Kóros szexuális vágyak: a fetisizmus

szerző: Kazimir Ágnes, pszichológus - WEBBeteg
frissítve:

A fetisizmus mint szexuális zavar csaknem kizárólag férfiaknál jelentkezik. A hajtincs vagy régebbi tárgyak iránti ragaszkodás kiválthat szexuális izgalmat, azonban ezen tárgyakhoz vagy emberi tesztrészekhez való makacs ragaszkodás már kórosan károsak is lehetnek.

A fetisizmus eredetileg olyan élettelen tárgyakra vonatkozott, amelyeket a primitív népek imádtak, azt hitték, mágikus varázserejük van.

A primitív gondolkodásra jellemző, hogyha két esemény egy időben zajlik, azok között ok-okozati viszonyt feltételeznek, ily módon egy mellékes tárgy oki kapcsolatba kerülhet személyekkel vagy jelenségekkel pusztán az időbeli egybeesés alapján. Ugyanígy a tárgyak az őket hordozó személyt, vagy azt az eseményt is helyettesíthetik, ami a jelenlétükben történt.

A téma cikkei
7/1 A fetisizmus
7/2 A homoszexualitás
7/3 Erotománia, hiperszexualitás, vagy nimfománia
7/4 Kukkolás: mikortól perverzió?
7/5 Mi mozgatja a szado-mazochistákat?
7/6 Pedofília és gyermekbántalmazás
7/7 Transzveszticizmus - transz-szexualizmus

Hajtincset őrzünk, rongyocskákat hordozunk, nem merünk kidobni régi tárgyakat, babonásan ragaszkodunk valamihez. Ezek mind a fetisizmus modern, hétköznapi változatai. Ezek nem önmagukban jelentősek, hanem azáltal, hogy személyeket helyettesítenek.

A fetisizmus mint szexuális zavar csaknem kizárólag férfiaknál jelentkezik. Egyik fajtájában nem az egész partner a fontos, hanem csak egy részlete, csak a lába, csak a harisnyába bújtatott lába, csak a keze, csak a melle, csak a haja stb. Csak ez izgatja, csak ezt markolássza, ölelgeti, csókolgatja, harapdálja. A személy jelenléte egyáltalán nem érdekli. Elvész az alak, mint egész, csak a rész érdekli, ez a részalakzat dominál, ez juttatja el az orgazmushoz.

A fetisizmus e formáját az jellemzi, hogy a partner ugyan normálisan választott, de pars pro toto (rész az egész helyett) benne kizárólagosan csak a haja, a lába, a melle stb. érdekes.

A tárgy-fetisizmus

A fetisizmus másik fajtájában a nő már nem jut szerephez, mint valós lény, hanem csak egyes ruhadarabjai, vagy vele kapcsolatos tárgyak (szőrme, fehérnemű, cipő, karkötő). A tárgy-fetisiszta számára ezek helyettesítik a szexuális partnert.

A perverzek néha el is lopják a kiszemelt hölgytől a tárgyakat, amelyek majdnem mindig értéktelenek.

Kialakulásának okai lehetnek:

  • önértékelési zavar,
  • rossz kapcsolatteremtő készség,
  • fejlett fantázia,
  • befelé fordulás (introverzió).

A fétistől nem kell félni. Az egyéni élettörténet ad választ arra, hogy miért éppen ez a szexuális perverzió alakult ki.

Kazimir Ágnes, pszichológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Kazimir Ágnes, pszichológus

Előző oldal | 7/1 | 7/2 A homoszexualitás

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.