Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Ajándékutalvány

Adj ajándékba segítséget!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - Kövesd itt!

Milyen elemű vagy? Fogyj úgy!

Közzétéve: 2009. 10. 08. Írta: forrás: Forrás: Természetgyógyász Magazin
Értékelés

A Hold a Rák jegy ura. Ezért az összes égitestek közül leginkább összefüggésbe hozható a táplálkozással és a testsúly változásaival.

A természettel tökéletes harmóniában élő emberek és állatok ösztönösen a Hold járásának megfelelően táplálkoznak.

Milyen összefüggés van tehát a Hold járása és a szervezet tápanyagfelvétele között?

Általában azt mondhatjuk, amikor a Hold a növekvőben van, a szervezet jobban befogadja a tápanyagokat: ilyenkor energiát tárol, erőt gyűjt, újraépül, pótolja az idők folyamán elveszített energiát, regenerálódik. Ez alatt a kéthetes periódus alatt könnyebben szedjük fel kilóinkat, mint a fogyó Hold két hetében.
Ezzel szemben fogyó Hold idején szervezetünk több salakanyagot mos ki magából, elhasználja energiatartalékát. Ilyenkor akkor sem hízunk, ha valamivel többet eszünk a szokásosnál.
A négy elem (tűz ,föld, levegő, víz) különféleképpen befolyásolja a szervezetünket. Ez leginkább akkor érvényesül, amikor a Hold a különböző elemekhez tartozó állatövi jegyeken halad keresztül.

A tűz elem (Kos , Oroszlán, Nyilas) a szervezet fehérjefelvételét segíti. A tűz jegyek az érzékszervekkel függnek össze leginkább. Amikor a Hold a Kos jegyében halad át, a fej (ezen belül az agy, a szem, a fül), valamint az egész test izomzata kap táplálékot. Az Oroszlánon való áthaladásnál a szív, a hátizomzat, a rekeszizom, az érrendszer, a Nyilas Hold idején pedig a comb, a csípőtáj és a máj kerül előtérbe. A tűz jegyeken áthaladó Hold napjait termés- vagy gyümölcsnapoknak is nevezik. Ezért ilyenkor az egészen frissen (szintén ugyanezen tűz napokon) szedett gyümölccsel pótolhatók bármilyen fehérjék. Ezek az ún. "meleg" napok. Ilyenkor a szervezet a friss gyümölcsökön kívül a meleg vagy jelképesen "meleg" (jang jellegű) ételeket részesíti előnyben. Ilyenek például az erős paprika, a különböző hagymafajták vagy a borsos ételek. Ezek az eledelek tüzes Hold idején fogyasztva ösztönzik cselekvőkedvünket és kezdeményező erőnket. A tűz színe a piros. Az ilyen színű gyümölcsök - eper, cseresznye, málna, paradicsom, pirospaprika vagy cékla - növelik belső lendületünket, lelkesedésünket, derűlátásunkat.

A föld elem (Bika, Szűz, Bak) a szervezet ásványisó-szükségletének felvételét segíti. Ez logikus, mivel az ásványi anyagok legtöbbje a föld mélyéből bányászható. Ezen kívül idetartozik a növényeknek azon része, amely földből ásható ki, tehát gyökérzet. Amikor a Hold a Föld elem jegyein halad keresztül, szervezetünk előnyben részesíti például a répaféléket, a zellert, a burgonyát stb., függetlenül attól, hogy ezen növények nem csupán vagy főleg nem ásványi anyagokat tartalmaznak. Ilyenkor többet hasznosítunk a táplálékkal magunkhoz vett kalciumból is, ami szintén logikus, a figyelembe vesszük, hogy a kalciumigényes csontrendszer a földies Bak jegyéhez tartozik. Ilyenkor nagyobb a szervezet sófelvétele is. Nem árt azonban tudni, hogy a feleslegesen visszatartott sómennyiség a véráramban marad. Idővel lerakódik és koleszterinszint-emelkedést okozhat. Az ilyen szükségtelen sófelhalmozódás különösen növekvő Hold idején fordulhat elő. A föld elem jegyein áthaladó Hold idején magunkhoz vett ételek táplálék és erősítik főleg a csontrendszert, az ízületeket (Bak), a nyaki szakaszt (bika) és a bélrendszert (Szűz). A földies Hold napjai ún. "hideg" napok. Ilyenkor a szervezet jobban hasznosítja a jin jellegű, sok ásványi anyagot és nyomelemet tartalmazó, nyers táplálékokat. A legelőnyösebb, ha ezek színében dominál a barna és a zöld szín. Az ilyen ételek segítenek helytállni a gyakorlati életben és a földi világban.

