"Hogyan tudnám a vágyaimat kordában tartani?" - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

23 éves egyedülálló fiatalember vagyok. Nekem az a problémám, hogy időnként elviselhetetlenül erős szexuális vágy kerít hatalmába. Van esetleg valami készítmény ami csökkenteni tudja a vágyakozást? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

A szexuális vágy érzése éllettani jelenség, főleg amikor hosszabb ideje nincs partnere valakinek. Nehéz meghatározni, mit jelent a "túl erős" vágyakozás. A szexuális aktushoz és így az ezzel való fantáziáláshoz is hozzá tartozik a szapora pulzus.

Problémáról akkor beszélünk, ha ez a vágy érzése inadekvát szituációkban jelentkezik (olyan helyzetek, tárgyak stb. esetén, mely a hétköznapi szexuális életben nem játszanak szerepet), illetve a kielégülés is csak ilyen események, tárgyak segítségével jön létre. A szexuális vágy gyógyszerrel való csökkentése csak szexuális bűncselekményekben tartozik a terápiához.

Amennyiben szexuális fantáziáinak tartalmát kórosnak gondolja (lásd fentiek), esetleg úgy véli, gondolatait és ezáltal cselekvéseit túlzottan befolyásolják, mindennapi életvitelét megnehezítik, akkor szükséges lenne pszichiáter felkeresése.

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.