A világ legszebb szigete, amit hamarosan elnyel a tenger

A világ egyik legszebb vidéke az előrejelzések szerint néhány éven belül eltűnhet a Föld színéről.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha beigazolódik a tudósok előrejelzése, akkor néhány éven belül a tengerbe veszik a világ egyik legszebb természeti kincsének tartott Maldív-szigetek. Ennek oka, hogy az Indiai-óceánban található szigetek alig egy méterrel fekszenek magasabban a tengerszintnél, így a globális felmelegedés hatására folyamatosan emelkedő vízszint lassan, de biztosan ellepi a szigetországot.

Mindaddig azonban még van lehetőségük az utazóknak megcsodálni az ország szépségeit, és minden bizonnyal nem is csalódnak, hiszen a szigetre érkezve a földi paradicsomban érezhetik magukat.

A csoda birodalma

Nem túlzás azt mondani, hogy a paradicsomban érezheti magát az, aki a Maldív-szigeteken tölt el néhány napot vagy akár csak egy-két órát, hiszen a csodás tengerpartok és a kókuszpálmák buja rengetegének egyvelege semmi mással nem hasonlítható össze.

Már a szigetre való megérkezés is felejthetetlen élménnyel kecsegtet, hiszen a Hulule névre keresztelt repülőtér egyetlen kifutópályájának az elejét és a végét is a tenger jelenti. A megérkezést követően is számtalan élmény várja az összesen 1192 szigetből és 26 atollból - korallzátonyokból felépülő, gyűrű alakú sziget - álló országba érkezőket, hiszen a 200 lakott sziget mellett 87 kizárólag a turisták részére lett kialakítva.

Ennek megfelelően az összes szigeten van mélytengeri búvárközpont, aminek köszönhetően bárki megismerkedhet a szigeteket körülvevő tengerek élővilágával, továbbá számtalan tengeri és szárazföldi kirándulást és programot is szerveznek a helyiek az ideérkezőknek. Azokat pedig, akik csak pihenni szeretnének, az év minden napján várják a csodaszép, pálmafákkal szegélyezett, homokos tengerpartok és a halkan ringatózó, mindig kék óceán.

A világ leggyönyörűbb tengerpartjai

Nézegess képeket!

Elolvasom

A mélybe vesző paradicsom

Ahogy a szigetvilág a természeti erőknek köszönheti létrejöttét, úgy sajnos a vesztét is ez okozza majd, hiszen a kőzetlemezek mozgásának következtében a felszínre törő lávából kialakult szigetek a tengerszint emelkedésének következtében valószínűsíthetően el is tűnnek majd.

Erre sajnos már nem kell sokat várni, hiszen a szigetcsoport legmagasabb pontja épp, hogy eléri a 2,5 métert, a legalacsonyabban fekvő területek pedig kevesebb mint egy méterre vannak a tengerszinttől.

Éppen ezért tekintettel arra, hogy a szigetország környezetében minden évben 0,9 centiméterrel magasabb vízállást mérnek, az óceán néhány évtizeden belül bekebelezi a Maldív-szigeteket.

Menteni a menthetőt

A szigeteket veszélyeztető tengerszint-emelkedést elsősorban a globális felmelegedés eredményezi, így a Maldív Köztársaság vezetői mindent megtesznek annak érdekében, hogy megállítsák, vagy legalábbis mérsékeljék ezt a folyamatot, elősegítve ezzel a sziget megmenekülését.

Ennek egyik legjobb példája a sziget kormányának 2009. október 17-én, az óceánban megtartott ülése volt, mellyel a politikusok a szigeteket fenyegető veszélyre szerették volna felhívni a világ figyelmét.

Szintén a földi paradicsom megmentését irányozta elő, hogy a Maldív-szigetek volt az első ország, amelyik aláírta a Kyotoi Egyezményt, sőt, az ország első embere még az Amerikai Egyesült Államok elnökét is megkereste annak érdekében, hogy a világ legszennyezőbb országa is csatlakozzon az egyezményhez.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Minden erőfeszítés ellenére azonban úgy tűnik, hogy a folyamatot nem lehet megállítani, így a Maldív-szigetek lassan, de biztosan eltűnik a Föld színéről.

OLVASD EL EZT IS!

neonzold to
  • nemzeti park
  • világjáró

Láttál már neonzöld tavat?

balls pyramid
  • ausztrália
  • sziget

Az utolsó paradicsom

Ezt is szeretjük