A levegő elem (Ikrek, Mérleg, Vízöntő) a szervezet zsiradékfelvételét és a belső elválasztású mirigyek erősítését segíti. Emellett természetesen függ mindazon szervekkel és testrészekkel, amelyek e jegyhez tartoznak. Amikor a Hold e levegő jegyeken halad keresztül szervezetünk leginkább befogadja az olajos vagy zsíros ételeket, olajos magvakat, diót, mogyorót, kesudiót, paradiót, tökmagot stb. erre természetesen szükség is van az elégséges hormontermeléshez. Nem árt azonban tudni a fogyni vágyóknak, hogy növekvő Hold idején levegő napokon minden zsíros vagy olajos étel felszívódik, és lerakódik testünk különböző részein. Ilyenkor ajánlatos ésszerűen korlátozni ezek fogyasztását. Amikor a Hold átmegy az Ikreken, leginkább a légzőrendszer kap táplálékot, a Mérlegben a vesetáj, a Vízöntőben a lábszárak és a gerincvelő. Ezeket a napokat "virágnapnak" vagy "fénynapoknak" is nevezik. A levegő elem színe a sárga. Ilyenkor némelyik sárga virágú gyógynövény teája (kamilla, körömvirág, aranyvessző) vagy a sárgás árnyalatú olajos magvak keveréke könnyeddé, derűssé, kreatívvá, szárnyaló fantáziájúvá tehet bennünket.

A víz elem (Rák, Skorpió, Halak) a szervezet szénhidrát- és folyadékfelvételét segíti. A víz elem összefügg érzelmi életünkkel, kedélyvilágunkkal, lelki életünkkel. Az ilyenkor elfogyasztott szénhidrát nyugtatóan hat az idegrendszerre. Feszültségekkel teli társadalmunkban erre nagy szükségünk van. Nem árt azonban tudni, hogy nem csak a fehér cukorból és csokoládéból készült édességek és a különféle cukrászsütemények tartalmaznak szénhidrátot. Ajánlatosabb ezek helyett mézet, gyümölcscukrot, fügét, datolyát, dinnyét, édes almát, teljes őrlésű lisztből készült termékeket, gabonacsírát, káposztát, szóját, spárgát, kelkáposztát vagy burgonyát fogyasztani. Ha nem ügyelünk arra, hogy a vizes Hold napjain elegendő vagy még a szokásosnál is több folyadékot (ásványvizet, gyógyteákat, gyümölcsleveket, zöldségleveket vagy akár közönséges csapvizet) vegyünk magunkhoz, szervezetünk könnyen kiszáradhat, ami a legkülönfélébb betegségeket vonhatja maga után még akkor is, ha más időpontokban sokat iszunk. Ugyanakkor arról se feledkezzünk meg, hogy a szénhidrát tartalmú ételek hizlalnak, különösen akkor, ha növekvő Hold idején fogyasztjuk őket, vagy amikor a Hold éppen vizes jegyben halad keresztül. Előfordul, hogy éppen ilyenkor kívánjuk jobban az édességeket. Ha ilyenkor nem uralkodunk magunkon, minden egyéb fogyókúra hiábavaló. Amikor a Hold átmegy a Skorpió jegyén, a szexuális működések regenerálódása történik (pl. a menstruáció alatt a szervezetből eltávozott folyadékanyag újratermelődése). De a Skorpió összefügg a bélrendszer alsó szakaszával is, ezért a Hold áthaladásakor magunkhoz folyadék segít megelőzni vagy kiküszöbölni a bélrenyheség bizonyos fajtáját. A Halak jegye felelős az egész szervezet folyadék háztartásáért. Az egészséges nyirokkeringés és vérkeringés csak kellő mennyiségű folyadékanyaggal jöhet létre. A vizes Hold napjait "levélnapoknak" vagy "víznapoknak" is nevezzük. E napok egyértelműen jin jellegűek, befelé fordulóak, nyugtató jellegűek. Ezért ilyenkor zöld vagy kék színű táplálékok előnyösek. Zöldfélét, salátafélét eleget találunk a természetben. A kék azonban talán kissé meglepőnek hangzik. De ha nagyon keresünk, ilyenek is állnak rendelkezésünkre, mint például a kék karalábé vagy a kékeslilás árnyalatú padlizsán.
A fentebb közölt útmutatások általános jellegűek. Ezekhez még hozzávehetjük a Hold áthaladását egyéni horoszkópunkon is.
Forrás: Természetgyógyász Magazin