"Miért hagytak el?" - A pszichológus válaszol

szerző: Kazimir Ágnes, pszichológus - WEBBeteg
megjelent:

Gyakran teszi fel sírva ezt a költői kérdést az, akit éppen elhagyott valaki. Különösen, ha ez nem először következik be, akkor nagyon nehéz megérteni és elfogadni. Sorscsapásként, büntetésként, igazságtalanságként éli meg az elhagyott fél.

Úgy érzi, senki nincs, aki olyan szerencsétlen lenne, mint ő. Gyakran összeomlik, nem ritka az öngyilkossági kísérlet sem, könyörög a visszafogadásért, megalázó helyzetekbe kerül.

Méltatlan kapcsolatokban válik megnyomorított, kihasznált eszközzé, úgy, hogy nem veszi észre. Nem tekintik egyenrangú társnak, nem tudja képviselni önmaga érdekeit, mert nem ismeri azokat.

Önértékelési zavar állhat a háttérben

Áltatják ígéretekkel (elválok, csak légy türelmes, nem most, mert még kicsik a gyerekek, de hidd el, csak téged szeretlek, stb.) Ez a fajta személyiség önértékelési zavartól szenved, nincs önbizalma, alárendeli önmagát, nem ismeri vágyait, nem tudja érvényesíteni akaratát, gyenge, érzelmileg függő, kapaszkodása gyermeki.

Kapcsolatfüggőség

A kapcsolatfüggőség divatos kifejezés, manapság gyakran használatos. Amikor valaki minden cselekedetét a másik véleményétől és beleegyezésétől teszi függővé, miközben ez nem kölcsönös, és ebben a szituációban nem boldog egyik fél sem, erős a gyanú a kapcsolatfüggőségre. A kapcsolatfüggőségről

A nemének megfelelő szerep kellékeit nem ismeri, ezáltal megvalósítani sem tudja. Hibás tanult képe alakult ki arról, hogyan kell nőkét/férfiként viselkedni. Gyakran csak a nagyon őszinte önvizsgálat tud segíteni, sokszor pszichológus igénybevétele is elkerülhetetlen.

Meg kell ugyanis érteni azt, hogy mi az, amin változtatni kell, melyek azok a viselkedési minták, amelyeket már észre se vesz a személy, és szinte reflexként használja a különféle kapcsolataiban. Ezek helyett újat kell kialakítani.

A megfelelni akarás és a szeretet koldulása helyett felnőttként viselkedni nagyon nehéz feladat. Gyakran nagy csalódások szükségesek ahhoz, hogy valaki ráébredjen, ahogy eddig élt, úgy nem akar tovább élni. Változtatni akar, megtanulni, hogyan képviselheti magát úgy a kapcsolataiban, hogy az kölcsönösséget, egymás elfogadását, egyenrangúságát tekintse alapnak.

Ha valakit mindig elhagynak, figyelmeztetés lehet

Nagyon sokan úgy élik le az életüket, hogy mindezt soha nem tapasztalják meg. Megmaradnak a kiszolgáltatott, gyermeki szerepben, megalázottan és megnyomorítottan.

Fájdalomfüggőség

Sokan éveken, olykor egy életen keresztül tűrik, hogy bántsák őket. A fájdalomfüggőségről részletesen

Vagyis, ha valakit mindig elhagynak, az tekintse ezt az eseményt az életében stoptáblának, amely azt jelzi, állj, ugyanerre ne tovább, amelyik úton eddig haladtál, az nem jó, az a boldogtalansághoz, a magányhoz, a kiszolgáltatottsághoz, az örömtelenséghez vezet!

Meg kell tanulni az érzelmek kifejezését, ezen belül is elsősorban azt, amit szeretnénk, és azt is, amit nem!

Személyiségtípusok a párkapcsolatban

Vannak olyan pszichoszomatikus betegségek (lélek által generált, testi tüneteket kiváltó betegségcsoport), amelyekben jellemzően egy-egy személyiségítpushoz tartozóak betegednek meg. Személyiségtípusok a párkapcsolatban

Ehhez viszont az szükséges, hogy ezt tudjuk is. Sokszor ez a legnehezebb! Ha nem megy másként, vegyenek igénybe szakemberi segítséget.

Aki pedig tűrésre és megalkuvásra rendezi be az életét, az előbb-utóbb megbetegszik, személyisége eltorzul, érzelmei elcsökevényesednek, vágyait irigység, indulat és betegségekbe való menekülés váltja fel, mert ezáltal remél odafigyelést, sajnálatot és törődést, amelyet összetéveszt a szeretettel, amire sóvárog.

(WEBBeteg - Kazimir Ágnes, pszichoterapeuta)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.