nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ha túlpörög az agy: a megosztott figyelem veszélyei

Jól vállon veregetjük magunkat, hogy párhuzamosan több dolgot is tudunk elvégezni, pedig ennek a figyelemmegosztó képességnek veszélyei is vannak.

nyest.hu | 2010. január 6.
|  

Megérkezünk az irodába, bekapcsoljuk a számítógépet. Megnyitjuk a levelezőprogramot, átolvassuk a tegnap óta érkezett e-maileket, közben elindítunk egy böngészőt, hogy átfussuk a napi híreket is. Zenét is kezdünk hallgatni, és amúgy mellesleg dobunk egy esemest a barátoknak az esti programról.

Átlagos napkezdésnek tűnik – talán nem is vagyunk tudatában, hogy valójában éppen „multitaszk”, azaz többfeladatos üzemmódban működünk.

A kommunikációnak és a munkának már bevett formájává vált ez a fajta figyelemmegosztás. Olyannyira, hogy ezt a képességet számtalan cég az egyik legfontosabb követelményként tünteti fel, amikor új munkaerőt szeretne felvenni – olvasható a Scientific American weboldalán. Párhuzamosan használjuk agyunkat a különböző funkciók ellátására – nemegyszer több nyelven is egyszerre. Elég csak arra gondolnunk, hogy egy multinacionális cég alkalmazottai a hivatalos – sokszor angol nyelvű – levelezés bonyolítása közben az anyanyelvükön társalognak egymással.

A többfeladatosságot tehát roppant előnyös jellemzőnek tartjuk. A Stanfordi Egyetem kutatói szerint azonban ez a képesség és az ilyen kommunikáció gyengébb önkontrollt von maga után. A többszáz diák segítségével végzett kísérletek azt igazolták, hogy a „multitaszkos” feladatokban jól teljesítők rosszabb eredményeket produkáltak azokon a teszteken, amik a figyelem és a memória kontrollját mérték. Gondot okozott nekik az is, ha gyorsan kellett váltaniuk egyik feladatról a másikra. Ezek az eredmények azért meglepőek, mert a többfeladatos kommunikáció és munka tulajdonképpen nem párhuzamosan zajló tevékenységeket jelent, hanem a különféle tennivalók közötti, egymást követő váltásokat.

Összességében arra jutottak a kutatók, hogy a többfeladatos módszerrel dolgozók hajlamosabbak arra, hogy figyelmük elkalandozzon. Ezzel szemben azok, akik nem végeznek számtalan különféle tevékenységet (ez tulajdonképpen a legtöbbször különböző kommunikációs eszközök használatát jelenti), azok hatékonyabban koncentrálnak a fontos információkra és szűrik ki a lényeget.

Hogy mit lehet tenni? A felmérés alapján a kutatók javaslat roppant egyszerű: ha már elterelődik a figyelmünk, próbáljuk még az elkalandozást is irányítani, és egy kicsit segíteni amúgy is leterhelt agyunknak jegyzetekkel, emlékeztetőkkel.

Vagy végső megoldásként: ne végezzünk túl sok dolgot egyszerre.

Információ
X