A nyugtalan láb szindróma tünetei - Az orvos válaszol

Dr. Diószegi Judit
szerző: Dr. Diószegi Judit, pszichiáter - WEBBeteg
frissítve:

Már két éjszaka nem tudok aludni, mert olyan érzésem van, mintha a lábaim nem az enyémek lennének. Nem görcsöl, csak olyan ideges érzés. Már aludni sem tudok. Mi lehet a gond? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

A nyugtalan láb szindróma jellemzői

Panaszait okozhatja az úgynevezett "nyugtalan láb szindróma", melynek tünetei (ellenálhatatlan mozgáskényszer, melyet zsibbadás, fonákérzés kísér) az esti órákban, elalvásnál jelentkeznek, és a végtag mozgatására enyhülnek.

Nyugtalan láb - Tudta?

Alvásfüggő mozgászavar a "nyugtalan láb szindróma" (RLS - restless legs syndrome) mely csökkenti az alvásidőt. Az RLS-re jellemző, hogy a beteg lábaiban, legtöbbször közvetlenül lefekvés után, kellemetlen, néha fájdalmas feszülést tapasztal. Bővebben a nyugtalan láb szindrómáról>>

A tünetek következményeként alvászavar, nappali fáradtság, teljesítményproblémák, irritábilitás alakulhat ki. A betegség hátterében állhat egyéb eltérés (cukorbetegség, vesebetegség, hiányállapotok, bizonyos gyógyszerek, neurológiai eltérések), de jelentkezhet önállóan is.

A furcsa testérzés, alvászavar hátterében állhatnak egyéb pszichiátriai kórképek is. Éppen ezért először keresse fel háziorvosát részletes vizsgálat végett, aki szükség esetén továbbirányítja neurológushoz, pszichiáterhez.

WEBbeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Diószegi Judit, pszichiáter

Cikkajánló

Nyugtalan láb
A nyugtalan láb szindróma (szakirodalomban RLS, restless legs syndrome) az alvászavarok egyik jellegzetes, gyakori formája. A lakosság 2-5 százalékának, az idősebb korosztály 10 százalékának az éjszakai nyugalmát teszi tönkre ez a tünetegyüttes.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.