5 szakértői tipp, amivel minden tárgyalást megnyerhetsz

A főnöködet győznéd meg? Trgyalás előtt állsz, és biztosra akarsz menni? Kövesd tanácsainkat, és győzz!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az állásinterjúra, a tárgyalásra és a főnökkel való megbeszélésre alaposan fel kell készülnöd, ám nem csak a mondanivalóddal kapcsolatban.

16 agypörgető táplálék

Nézegess képeket!

Elolvasom

Nagyon lényeges, sőt, akár döntő fontosságú is lehet, hogy a testeddel hogyan kommunikálsz, és mit mutatsz a másiknak valójában. Ha azt akarod, hogy győztesen kerülj ki az eszmecseréből, a következő trükköket nem árt a zsebedben tartanod.

Csapj le a főnöködre, míg nem ül le!

A rövid távú döntések meghozatalára szolgáló megbeszéléseket érdemes mindig állva tartani. Vizsgálatok tanúsítják, hogy az állva zajló megbeszélések számottevően rövidebbek, mint az ülők, és aki álló értekezletet tart, annak magasabb az értéke, mint annak, aki ülőt. Ha azt akarod, hogy a főnököd gyorsan döntsön egy kérdésben, például abban, hogy kivehetsz-e másnapra egy szabadnapot, ne várd meg, míg leül. Kapd el a folyosón, amikor szembejön, így nem lesz ideje gondolkodni hosszan a válaszon.

Ha te fogadod a felettesedet az irodádban, akkor is állva tedd azt, sőt, érdemes fontolóra venned a székek száműzését is. Állva mindenki gyorsan és célratörően dönt, és nem fecsérli az időt társasági csevejre.

A vetélytársakat mindig ültesd háttal az ajtónak!

Egy tárgyalásnak minden részletét tanácsos előre megtervezni. Így azt is gondold ki előre, hogy hol és hogyan kínálod majd hellyel a tárgyalófeled - melyik az a hely, aminek köszönhetően te leszel nyerő pozícióban.

Nem árt tudnod, hogy nyitott térségnek háttal az ember feszült lesz, vérnyomása megemelkedik, szívverése és légzése felgyorsul, agyi elektromos tevékenysége pedig fokozódik, mert szervezete felkészül az esetleges orvtámadásra. A tárgyalófeleddel szemben tehát kitűnő fegyver, ha az ültetéssel ilyen helyzetbe hozod.

Zárt ujjakkal, kifelé mutató könyökkel

Az sem mindegy, hogyan gesztikulálsz tárgyalás közben, és milyen a testtartásod. Azt többnyire mindenki tudja, hogy a keresztbe tett lábak és az összekulcsolt karok elzárkózást jelentenek, a kézmozdulatokról viszont sokan hajlamosak megfeledkezni. Pedig ezek is árulkodóak, ráadásul olyan képet alakíthatsz ki magadról a tárgyalófél szemében, amilyet szeretnél.

Ha szeretnéd, hogy a partnered komolyan vegyen, és figyeljen rád, tartsd zárva az ujjaidat, és az állad vonala alatt gesztikulálj. Ha szétnyitod az ujjaidat, és a kezedet az álladnál magasabbra emeled, akkor kevésbé ismerik majd el a pozíciódat és a hatalmad.
A kézmozdulatok mellett a karodra is ügyelj. Ülőhelyzetben a könyököd mutasson a testedtől kifelé, vagy pihenjen a karfán. A törzshöz szorított könyök a megadó, félénk ember védekező gesztusa.

Mindent elnyelő zsákok helyett elegáns táskát
A fontos ember, aki csak a leglényegesebb dolgokkal foglalkozik, vékony aktatáskával jár. Nőként ezért törekedj arra, hogy lehetőleg csak elegáns, kisebb és keskenyebb válltáskákat hordj. Aki mindent elnyelő, zsákszerű, jól megtömött válltáskát visel, arról lerí, hogy mindent a nyakába lehet varrni, és nem elég összeszedett.

Készülj fel alaposan a megbeszélésre!

A Kaliforniai Egyetem kutatásai szerint a beszélt nyelv legmeggyőzőbb szavai a következők: felfedezés, garantál, szeretet, bevált, eredmény, megtakarít, könnyű, egészség, pénz, új, biztonság. Érdemes gyakorolnod őket. Ha ezeket a bevált szavakat használod, garantáljuk az eredményt: több szeretetet kapsz, egészségesebb leszel, sőt, pénzt is megtakarítasz - mindezt teljesen biztonságosan.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban az AI, vagyis a mesterséges intelligencia előretöréséről, jövőjéről és esetleges veszélyeiről dilemmázzunk. Valóban elveheti a munkánkat az AI? Kell-e félnünk a mesterséges intelligenciától? Hogyan hasznosítható az oktatásban? Teremthet munkahelyeket? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Szertics Gergely AI szakértő, Kazár Zalán Kristóf, a Femina vezető szerkesztő-újságírója és Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Mielőtt elindulsz egy fontos megbeszélésre vagy interjúra, szánj rá öt percet, és gondolatban játszd el, ahogy a cikkben említett dolgokat jól végigcsinálod. Ha lelki szemeid előtt világosan látod magad, akkor a tested is engedelmeskedik majd, és tárgyalópartnereid vagy a főnököd is ennek megfelelően reagál.

Cikkünk megírásában Barbara és Allan Pease A testbeszéd enciklopédiája című könyve segített.

A mondanivalót a beszéden kívül a gesztusok, az arcjáték, a testtartás, összefoglalóan a testbeszéd közvetíti, erősíti meg vagy cáfolja. Aki ennek tudatában van, az sokkal hatékonyabban kommunikál. Ha érti és érzékeli ezeket a sokatmondó jeleket, lényegesen többet tudhat meg a másik szándékáról, mint akkor, ha csupán a szavaira hagyatkozna. A világhírű szerzőpáros, Allan és Barbara Pease legújabb könyv­ében élvezetes, közérthető stílusban - számtalan fotó és rajz kíséretében - foglalja össze a testbeszéd alapvető tudnivalóit.

Kiadja a Park Könyvkiadó.
Ára 3900 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »
Ezt is szeretjük