gyerekcsősz
#Suli, munka

Lefekvés - Gyerekcsősz tippek

2010.06.29.
1 perces olvasási idő

A gyerekcsősz legnehezebb dolga kétségtelenül az esti lefektetés. A gyerkőc hallani sem akar az ágybabújásról, nyűgös, a szüleit akarja, vagy csak kijelenti, hogy egyáltalán nem álmos, és még egy kicsit játszana, tévézne, számítógépezne stb. Az alábbiakban néhány hasznos tippel szolgálunk az esti lefektetési procedúra megkönnyítésére.

A dolog lényege, hogy megbizonyosodj arról, a gyerek nincs túlpörögve, nem túl aktív akkor, mikor ágyba akarod dugni. Ez mindennek a kulcsa. Próbáld követni az alábbi lépéseket:

• Hosszú pancsolás után pizsamaosztás.

• Nézzetek együtt egy kis TV-t – de semmiképpen ne valami izgalmas, harcolós filmet, mert az csak mégjobban felpörgeti!

• Adj a kicsinek egy nagy pohár mézes tejet (édes-mézes álomtündér itóka), mely segít az elalvásban. Azonban előtte bizonyosodj meg arról, hogy a gyerkőc nem allergiás rá!

• Olvass egy kis esti mesét. Legjobb, ha ez úgy történik, hogy a kicsi az ágyában fekszik – így könnyebben ellazul. A vitákat elkerülendő, legjobb, ha hagyod, ő válasszon mesét!

• Amennyiben testvérekre felügyelsz, ajánlatos egyszerre ágyba dugni őket, hagyd, hogy mindenki kiválassza a neki felolvasandó mesét. Legjobb, ha a legkisebb meséjével kezdesz, a kicsik ugyanis türelmetlenebbek, és hamarabb is elalszanak. Ráadásul így a nagyobbnak megvan a lehetőség, hogy tovább maradjon fent, hiszen ki kell várnia a saját meséjét. Ha pedig időközben ő is elalszik, az csak külön jó.

• Miután mindenkinek meséltél, és még nem aludnának, biztosítsd őket arról, hogy a nappaliban fogsz olvasni, vagy a konyhában pakolni, s időközönként rájuk nézel. Azért fontos, hogy ne rögtön a TV elé vesd magad, nehogy úgy érezzék, kimaradnak valami jó „buliból”. Ennek ugyanis még csak halvány gyanúja esetén is képtelenség őket ágyban tartani és elalvásra bírni!

• Csak akkor kapcsold be a TV-t, miután meggyőződtél arról, hogy minden gyerkőc mélyen alszik!

(KamaszPanasz)