2024. Március 28. csütörtök
A legtöbben meg tudjuk mondani, hogy milyen külsőt részesítünk előnyben, ha párt választunk, a vonzalom mégis ennél azonban sokkal kevésbé nyilvánvaló alapokon is nyugszik. Egy kutatás szerint például rengeteget számít a másik DNS-e, pontosabban az, hogy milyen származású.

Kutatók szerint általában hajlamosak vagyunk hozzánk hasonló felmenőkkel rendelkező partnert választani társnak, de döntésünk nem csak a haj, a szem és a bőr színén múlik.

párválasztás, DNS

Dr. Neil Risch, a San Franciscó-i Kalifornia Egyetem kutatója és munkatársai mexikóiak és Puerto Ricó-iak körében végeztek kutatást a származás és a párválasztás kapcsolatáról. „Latin-Amerikában egyedülálló lehetőség kínálkozik a jelenség megfigyelésére az európai, amerikai őslakos és afrikai népcsoportok elmúlt öt században történt keveredése miatt” – nyilatkozta Risch.

A kutatók megállapították, hogy a vizsgált populációban igen gyakori az ún. asszortatív partnerválasztás, vagyis az, hogy a különböző népcsoportok tagjai a hasonló származású partnert választanak. A mexikóiak általában az amerikai őslakos és európai leszármazottakat keresik, míg a Puerto Ricó-iak az afrikai és európai szülőktől származó partnereket részesítik előnyben.

Az azonban, hogy DNS miként befolyásolja a párválasztást, egyelőre rejtély. Risch és kollégái nem találtak olyan földrajzi, vagy szocioökonómiai tényezőt, ami megmagyarázná a származás és a párválasztás kapcsolatát, a haj-, szem- és bőrszín ugyanis önmagában csak nagyon kis szerepet játszik. „Bizonyos fizikai jellemzők, mint a bőrszín, a haj és a szemek bizonyos mértékben meghatároznak egy adott csoportot, de a jelenséget ez nem magyarázza teljesen”.

A jelenség nemcsak az egyes pároknál figyelhető meg, hanem generációkra visszamenőleg jellemző.


Forrás: Medipress/Vital
2009. 11. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés