valamint nőies ívek és domborulatok jellemzik. Számodra tehát nem jelenthet gondot a kabátvásárlás, de azért egy-két trükköt te is bevethetsz, ha nyújtani szeretnél az alakodon. Mivel a derékvonalad a legkarcsúbb, helyezd arra a hangsúlyt egy szűkített vagy derékban szabott, esetleg megkötős darabbal.

A hosszanti vonalak számodra is jól jönnek, ha alacsony vagy, mely esetben a V-nyakkivágás is segíthet. Amennyiben dús keblekkel büszkélkedhetsz, az empire-szabású fazonokat vesd el, mert felül zömökebbé tesznek.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az enyhén karcsúsított és egyenes szabású vonalaknál dupla gombsorral vonzhatod a figyelmet a derekadra, mely ráadásul optikailag magasít is.

Ezt is szeretjük