nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Akar róla beszélni?
Bebizonyították: a szavak képesek fizikai fájdalmat előidézni

„Most egy apró szúrást fog érezni” – halljuk gyakran doktorok szájából. És – legalábbis a Jénai Egyetem kutatói ezt állítják – már érezzük is a szúrást, mielőtt a tű voltaképpen „akcióba lendül”. Vagyis pusztán a szavak hatására aktiválódik agyunkban a fájdalomérzetért felelős terület.

nyest.hu | 2010. április 2.
|  

Kínzó, fájdalmas, gyötrő: a kutatók szerint már e szavak hallatán is aktivizálódik agyunkban a fájdalomérzetért felelős területet. Tehát ha meghalljuk ezeket a kifejezéseket, éppen az agyunknak az a része lép működésbe, ami akkor lépne, ha valóban átélnénk ezeket a kellemetlen érzéseket – olvasható a Science Daily cikkében a Jénai Egyetem pszichológusainak megfigyelése.

Bebizonyították: a szavak képesek fizikai fájdalmat előidézni

A jelenség vizsgálatakor a kutatók a fájdalmat kifejező szavak közé szándékosan kevertek más, negatív érzéseket keltő szavakat is, mint például „rémisztő”, „iszonyatos” vagy „gusztustalan”. A kísérleti alanyoknak két feladatot kellett teljesíteniük, miközben agytevékenységüket figyelték: először a szavaknak megfelelő helyzeteket kellett elképzelniük, másodszor pedig olvashatták is a szavakat. A kutatók azt találták, hogy a fájdalomra vonatkozó kifejezések világosan észlelhető agytevékenységet indítottak el, míg a többi negatív szó – vagy akár a pozitív töltetű kifejezések – semmilyen hasonló reakciót nem váltottak ki.

Ez alapján egyértelműnek látszik: a szavak önmagában képesek fizikai fájdalmat okozni.

S mire használható ez az eredmény? Például felülírhatja azt a pszichológiai alapvetést, hogy a probléma és a fájdalmak átbeszélése gyógyírként hat a sebekre. Ma sok pszichoterapeuta beszélteti betegét az átélt traumákról – holott valójában lehet, hogy ezzel éppen a kívánt eredmény ellenkezőjét idézi elő.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X