4 aggasztó félelem a szülés után

Az anyaság nehéz pillanatai

Megszületett a pici, de boldogságodat aggodalmak árnyékolják be? Tudd meg, hogyan küzdheted le félelmeidet!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kezdő kismamának a várandósság a számtalan új élmény mellett időnként félelmetes is lehet. Amikor végre megszületik a pici, és egészséges gyermekedet a karod között tarthatod, csodálatos pillanat, ami véget vet kilenc hónapnyi feszült várakozásnak. A régi mindennapok azonban a baba születése után sem térnek vissza. A legtöbb újdonsült anya számtalan aggodalommal és félelemmel küszködik. Kerüld el a bizonytalanságot, és tanuld meg leküzdeni félelmeidet!

Mit vigyél magaddal a kórházba?

Nézegess képeket!

Elolvasom

Frusztráló időhiány

A legnagyobb probléma az idő. A baba születése után sosincs belőle elég. De hidd el, ami kezdetben elviselhetetlenül kimerítőnek tűnik, az idővel egyre jobb lesz, ahogy ugyanis véget ér az éjszakai szoptatás, több szabadidőd lesz, mint gondolnád. Amikor a kicsi alszik, használd ki az alkalmat, és pihenj le te is! Ha zilált, széthullott és a legkevésbé sem nőies kismamának érzed magad, ragadd meg jól ezeket a negyedórás, idilli csöndeket, és kényeztesd magad!

El se hinnéd, mennyi hasznos dolog akad, amit negyed óra alatt is el tudsz végezni, hogy pihentebb és sugárzóbb legyél. A zavartalan perceket kihasználhatod egy lazító arcmasszázsra vagy egy meleg zuhanyra, de barátnőiddel is cseveghetsz a neten vagy telefonon. Nem kell úgy érezned, hogy a nap minden pillanatában anya vagy, és másra egy perced sem jut: vond be a picit is saját tevékenységeidbe, és amikor elviszed sétálni, kocogj a babakocsival. Ha amellett, hogy gyermekednek megadsz minden szükséges odafigyelést, pár percet magadra is szentelsz, és a tükörbe nézve nem egy kapkodó, kezdő anyukát látsz, kevésbé fogod szűkösnek érezni a nap 24 óráját.

Többé nem lehetsz nő

Amikor anya leszel, egyik pillanatról a másikra átalakul körülötted az egész világ. Nagy pocakkal minden körülötted forgott, de amikor a kicsi megszületik, hirtelen ő kerül a középpontba. Persze nagyszerű dolog anyának lenni, de nem csoda, ha kétségbeesel, amikor napjaid felett átveszi az uralmat egy pólyás, és kicsúszik a lábad alól a talaj.

Ha úgy érzed, hogy többé nem te irányítod napjaidat, és az emberek nem figyelnek rád, mert többé nem nő, hanem anya vagy, tegyél érte, hogy észrevegyenek! Nehéz egyszerre több szerepben is helytállni, hiszen otthon partner vagy, a bankban ügyfél, gyermeked szemében pedig anya. Nőként azonban elérheted, hogy minden helyzetben komoly tartásod és kiállásod legyen.

Ragadd meg az apró lehetőségeket arra, hogy hangsúlyozd nőiességedet, ha pedig kiugrasz vásárolni, ne kényelmes mackódban tedd mindezt: ha próbálsz úgy öltözködni, ahogy terhességed előtt, az emberek is másképp kezelnek. A gyereknevelés nagy felelősség, de nem kell, hogy az élet minden területét az uralja, hogy te most anya vagy: egy esti együttlét partnereddel és egy rövidebb szoknya az utcára még belefér. Enyhíts a szigoron, és ne próbálj tökéletes szülő lenni: ha lazítasz a magaddal szemben támasztott elvárásokon, kevésbé lesz félelmetes kaland az anyaság!

Hiányzik majd a régi életed?

A terhesség és a szülés megváltoztat benned valamit. Működnek a hormonok, és ösztöneid is segítségedre vannak, de mégsem lesz anya belőled egyik pillanatról a másikra. Az, hogy régi életed feladd, komoly és ijesztő feladat, emiatt azonban nem kell lelkiismeret-furdalást érezned. Előtted már rengeteg nő megbirkózott a kihívással, ami teljes életmódváltással és kompromisszumokkal jár.

Többé nem engedheted meg magadnak, hogy reggelente az ágyban kortyolgasd el a kávédat, hogy rendszeresen eljárj szórakozni, vagy akár csak hajnalig beszélgess a barátaiddal. Természetes, hogy nem könnyű minderről lemondanod, de a változás örömteli élményeket is tartogat.

Azzal, hogy elengeded a régi életed, újat is nyersz, ami nem szegényebb élményekben. Hidd el, legalább annyi örömed lesz abban, ahogy napról napra látod gyermeked fejlődését, mint korábban a legfrissebb mozipremierekben, melyek idővel úgyis megjelennek DVD-n. Amikor pedig porontyod első lépteit és szavait figyelheted, eszedbe sem jut majd, hogy lemaradsz egy koncertről.

Összezárva egy bőgőmasinával

Amikor megszületik a baba, garantáltan nem unatkozol majd. Az első napokban mindig akad látogató, de a vendégjárás idővel megszűnik, és mire az utolsó gratuláló képeslap is megérkezik, már párod is visszamegy dolgozni. Ekkor pedig nem marad más társaságod, mint újszülött csecsemőd, aki nem győzi kifejezni magát, hiszen, ha baja van, sír, zokog, üvölt vagy bömböl, de az első napokban sajnos mindegyik megnyilvánulási forma egyformán érthetetlen lehet.

Amikor szoptatás alatt téged is elnyom az álom, és két etetés között éppen csak arra jut időd, hogy pár falatot bekapj, nem csoda, ha időnként megfordul a fejedben, hogy az a napi nyolc óra munka mégsem volt olyan fárasztó.

Mindezek ellenére azonban barátaid és a felnőtt beszéd hiányozhat leginkább. Ezt is könnyen kiküszöbölheted azonban, ha összefogsz az ismerős kismamákkal, és közös délutáni matinékat rendeztek, ahol megoszthatjátok egymással élményeiteket és tapasztalataitokat.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha baráti körödben éppen nincs babás anyuka, a neten is számtalan kismamafórumot találhatsz, ahol nemcsak mindennapos problémáidra nyújtanak tanácsot sorstársaid, de adott esetben találkozókat is szervezhettek. Régi barátaidról sem kell lemondanod, csak hívd meg őket egy kis teára. Hidd el, senkit nem zavar majd, ha szalad a lakás, örülnek, ha találkozhatnak veled.

Cikkünk Kate Cook és Lucy Wyndham-Read A boldog kismama című könyvéből készült.

Ezt is szeretjük