Személyes adatokat továbbít a FarmVille

2010.10.18. 13:47
Egy újabb biztonsági rést találtak a Facebookon, ezúttal az online hirdetők építenek adatbázist a felhasználók adataiból. A legnépszerűbb játékok, alkalmazások is érintettek.

A Facebook legnépszerűbb alkalmazásai közül nem egy ad át személyes információt online hirdető cégeknek, illetve fér hozzá a felhasználók, nem egyszer annak barátai nevéhez is. Az ügy több millió felhasználót érint, még azokat is, akik komoly biztonsági intézkedéseket tettek személyes adataik megőrzésére – írja a Wall Street Journal.

Azt nem tudni, hogy a biztonsági rés mióta áll fenn, de ez – és a hetente előforduló többi – eset felveti a kérdést, hogy a Facebook képes-e biztonságban megőrizni felhasználói személyes adatait. Vasárnap a Facebook szóvivője azt nyilatkozta, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy a minimumra csökkentsék az érintett felhasználók számát.

A felhasználók azonosítóját a böngészője vagy a telepített alkalmazások tudják megosztani az adatbázisokat építő cégekkel. Ugyanakkor az azonosító ismerete még nem jelenti azt, hogy a felhasználó adataihoz is hozzáférnek -; mondta a szóvivő és hozzátette, hogy hamarosan bemutatnak egy módszert, mellyel megelőzhető a probléma.

A Wall Street Journal felfedezte, hogy a tíz legnépszerűbb facebookos játék továbbadja a felhasználók azonosítóját harmadik félnek. Az appok között van a legnépszerűbb játék is, a Farmville 59 millió felhasználójával, a Texas HoldEm Poker és a FrontierVille. Három ezek közül – a FarmVille is – ismerősökről is továbbít személyes adatokat harmadik félnek.

A legtöbb alkalmazást nem a Facebook készíti, hanem független cégek. Az alkalmazások egy része elérhetetlenné vált, miután az újság tájékoztatta a Facebookot az adattovábbításról. A cégek legalább 25 adatgyűjtőnek küldték tovább az adatokat, ezen cégek egy része az ID (azonosító) alapján követi az online aktivitást.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM