Fogamzásgátlók és fejfájás

Dr. Bessenyei Mónika
szerző: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus - WEBBeteg
frissítve:

Régóta ismert tény, hogy a nők körében gyakoribb a fejfájás megjelenése, mint férfiaknál. Ez a különbség a nemek között csak serdülőkor után jelentkezik és a változókor elmúltával ismét megszűnik.

A fenti jelenség alapja, a nők havonta ciklikusan változó hormonháztartása, melynek fenntartásában két fő női nemi hormonnak, az ösztrogénnek és a progeszteronnak van jelentős szerepe.

A kutatások e két hormon közül a fejfájások kiváltásában az ösztrogénnek tulajdonítanak szerepet. Számos nő figyeli meg, hogy a nemi ciklus változása során havonta a ciklus körülbelül ugyanazon szakaszában jelentkezik fejfájása, vagy halmozódnak a korábban meglevő fejfájásos panaszai, esetleg súlyosbodnak a társuló tünetek.

Terhesség, szoptatás a fejfájások ritkulását idézheti elő, ilyenkor ugyanis az ösztrogén szint alacsonyabb. Nem csak a migrénes fejfájások függenek a nemi ciklus során bekövetkező hormonális változásoktól hanem arra érzékenyekben az egyéb fejfájások is pl. tenziós fejfájás.

A fogamzásgátló tablettát szedi nőknél megfigyelték, hogy akik korábban is fejfájósok voltak, növekedett a fejfájásos napok száma, illetve súlyosbodtak a tünetek, azoknál pedig akik korábban nem voltak fejfájósok a fejfájás jelentkezését tapasztalták.

Mivel a fejfájások száma visszaállt a korábbi szintre, illetve elmaradtak a fejfájások, a fogamzásgátló elhagyását követően, egyértelműen a gyógyszer által bekövetkező hormonális hatásnak tulajdonították a fejfájás jelentkezését.

Fejfájós nőknek a nem hormonális fogamzásgátló eszköz javasolt

Fejfájós nőknél mindenképpen érdemes másfajta, nem hormonális fogamzásgátló eszközt választani.

Főleg migrénes, dohányzó nők esetében, ahol még fokozottabb a mélyvénás thrombózis, az agyi érkatasztrófa kockázata, mint az ezekben nem szenvedő, de fogamzásgátló tablettát szedő nők esetében.

Ha más megoldás nem elfogadható, akkor, ha meghatározható a fejfájás jelentkezése a női nemi cikluson belül, akkor rövid megelőző kezelés a megfelelő terápia, a rendszeres fájdalomcsillapító szedés helyett.

Erre a rövid távú megelőző kezelésre ma már speciális gyógyszerek állnak rendelkezésre, melyet ideggyógyász szakorvos javasolhat.

Érdemesebb azonban megelőzni a fejfájást, mint kezelni, kevesebb kockázattal jár.

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus

Cikkajánló

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.