"Két nőt szeret egyszerre" - A pszichológus válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"Ismerősöm 10 éve elhagyta feleségét és két gyermekét és összejött egy fiatal nővel. Valamiért azonban nem tud elszakadni a családjától, alkalmanként próbált visszatérni. Hogyan lehetne rajta segíteni?" Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatából.

Két nőt szeret egyszerre - Döntésképtelen?

"Ismerősöm körülbelül 10 éve elhagyta családját, feleségét, 2 gyermekét. Ez ránk meglepetés-szerűen hatott, mert úgy tűnt, hogy harmonikusan élnek. Nemsokára összejött egy fiatal nővel, akibe beleszeretett, azóta vele él. Valamiért mégsem tud "elszakadni" a családjától, alkalmanként próbált visszatérni, de mindig visszavágyott a nőhöz.A hölgy szerette volna, ha családot alapit vele, ám ettől ő elzárkózott. Bűntudata van az elhagyott gyerekei, felesége miatt, akiket szeret, de a lelkitársát állítólag az új nőben találta meg. Amikor új párja elhagyással fenyegette, mindig megígérte a házasságot és a gyereket. Egy darabig boldogan éltek, aztán minden ott folytatódott, ahol abbamaradt. Most állitólag a nő végleg szakitott vele és ismerősöm összeomlott. A látszólag erős férfi sír, nem eszik.. stb. Mi lehet ennek az oka? Mind a kettőt szereti, vagy egyiket sem igazán?"

Tisztelt Kérdező!

Depressziós vagyok, vagy csak rossz a kedvem?

A depresszió a hangulatzavarok egyik legismertebb formája. Élete során az emberek 15%-át, egy adott pillanatban pedig a lakosság 2-2.5 százalékát érinti körülbelül.
A depresszió tünetei

Itt nem elsősorban a szeret-nem szeret kérdéséről van szó, sokkal inkább arról, hogy az illető nem tudja helyén kezelni a lelkiismereti kérdéseket, a hátrahagyott feleség, gyerekek miatt bűntudat kínozza.

A család, a társadalom által ránk nehezedő, lelkiismereti gyötrelmek képében testet öltő elvárásoknak abszolút megfelelni, ugyanakkor felvállalni egy új életet, ahol tiszta lappal indul minden - gyakorlatilag lehetetlen.

Valódi önmagunk megmutatása rendkívüli bátorságot és kitartást igényel, hiszen sokszor még a közvetlen környezet sem tolerálja jól az önmegvalósítást, a szokatlan, nem konform választást, életutat.

A neveltetés, a megfelelni vágyás fogságában vergődő ember helyzete nem könnyű, de nem kilátástalan. Ha sikerül félelem nélkül, józanul szembenéznie a fenyegetően föléje tornyosuló viszonyokkal, s ha látja maga előtt saját útját, biztosan nem fog irányt téveszteni, s nem fog letérni a számára kijelölt útról - saját boldogsága útjáról.

(WEBBeteg - Kertész Tímea, pszichológus)

Cikkajánló

A depresszióról részletesen

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Depresszió
A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat.
Testvérféltékenység
Testvérféltékenység

Hogyan lehet felkészülni rá?

A vérplazmavétel
A vérplazmavétel

Miben különbözik a plazmaferezis a véradástól?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.