A nyugodt alvás titkai

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Életünk mintegy harmadát alvással töltjük, amely hiányával nem beszélhetünk aktív és egészséges életről. Egy aktuális felmérés szerint minden második nő és minden második férfi alvászavarral küzd, amely kiváltói között első helyen a stressz szerepel. Ugyanakkor még a feszült munkanapok mellett sem törvényszerű, hogy problémánk adódjon az alvással…

Alvás közben „töltődik” immunrendszerünk, agyunk feldolgozza az előző nap ingereit, memóriánkban fontos információk raktározódnak el, izmaink ellazulnak, bőrünk regenerálódik. Az intenzív és megfelelő minőségű pihenés elengedhetetlen feltétele a zavartalan elalvási szakasz.

Egy német kutatás eredménye arról árulkodik, hogy napjainkban minden második nő és minden negyedik férfi szenved kisebb-nagyobb alvászavartól. A legtöbb esetben a stressz számít a probléma okozójának, amelyet okozhat a munkahelyi (túl)terhelés, illetve családi- és egészségi gondok.

Alvás előtt lazítson!

„Ha reggel pihenten akarunk ébredni, az esti lefekvés előtt elengedhetetlen a megfelelő ellazulás” – hangsúlyozza Jürgen Zülley, a Regensburgi Egyetem Alváskutató Központjának vezetője. A szakértő javaslata szerint a lazításnak legalább egy fél órával a lefekvés előtt kell kezdődnie. Ilyenkor ajánlatos halk, nyugtató zenét hallgatni, sétára indulni, vagy valamilyen – nem megerőltető – hobbinak hódolni.

Az alvás fázisai
Alvásunk mélysége nem állandó, közben jellemző fázisok követik egymást. Ezeket a fázisokat két nagy csoportba lehet osztani, az agy EEG-vel történő vizsgálat közbeni működése alapján: beszélhetünk non-REM és REM alvásról. Az alvás fázisai

„A sportolás az egyik legjobb stresszoldó eszköz” – erősíti meg Susanne Grohs-von Reichenbach, pihenéspedagógus. A müncheni szakember terápiás körülmények között látja el a hozzá tanácsért fordulókat.

Kutatásai szerint tudatos lazítási technikák alkalmazásával elkerülhetők az alvászavarok: a progresszív izomrelaxáció, valamint az autogén tréning megteszi a hatását. Ideális esetben ezeknek napi rutinunk részét kellene képezzék, mivel a rendszeresség által szervezetünk „megtanul” lazító üzemmódba kapcsolni.

„A rituáléhoz elegendő akár egy meleg ital elfogyasztása is” – teszi hozzá Zulley. Nem feltétlenül szükséges rögtön a régi vágású mézes meleg tej szürcsölésére gondolni, „elég egy pohár víz lassú, kortyolása is. Közben agyunkban beindul a nyugalom-reflex. De ugyanígy megteszi egy nagy kádnyi, nem túl forró, levendulás fürdővíz is” – magyarázza az alváskutató.

A horkolás: komoly betegség tünete is lehet
Legtöbbször a tartós horkolás az egyik jele az alvási apnoe-nak, amely során a beteg légzése többször is leáll alvás közben, és akár százszor is felébredhet emiatt egy éjszaka alatt, anélkül, hogy emlékezne rá. Többek között ezért is van, hogy a sokat horkolók reggel kialvatlannak érzik magukat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden rendszeresen horkolónak alvási apnoéja van, ez a betegség a horkolók körülbelül 50-60 százalékánál fordul elő.
Minél inkább blokkolt a levegő útja, annál jobban kell a testnek dolgoznia, mely megterhelheti a szívet. Ezért is van, hogy idővel a horkolás magas vérnyomáshoz vezethet. A hangosan horkolóknak 40 százalékkal nagyobb az esélyük a magas vérnyomás kialakulására, mint azoknak, akik nem horkolnak. 34 százalékkal nagyobb a valószínűsége, hogy szívinfarktust kapnak, és 67 százalékkal nagyobb az esélyük a stroke-ra.
A horkolás: komoly betegség tünete is lehet

Száműzze a gondjait!

Az aznapi gondoktól való megszabadulás egy olyan helyiségben sikerülhet a legjobban, amelyben jól érezzük magunkat. Nagyon fontos, hogy mindent, ami a munkával kapcsolatos – és ide tartozik a házimunka is – látókörön kívülre kell helyezni. Ennek megfelelően a laptopnak és a másnapi megbeszélések témáinak semmi keresnivalója nincs az éjjeliszekrényen.

A hálószoba megfelelő hőmérséklete nagyban hozzájárul a pihenés minőségéhez: ideális esetben 16 és 18 fok közé tehető, lefekvés előtt a szellőztetés is javasolt. A nyitott ablaknál való alvás viszont ellenjavallt abban az esetben, ha az utca zaja zavaró lehet.

Szintén nagyon fontos az egyéb zajkeltő tényezők, mint például a klasszikus ketyegős vekker likvidálása.

Az alvászavar és típusai
Az alvásigény egyénenként és életkoronként jelentős szórást mutat. Egy újszülött többnyire csak enni és inni ébred fel, ám az idős emberek többsége már alig néhány órányi alvással is beéri. Általában igaz, hogy ha valaki frissen ébred és kipihentnek érzi magát, akkor elegendőnek bizonyult számára az alvásra fordított idő, és megfelelő volt az alvás minősége is. Az alvászavar és típusai

Milyen ágybetét ajánlott?

Maga az ágy legalább annyira döntő tényező, mint az elalvás előtti lazítás és a hálószoba kialakítása. Az ideális matrac igazodik a testtartáshoz, és nem pedig fordítva. Erre a vásárláskor külön gondot kell fordítani, s az üzletben alaposan kipróbálni a termékek széles palettáját. „Alapszabály: a nagyobb testsúlyú emberek esetében inkább a valamivel keményebb ágybetét ajánlott, míg kisebb testsúly estén a puhább. Emellett mind az ágybetétnek, mind az ágyneműnek és pizsamának jó nedvszívó tulajdonságokkal kell rendelkeznie” – részletezi Zulley.

Az, hogy néhanapján nem alszunk el egyből, amikor ágyba kerülünk, vagy egyszer-kétszer felébredünk, az teljesen normálisnak tekinthető.

A leggyakoribb zavaró tényezőnek a túlságosan telített, vagy a teljesen üres gyomor számít, de sokan esnek abba a hibába, hogy koffein- vagy nikotinfogyasztás után fekszenek le. Amennyiben azonban az alvászavarok a másnapi teljesítményre is hatással vannak, vagy legalább négy héten át minden éjszaka előfordulnak, mindenképpen a házi- és szakorvos felkeresése javasolt!

Ételek, melyek segítik a jobb alvást
Egy pohár langyos (mézes) tej elalvás előtt, minden bizonnyal jólesik, ám nincs rá tudományos bizonyíték, hogy segítené az elalvást. Természetesen mindaz, amit eszünk vagy iszunk, hatással van az elalvásunkra, illetve annak nehézségére. Ételek, melyek segítik a jobb alvást

(WEBBeteg - K.J., fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.